Budapest Alapkezelő

Internetbank Befektetés


Budapest Paradigma Alap

Print icon

Jellemző adatok

ALAPADATOK

Az alap indulása: 2014. február 24.
Felügyeleti engedély száma: H-KE-III-193/2014
Az alap típusa: abszolút hozamú
ISIN kód: HU0000713409
Ajánlott minimális futamidő: 2 év

KÖZREMŰKÖDŐK

Letétkezelő: Citibank Europe plc magyarországi fióktelepe
Könyvvizsgáló: KPMG Hungária Kft.

DÍJAK

Alapkezelői díj: 1.6%
Letétkezelői díj: 0,035%
PSZÁF díj: 0.025%

ÁRFOLYAM

Értékelés időpontja: 2016.09.26.
Devizanem: HUF
Nettó eszközérték: 11 341 477 243
Árfolyam: 1,095600
1 éves minimum árfolyam: 1,049700
1 éves maximum árfolyam: 1,096600

FORGALMAZÓK

Budapest Bank Zrt.

Befektetési politika

Az Alap ügyfelei számára kockázatos és biztonságos befektetések megfelelő kombinációjával vonzó kockázat-hozam profilú befektetési alternatívát kíván nyújtani. Az alap célja, hogy 2 éves időtávon a pénzpiaci alapokat meghaladó hozamokat érjen el, a pénzpiaci alapoknál magasabb, ugyanakkor a tiszta részvényalapoknál alacsonyabb kockázat mellett. Az Alapkezelő az Alap eszközeinek befektetésénél ésszerű kockázatvállalásra, és ezen ésszerű kockázat mellett megszerezhető legmagasabb – kamat-, árfolyam- és osztaléknyereségből származó – hozam elérésére törekszik. Az Alapkezelő az Alap befektetési politikája által megengedett eszközökön belül elsősorban állampapírokba, vállalati kötvényekbe, részvényekbe és tőzsdén kereskedett befektetési alapokba (ETF-ekbe), valamint pénzpiaci eszközökbe és egyéb kamatozó papírokba kíván befektetni. Az Alapkezelő mindezek mellett származtatott ügyleteket is köthet.

Kockázati profil

Az Alap elsősorban vállalati kötvényekbe, valamint állampapírokba fektet, de részvénybefektetések is jellemezhetik. Az Alapnak lehetősége van az eltérő devizákban kibocsátott eszközök devizakitettségének részbeni, vagy teljes fedezésére származtatott eszközök alkalmazásával. Az alap kockázati profilját - összetettebb tőkepiaci helyzetben - legjelentősebben a vállalati kötvényeket és a részvényeket meghatározó kibocsátói kockázat befolyásolhatja.

Napi hozamok évesített szórása (1 év): 1.32%

Piaci kommentár

Júliusban maradt a jó hangulat és erős kockázatvállalási hajlandóság a piacokon. A fejlett piaci jegybankok támogató intézkedési alacsony szinten tartják a fejlett piaci állampapír hozamokat, és tőkeáramlást generálnak a kockázatosabb eszközosztályok irányába. A vállalati kötvények és a fejlődő országok állampapírjai így tovább erősödtek, annak ellenére, hogy a hónap során jelentősebb olajárcsökkenést láthattunk, ami korábban általában negatív hatással volt ezekre az eszközökre. Az arany árfolyama a hónapot jelentős eséssel kezdte, azonban július végére az árfolyam visszakorrigált, így továbbra is tartjuk az arany long pozíciónkat. A portfolió júliusi értéknövekedése elsősorban a jó kötvénypiaci teljesítménynek köszönhető, különösen erős hónapot zártak a dél-amerikai piacok. A török események csak átmeneti negatív hatással jártak. A jó hangulatban az amerikai részvénypiacok is új csúcsra emelkedtek, így zárni kényszerültünk a short pozíciónkat. Ezenkívül jelentősebb új pozíció vállalás nem történt a hónap során.
.

Portfólió összetétel

Értékelés időpontja: 2016.08.31.
Kincstárjegy: 7,63%
Államkötvény: 6,46%
Vállalati kötvény: 59,11%
Nemzetközi részvény: 1,02%
Magyar részvény: 1,97%
Származtatott termék: 1,64%
Fizetési számla: 22,16%

Árfolyamok


Az árfolyam alakulása 2015.09.25 és 2016.09.26 között

Grafikonrajzoló

Teljesítmény

Értékelés időpontja: 2016.08.31.
Időszak Hozam
1 hónap 0,2%
3 hónap 1,07%
6 hónap 3,02%
1 év 3,74%
2 év* 2,82%
3 év -
4 év -
5 év -
*Éves szintre számított hozamok.
A fent kiszámított hozamok a kamatadó, forgalmazási költségek (vételi, eladási, átváltási jutalék), számlavezetési és egyéb költségek levonása előtt értendők. A hozamszámítás során felhasznált kezdő és záró dátumok minden esetben a hónap utolsó munkanapjára esnek.

Éves hozamok

2014 3.06%*
2015 2,41%

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser Bebesy Dániel, Pintér András
info@budapestbank.hu
Bebesy Dániel:

2008 februárjában csatlakozott a Budapest Alapkezelő csapatához, mint portfolió menedzser.

2005 elejétől Milánóban a CIB anyabankjánál a Banca Intesa Sanpaolónál dolgozott, majd 2006-ban rövidebb ideig Londonban a feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzési osztály munkatársa volt.

Szakmai karrierjét 2003-ban a CIB Banknál kezdte, ahol régiós deviza- és kötvény-, valamint makroelemzőként dolgozott.

2004-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakán, gazdaságpolitika szakirányán diplomázott.


Pintér András:

Diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem (volt Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem) gazdálkodási karának pénzügy szakán szerezte (ösztöndíjasként eközben a dániai Copenhagen Business Scool-on is tanult).

2004 nyarán az Inter-Európa Bank Elemzési Osztályára került makrogazdasági elemzőként. Itt a hazai és a nemzetközi makrogazdasági folyamatok mellett a devizapiac és a bankszektor elemzésével foglalkozott.

2006 márciusában csatlakozott az IE Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez, ahol az alapkezelő által kezelt portfóliók részvénybefektetéseit kezelte, különös tekintettel az EMEA régióval kapcsolatos befektetési tanácsadási tevékenységre.

A Budapest Alapkezelő Zrt.-hez részvény-befektetésekért felelős portfólió menedzserként 2008 júniusában érkezett.

A befektetés elemzői vizsgák közül az európai uniós EFFAS és VAP vizsgával rendelkezik.

Kapcsolódó letöltések

Kapcsolódó oldalak