Önkéntes Nyugdíjpénztár

Internetbank Befektetés

Mi is az az Önkéntes Nyugdíjpénztár?

Miért fontos a nyugdíjcélú előtakarékosság?

A magánnyugdíj-rendszert érintő változások miatt az egyéni nyugdíjcélú takarékoskodás most mindenki számára fontosabbá vált, mint valaha. Mindenkire igaz ugyanis, bármilyen anyagi körülmények között éljen is aktív évei alatt, hogy addigi igényeiből engednie kell, ha nyugdíjasként kizárólag az állami nyugdíjból kíván megélni.

A nyugdíjcélú megtakarításokat bármilyen formában lehet gyűjteni, de természetesen vannak olyan konstrukciók, amelyeket kifejezetten erre a célra találtak ki, ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár is, amely egy kiváló hosszú távú megtakarítási lehetőség, mert

  • a befektetés hozama kamatadó- és eho mentes
  • jövedelem nagyságától függetlenül az egyéni befizetések után akár +150 ezer Ft-os adótámogatás jár, így az adótámogatás már éves 750.000 Ft befizetéssel is kihasználható.
  • a választható portfóliós rendszernek köszönhetően eldöntheti, hogy megtakarítása milyen típusú befektetésbe kerüljön
  • a munkáltató is fizethet be az Ön pénztári egyéni számlájára, ennek neve munkáltatói-hozzájárulás, sok helyen ezt az ún. Cafeteria rendszer keretében lehet kiválasztani – ekkor egy kedvezően adózó jövedelemből takarékoskodhat, ugyanakkor FONTOS, hogy a munkáltató által befizetett hozzájárulás után a tag a személyi jövedelemadójából nem igényelhet adótámogatást, ezt csak az egyéni befizetései és az adományok alapján kérheti.
  • a megtakarítás teljes összege nyugdíjba vonuláskor, vagy a nyugdíjkorhatár elérésekor adómentesen felvehető, emiatt a nyugdíjazáshoz közel állóknak, vagy már nyugdíjban lévőknek is kifejezetten előnyös! Itt fontos megjegyezni, hogy a 2013. január 1. előtt belépő pénztártagok esetében 3 éves, míg az utána belépők számára már 10 éves pénztártagsági jogviszony is szükséges a szolgáltatás adómentességéhez!
  • 10 éves pénztártagsági jogviszonyt követően 3 évente adómentesen felvehető a hozamrész

Néhány szóban az Önkéntes Nyugdíjpénztárról

A nyugdíjpénztár egy olyan, külön törvényben szabályozott önszerveződő intézmény, amely lehetőséget teremt tagjai számára, hogy aktív éveik alatt, aktív éveik jövedelméből, biztonságos és hatékony módon előtakarékoskodjanak nyugdíjas éveikre.

Szolgáltatások

A pénztár tagok a nyugdíjkorhatár elérésekor többféle szolgáltatás között választhatnak. Kérhetnek egyösszegű kifizetést, vagy a megtakarítás összegének erejéig rendszeres havi, negyedéves vagy éves járadékot.

Kifizetés 10 éves tagsági jogviszonyt követően

Az önkéntes nyugdíjpénztárban gyűjtött megtakarítás 10 év tagsági jogviszonyt követően bizonyos feltételekkel a nyugdíjazás előtt is hozzáférhetővé válik. Fontos ismerni a vonatkozó szabályozást, mert a nyugdíj előtt felvett összeg egy része után személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás kötelezettség keletkezhet, amely miatt érdemes mérlegelni a döntést. A kifizetéssel kapcsolatos adózási szabályokról az 1995. évi CXVII. szja. törvény 28. § (8) pontja, 29. § és 47. §-a, valamint az 1998. évi LXVI. EHO törvény 2.§ -a rendelkezik:

  • a hozam felvétele mentes az SZJA, EHO és forrásadó alól
  • amennyiben a kifizetéssel kapcsolatban adófizetési kötelezettsége keletkezik, az adóelőleg levonását a Pénztár a kifizetéskor érvényesíti
  • a kifizetés által eredményezett EHO bevallási és befizetési kötelezettség az igénybevevő pénztártagot terheli alapján

Öröklés

Az önkéntes nyugdíjpénztári tag halála esetére kedvezményezetteket jelölhet ki, az ehhez szükésges nyomtatvány letölthető innen honalpról is a nyomtatványok menüpontból. A kedvezményezettek személye bármikor módosítható.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás adó- és illetékmentesen örökölhető, kedvezményezettek hiányában jogosultta törvényes örököse vli. A kedvezményezett illetve a törvényes örökös a rá eső részt felveheti egy összegben, saját nevén a pénztárban hagyhatja a tagdíjfizetés folytatásával vagy anélkül, esetleg átutalhatja saját nyugdíjpénztárában lévő egyéni számlájára