speech logo-budapestbank-online logo-budapestbank-personal check-circle ft-percent hand-ft thm-percent clock-ft calendar-duration bubble-ft tooltip calculator handshake info-circle like logo-budapestbank operator partners phone phone-callback phone-circle phone-wired plus arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up calculator-minus calculator-plus

BIZTONSÁGBAN SZÖRFÖLNI A VILÁGHÁLÓN?

EZEKKEL A TANÁCSOKKAL LEHETSÉGES!

Fontos információk

Az adathalász kísérletek napjaink legelterjedtebb internetes támadásai közé tartoznak. A támadó leggyakrabban megtévesztő email segítségével próbál információt kicsalni áldozatából, jellemzően felhasználónevet, jelszót, bankkártya adatokat, de gyakran előfordul, hogy egy rosszindulatú kóddal fertőzött weboldalra próbálja meg átirányítani áldozatát, vagy vírusos csatolmányt mellékel a levélhez, melyet a gyanútlan felhasználó megnyit.

Az alábbiakban bemutatjuk az adathalász levelek három legjellemzőbb ismérvét, melyek segítséget nyújthatnak felismerésükben.

Gyanús email cím

A Budapest Bank kizárólag @budapestbank.hu végződésű email címről küld levelet ügyfeleinek. Bár a feladó email címe hamisítható, így a @budapestbank.hu címről érkező levelek sem tekinthetőek automatikusan biztonságosnak. Ennek ellenére a tapasztalatok szerint, az adathalász kísérletek többségében a támadók nem fordítanak figyelmet az email cím hamisítására. Gyakori az olyan email címek használata, amelyek első ránézésre hasonlítanak a bank email címére, például: @bankbudapest.hu vagy @budapestbnak.hu.

Magyartalan megfogalmazás

Az adathalász támadások végrehajtói jellemzően nem magyarok, így a megtévesztő email szövegezése általában valamilyen internetes fordítóprogram által végzett fordítás eredménye, mely szinte minden esetben magyartalan, gyakran értelmetlen mondatokat eredményez.

Hamis hivatkozás a levélben

Az adathalász email legfontosabb eleme a link, melyre rákattintva az ügyfél az adathalász weboldalra navigál. A hamis link az adathalász támadások legfontosabb ismérve. Az adathalász támadások túlnyomó többsége a Budapest Bank internetbankjának bejelentkező képernyőjét hamisítja. Fontos, hogy a Budapest Bank internetbankja kizárólag budapestbank.hu végződésű címen érhető el, minden más link esetében az ügyfél nagy valószínűséggel adathalász támadással áll szemben, ilyenkor semmi esetre se adja meg felhasználói nevét és jelszavát.
Fontos, hogy a levélben látható hivatkozás (aláhúzott szöveg, gomb, stb.) szövege nem feltétlenül egyezik meg a címmel, amire a hivatkozás valójában mutat. A tényleges hivatkozási cím akkor válik láthatóvá, ha a felhasználó a hivatkozás fölé viszi az egeret. Böngészőben használt email kliens esetén (pl.: Gmail) a hivatkozott cím a böngésző ablak alján válik láthatóvá.

Gyanús email cím

Magyartalan megfogalmazás

Hamis hivatkozás