Budapest Alapkezelő

Internetbank / (befektetés)


Budapest Paradigma Plusz Alap

Print icon

Jellemző adatok

ALAPADATOK

Az alap indulása: 2015. október 22.
Felügyeleti engedély száma: H-KE-III-789/2015
Az alap típusa: abszolút hozamú
ISIN kód: HU0000715255
Ajánlott minimális futamidő: 3 év

KÖZREMŰKÖDŐK

Letétkezelő: Citibank plc. Magyarországi Fióktelepe
Könyvvizsgáló: KPMG Hungária Kft.

DÍJAK

Alapkezelői díj: 1,6%
Letétkezelői díj: 0,04%
PSZÁF díj: 0,025%

ÁRFOLYAM

Értékelés időpontja: 2018.06.21.
Devizanem: HUF
Nettó eszközérték: 11 443 578 631
Árfolyam: 1,020900
1 éves minimum árfolyam: 1,019400
1 éves maximum árfolyam: 1,078200

FORGALMAZÓK

Budapest Bank Zrt.

Befektetési politika

Az Alap ügyfelei számára kockázatos és biztonságos befektetések megfelelő kombinációjával vonzó kockázat-hozam profilú befektetési alternatívát kíván nyújtani. Az alap célja, hogy minimum 3 éves időtávon a pénzpiaci- és magyar állampapír alapokat meghaladó hozamokat érjen el, ezen alapoknál érdemben magasabb, ugyanakkor a tiszta részvényalapoknál alacsonyabb kockázati szint mellett. Az Alapkezelő az Alap eszközeinek befektetésénél érdemi kockázatvállalásra, és ezen kockázat mellett megszerezhető legmagasabb – kamat-, árfolyam- és osztaléknyereségből származó – hozam elérésére törekszik.
Az Alapkezelő az Alap befektetési politikája által megengedett eszközökön belül jellemzően állampapírokba, vállalati kötvényekbe, részvényekbe és tőzsdén kereskedett befektetési alapokba (ETF-ekbe), valamint pénzpiaci eszközökbe és egyéb kamatozó papírokba kíván befektetni. Az Alapkezelő mindezek mellett aktívan kíván alkalmazni tőzsdei és tőzsdén kívüli származtatott ügyleteket is (hosszú és rövid pozíciók felvételére egyaránt).

Kockázati profil

Az Alapkezelő az Alap befektetési politikája által megengedett eszközökön belül jellemzően állampapírokba, vállalati kötvényekbe, részvényekbe és tőzsdén kereskedett befektetési alapokba (ETF-ekbe), valamint pénzpiaci eszközökbe és egyéb kamatozó papírokba kíván befektetni. Az Alapkezelő mindezek mellett aktívan kíván alkalmazni tőzsdei és tőzsdén kívüli származtatott ügyleteket is (hosszú és rövid pozíciók felvételére egyaránt).Mivel az Alapkezelő piaci várakozásainak függvényében választja ki azokat az eszközöket, amelyeket az adott befektetési környezetben jó befektetésnek tart, az Alap összetétele dinamikusan változhat. Ebből adódóan az Alap nem mindig egyformán reagál a tőkepiacok változásaira. Az Alap pozícióit az Alapkezelő úgy igyekszik kialakítani, hogy az a befektetési jegy-tulajdonosok által befektetett tőke értékét középtávon gyarapítsa.Az Alapnak lehetősége van az eltérő devizákban denominált eszközök devizakitettségének részbeni, vagy teljes fedezésére származtatott eszközök alkalmazásával.

Napi hozamok évesített szórása (1 év): 1.91%

Piaci kommentár

Emelkedéssel kezdte az alap az évet januárban. A folyamatosan erősödő globális növekedési kilátások kedveztek a kockázatosabb eszközöknek, a részvénypiacok meredeken emelkedve új csúcsokat értek el, a vállalati kötvények piacán a felárak szűkek maradtak, jól teljesítettek a nyersanyag piacok, és ez általában kedvezett az összes feltörekvő piaci eszköznek. A kötvénypiacon hozamemelkedés indult, amiből profitálni tudott a short bund pozíciónk, ugyanakkor a magasabb hozamok a hónap nagy részében nem befolyásolták az általános optimizmust, ugyanis a konszenzus szerint az erős globális növekedés továbbra is relatíve alacsony kamatkörnyezettel párosul majd, ami kedvez a kockázatosabb eszközöknek.
A hónap során az erős részvénypiaci trend miatt az alapban zártuk az amerikai pénzügyi szektorhoz kötődő short pozíciónkat, így az európai és amerikai pénzügyi szektor spread pozíciónknak, csak az európai long lába maradt meg. A dollár általános gyenge teljesítménye miatt csökkentettük a long dollár kitettséget az alapban, mely jelenleg 5.7% körül van. A dollár gyengesége és az erős globális gazdasági növekedés kedvezett a nyersanyagáraknak. Ez a szektor általában jól teljesít a gazdasági ciklus érett szakaszában, és az árázását tekintve sem tűnt túl feszítettnek, így a további erősödésre játszva kisebb pozíciót nyitottunk. Nem sikerült a talpra állás viszont a General Electric-nek így zártuk a GE pozíciónkat.
A hónap vége felé a piacok már nem tudták függetleníteni magukat a folyamatos állampapír piaci hozamemelkedéstől. A váratlanul erősebb amerikai bér adatok következtében a piac hirtelen intenzívebb monetáris szigorítást kezdett vizionálni a FED részéről, ami kicsit megrengette az uralkodó konszenzust az alacsony kamatkörnyezettel kapcsolatban. A részvénypiacok esni kezdtek, a volatilitás hirtelen kilőtt, és a vállalati kötvény piacon is gyengülés indult.

Portfólió összetétel

Értékelés időpontja: 2018.04.27.
Kincstárjegy: 2,39%
Államkötvény: 9,17%
Vállalati kötvény: 73,93%
Nemzetközi részvény: 9,9%
Magyar részvény: 0,76%
Származtatott termék: -1,24%
Fizetési számla: 5,1%

Árfolyamok


Az árfolyam alakulása 2017.06.21 és 2018.06.21 között

Grafikonrajzoló

Teljesítmény

Értékelés időpontja: 2018.05.31.
Időszak Hozam
1 hónap -1,6%
3 hónap -2,22%
6 hónap -3,32%
1 év* -3,08%
2 év* 0,98%
3 év -
4 év -
5 év -
*Éves szintre számított hozamok.
A fent kiszámított hozamok a kamatadó, forgalmazási költségek (vételi, eladási, átváltási jutalék), számlavezetési és egyéb költségek levonása előtt értendők. A hozamszámítás során felhasznált kezdő és záró dátumok minden esetben a hónap utolsó munkanapjára esnek.

Éves hozamok

2015
-1,96%*
2016 6,51%
2017 1,47%

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser Pintér András, Bebesy Dániel
info@budapestbank.hu
Pintér András:

Diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem (volt Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem) gazdálkodási karának pénzügy szakán szerezte (ösztöndíjasként eközben a dániai Copenhagen Business Scool-on is tanult).
2004 nyarán az Inter-Európa Bank Elemzési Osztályára került makrogazdasági elemzőként. Itt a hazai és a nemzetközi makrogazdasági folyamatok mellett a devizapiac és a bankszektor elemzésével foglalkozott.
2006. márciusában csatlakozott az IE Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez, ahol az alapkezelő által kezelt portfóliók részvénybefektetéseit kezelte, különös tekintettel az EMEA régióval kapcsolatos befektetési tanácsadási tevékenységre.
A Budapest Alapkezelő Zrt.-hez részvény-befektetésekért felelős portfólió menedzserként 2008. júniusában érkezett.
A befektetés elemzői vizsgák közül az európai uniós EFFAS és VAP vizsgával rendelkezik.

Bebesy Dániel:
2008 februárjában csatlakozott a Budapest Alapkezelő csapatához, mint portfolió menedzser.
2005 elejétől Milánóban a CIB anyabankjánál a Banca Intesa Sanpaolónál dolgozott, majd 2006-ban rövidebb ideig Londonban a feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzési osztály munkatársa volt.
Szakmai karrierjét 2003-ban a CIB Banknál kezdte, ahol régiós deviza- és kötvény-, valamint makroelemzőként dolgozott.
2004-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakán, gazdaságpolitika szakirányán diplomázott.

Kapcsolódó letöltések

Kapcsolódó oldalak