Budapest Alapkezelő

Internetbank Befektetés


Budapest Kontroll Abszolút Hozam Származtatott Alap U sorozat

Print icon

Jellemző adatok

ALAPADATOK

Az alap indulása:
Alap lezárásának dátuma: 2014.1.20.
Felügyeleti engedély száma:
ISIN kód: HU0000713011

KÖZREMŰKÖDŐK

Letétkezelő:

DÍJAK

Alapkezelői díj: 1.6%
Letétkezelői díj: 0,07%
PSZÁF díj: 0,025%

ÁRFOLYAM

Értékelés időpontja: 2017.09.20.
Devizanem: HUF
Nettó eszközérték: 0
Árfolyam: 1,576500
1 éves minimum árfolyam: 1,540100
1 éves maximum árfolyam: 1,620600

FORGALMAZÓK

Befektetési politika

Az alap eszközeit egy kiegyensúlyozott hozam reményében, mérsékelt árfolyamkockázatokat felvállalva fekteti be úgy, hogy az elérhető legszélesebb kockázati profilú eszközökbe fektet. Az alap stratégiai célja, hogy 3 - 5 éves távon minden tőkepiaci környezet esetén a pénzpiaci alapokkal versenyképes hozamokat nyújtson. Az alap elsősorban derivatív, emellett pedig deviza-, kamatláb-, és értékpapírügyletek segítségével az uralkodó piaci tendenciákat követve, illetve előre becsülve pozícióit úgy igyekszik kialakítani, hogy az a befektetési jegy-tulajdonosok által befektetett tőke értékét középtávon gyarapítsa.
Az Alapkezelő felvállalja, hogy az alap számára nagy szabadságfok mellett kiválasztja azokat az eszközöket, melyeket az adott piaci környezetben jó befektetésnek tart. Az Alap változó jellege folytán nem mindig egyformán reagál a tőkepiacok változásaira, és az általa felvehető rövid pozíciók miatt alkalmasint az egy jegyre jutó árfolyam az uralkodó piaci tendenciákkal ellentétesen is mozoghat. Az Alapkezelő mindemellett igyekszik az alap hozamát oly módon stabilizálni, hogy az alap értékvesztése az alap számára kedvezőtlen folyamatok esetén is elmaradjon attól, amit egy tiszta részvényalap szenvedhet el komolyabb részvénypiac visszaesés esetén.

Kockázati profil

A Budapest Abszolút Hozam Alap a vagyonát a piaci tendenciáktól függően tarthatja bankbetétben, diszkont kincstárjegyekben, de részvényekben és határidős termékekben is, ezzel biztosítva, hogy a befektetők részesedhessenek a kockázatmentes hozamot meghaladó teljesítményből. Az Alap határidős termékeken keresztül, úgynevezett rövid/short pozíciókat is felvehet, amellyel – a legtöbb befektetési alappal ellentétben – a részvény árfolyamok csökkenésével tud pozitív hozamot biztosítani.

A Budapest Abszolút Hozam Alap 2009. február 19-én indult el a Budapest Vegyes Alap befektetési politikájának átalakításával. Az egyes naptári években elért hozamokat bemutató táblázatban szereplő értékek 2008-ig a Budapest Vegyes Alap teljesítményét tükrözik.

Napi hozamok évesített szórása (1 év): 3.96%

Piaci kommentár

Március:
A hónap során a figyelem középpontjában az amerikai belpolitika volt, a választásokat követően ugyanis most először próbáltak új törvényt elfogadni. Ennek keretében az Obamacare egészségügyi ellátó program helyére kívántak új törvényt hozni. Nagy meglepetésre a Republikánus párt nem tudott elegendő szavazatot összehozni, így a nagyobb arcvesztés elkerülése végett, a szavazás előtt visszavonták a törvényt. A sikertelen próbálkozás láttán a piac megremegett, - elsősorban azért, mert sokan félnek, hogy a beígért adóreform, így jelentősen csúszhat. Az S&P 500 index 1% feletti esést produkált, amire ezt megelőzően több mint 100 kereskedési napja nem volt példa. Az alap egyedi részvénypozícióiból több is stop szintjére esett, ezért eladásra kerültek. Ezzel párhuzamosan a dollár is jelentősen gyengült, ami átmenetileg negatívan hatott a portfólió teljesítményére. 285 körüli szinten az alapban növeltük a dollár kitettséget, ami a hónap végére a részvénypozíciókkal párhuzamosan erősödött, így az alap enyhe emelkedéssel zárta a márciust. Az alapban továbbra is van gyapot és kukorica pozíció.

Portfólió összetétel

Értékelés időpontja: 2017.07.31.
Kincstárjegy: 15,59%
Államkötvény: 13,34%
Vállalati kötvény: 3,08%
Nemzetközi részvény: 46,44%
Magyar részvény: 0,86%
Származtatott termék: 3,19%
Fizetési számla: 17,5%

Árfolyamok


Az árfolyam alakulása 2016.09.20 és 2017.09.20 között

Grafikonrajzoló

Teljesítmény

Értékelés időpontja: 2017.08.31.
Időszak Hozam
1 hónap -0,32%
3 hónap -2,77%
6 hónap 0,01%
1 év* 0,41%
2 év* 1,39%
3 év* 1,7%
4 év -
5 év -
*Éves szintre számított hozamok.
A fent kiszámított hozamok a kamatadó, forgalmazási költségek (vételi, eladási, átváltási jutalék), számlavezetési és egyéb költségek levonása előtt értendők. A hozamszámítás során felhasznált kezdő és záró dátumok minden esetben a hónap utolsó munkanapjára esnek.

Éves hozamok

2014 1,05%*
2015 3,78%
2016 0,15%

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser Richter Pál, CFA
info@budapestbank.hu
Diplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gazdaság- és társadalomtudományi karának, vállalati gazdasági elemző szakán szerezte (ösztöndíjasként eközben a római La Sapienza egyetemen tanult).

2005. és 2006. között, a Lloyds TSB Bank New York-i irodájának befektetési tanácsadó részlegén dolgozott, ahol privát banki ügyfelek portfoliójának kezelésével foglalkozott.

Ezt követően AXA Biztosító Zrt. Vagyonkezelési igazgatóságához csatlakozott junior portfolió menedzserként, ahol 2008 januárjáig a feltörekvő piaci részvényalapokat kezelte.

2008-től a Budapest Alapkezelő Zrt. részvény portfólió menedzsere.

2011-ben CFA diplomát szerzett.

Kapcsolódó letöltések

Kapcsolódó oldalak