Budapest Alapkezelő

Internetbank / (befektetés)

A befektetési alapokról általában

Mi az a befektetési alap?

A befektetési alap a fejlett pénzügyi kultúrával rendelkező országokban az egyik legnépszerűbb, lakossági és intézményi befektetők által egyaránt szívesen alkalmazott befektetési forma. E megtakarítási forma lényege, hogy egy speciális szakértelemmel rendelkező cég befektetési jegyek kibocsátásával a kis- és nagybefektetők megtakarításait összegyűjti, így hatékonyan kezelhető tőkévé kovácsolja a kisebb-nagyobb összegeket (akár 10 000 Ft-tal is lehet részesedni). Ezt az összegyűjtött vagyont nevezik befektetési alapnak, amelynek tőkéjéből és elért hozamából a befektetők (akik tulajdonképpen résztulajdonosok) eredeti befektetésük arányában részesülnek.

Milyen előnyei vannak egy befektetési alapban elhelyezett megtakarításnak?

  • Professzionalitás. Az alapokban összegyűjtött tőkét felkészült pénzügyi szakemberek fektetik be. Az alapkezelőket szakmai tapasztalatuk és piaci súlyuk folytán rendelkezésükre álló információk segítik abban, hogy a lehető legjobb értékpapírokat válasszák ki. A befektetési jegyeket vásárlóknak nem kell időt és pénzt áldozniuk arra, hogy befektetéseiket elemezzék, naprakészen kövessék, ezeket a feladatokat elvégzik helyettük az alapkezelő társaság professzionális munkatársai.
  • Diverzifikáció. A befektetők gyakran megtakarításaik kis összege miatt nem tudják tőkéjüket különböző lehetőségek között megosztani, és így a kockázatukat csökkenteni. A kis összegű megtakarításokat összegyűjtve viszont hatékonyan kezelhető, illetve sokféle befektetés között megosztható tőke alakul ki. Ez a "több lábon állás" teszi vonzó formává a befektetési alapokat.
  • Likviditás. A magasan kamatozó betétek, értékpapírok hátránya, hogy a pénzt hosszú időre kell lekötni, így szükség esetén lejárat előtt ahhoz nem, vagy csak jelentős kamatveszteséggel lehet hozzájutni. Az ilyen befektetések általában határozott futamidejűek, ami azt jelenti, hogy lejáratkor a megtakarított pénznek újabb befektetési lehetőséget kell keresni. Az eddigi tapasztalatok alapján az emberek két befektetés között sokszor napokig, sőt hetekig "hordozzák" pénzüket, míg megfelelő befektetési formát találnak. Emiatt viszont jelentős hozamkiesést kénytelenek elszenvedni. A nyíltvégű befektetési alapok óriási előnye, hogy a folyószámlához hasonló likviditást biztosítanak, hiszen a lekötési idő előzetes meghatározása nélkül lehet csatlakozni hozzájuk, illetve "kiszállni".
  1/3 Következő