Budapest Alapkezelő

Internetbank / (befektetés)

Az állampapírok piaca

A befektetők az állampapírokat általában nem közvetlenül a kibocsátótól (ÁKK) vásárolják meg, hanem általában a forgalmazókon keresztül kerülnek kapcsolatba ezekkel az értékpapírokkal. A forgalmazók (bankok, brókercégek) igyekeznek teljesíteni a lakossági, vállalati és intézményi ügyfeleik megbízásait, miközben egymás között is rendszeresen üzletelnek. Kiemelt szerepük van az ún. elsődleges forgalmazóknak, akik közvetlenül is kapcsolatban állnak a kibocsátóval, az Államadósság Kezelő Központtal.

Elsődleges piac

Az Államadósság Kezelő Központ és az elsődleges forgalmazók közti üzletkötéseket nevezzük elsődleges piacnak. Itt jellemzően az állampapírok aukció útján történő értékesítéséről van szó, ami előre meghirdetett naptár szerint zajlik. Jelenleg hetente kerül sor 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy-aukcióra, míg kéthetente felváltva követik egymást a 6 és 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy, illetve a különböző futamidejű Államkötvény-aukciók. Az aukciókon előre meghirdetett mennyiségű állampapírt kínál fel az ÁKK, amit a legjobb ajánlatokat benyújtó elsődleges forgalmazók vásárolhatnak meg. A keresleti viszonyok függvényében - bizonyos korlátok között - a meghirdetett mennyiségtől eltérhet az ÁKK. Létezik az aukciónak egy "fordított" formája is, amikor az elsődleges forgalmazók az ÁKK-nak értékesíthetnek bizonyos kötvény-sorozatokat. Ebben az esetben is a számára legkedvezőbb ajánlatokat fogadja el az ÁKK. Ezt a kereskedési formát visszavásárlási aukciónak nevezzük.

Másodlagos piac

Az állampapírpiac nagyobb részét a másodlagos piac alkotja. A másodlagos piac fő szereplői a forgalmazók (kiemelten az elsődleges forgalmazók) és a "végbefektetők" (intézményi befektetők, vállalatok, önkormányzatok, magánszemélyek). Az állampapírokkal való kereskedés két fő formája a tőzsdei és a tőzsdén kívüli (OTC) kereskedés. Jelenleg a másodpiaci üzletkötések zöme a tőzsdén kívüli piacon zajlik. A tőzsdei kereskedés fokozatosan háttérbe szorult. Az ÁKK - a másodpiac likviditásának előmozdítása érdekében - folyamatos árjegyzési kötelezettséget követel meg az elsődleges forgalmazóktól, a tőzsdei és a tőzsdén kívüli kereskedés keretében egyaránt.

2/3