Budapest Alapkezelő

Internetbank / (befektetés)

A befektetések kockázata és a kockázat csökkentésének lehetőségei

Mit jelent a kockázat?

Egy befektetés megítélésének fő szempontja a befektetés kockázatának és várható hozamának felmérése. Azt nevezzük kockázatosabb befektetésnek, amelynek hozama bizonytalanabbul, azaz szélesebb határok között alakulhat.
A befektetések jövőbeni hozama nem látható mindig biztosan előre. Elképzelhető ugyanis, hogy a piaci környezet a vártnál kedvezőtlenebb lesz, és a befektetések értéke sem növekszik a tervezett mértékben - sőt, esetenként csökkenhet is. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a vártnál optimistább hangulatú piac minden várakozáson felül teljesít. Ezek a bizonytalanságok okozzák a befektetések kockázatát.

A befektetések alaptörvénye

A magasabb hozam lehetősége érdekében magasabb kockázatot kell vállalni!
Ugyancsak fontos szem előtt tartani azt is, hogy a befektetés időtávjának növekedésével a kockázat úgy mérséklődik, hogy a közben a várható hozam nem csökken.

A befektetési alapban lévő értékpapírok kockázatai

A befektetési jegyek az alapok portfóliójában lévő értékpapírok kockázatát közvetítik a befektetők felé, ezért érdemes ezeket a kockázatokat is áttekinteni.
A legbiztonságosabb befektetésnek az állampapírok tekinthetők abból a szempontból, hogy a kamatok és a névérték visszafizetését az állam szavatolja. Nem szabad azonban elfeledkezni az állampapír befektetésekhez is kapcsolódó piaci kockázatokról sem. A piaci kockázat azt jelenti, hogy a futamidő alatt az értékpapírok piaci ára - tehát, az az ár, amelyen egy befektető eladhatná vagy megvásárolhatná - naponta változhat. Emiatt még egy fix kamatozású értékpapír megvásárlása esetén sem lehet előre tudni, hogy mekkora lesz a befektetés hozama, ha a papírt nem tudjuk megtartani lejáratáig. Minél hosszabb egy fix kamatozású értékpapír futamideje, annál jobban ingadozik az árfolyama. Az állam által garantált kötvények esetében a kibocsátó fizetőképessége jelenthet nagyobb kockázatot.
A részvények kockázatai egyfelől az adott vállalat működéséből eredő egyedi kockázatból, másfelől pedig a gazdaság egészének kockázatából adódnak. Az alapkezelők szigorú kockázatkezelési szabályok alkalmazása mellett választják ki azokat a részvényeket, amelyekbe az alapok vagyonát fektetik, azonban a részvények árfolyamai rövidebb időszakot vizsgálva jelentősen ingadozhatnak. A tapasztalatok szerint a részvények hosszú távon az állampapírokénál és a kötvényekénél magasabb hozamot biztosítanak.

Az egyes befektetési alapok kockázata

A portfólió összetétele döntően befolyásolja, hogy az adott befektetési alap milyen kockázatot jelent a befektetők számára. Minél kevesebb részvényt tartalmaz egy befektetési alap portfóliója, annál biztonságosabb, várható hozama azonban mérsékeltebb. A magas részvényarányú alapok várható hozama magasabb, de ingadozó, ezért kockázatosabb befektetésnek tekinthetők.
A befektetési alapok közül a rövid futamidejű állampapírokba, betétekbe fektető pénzpiaci alapok a legbiztonságosabbak. Ugyancsak biztonságos - alacsony kockázatú - befektetésnek tekinthetők a kiszámítható hozamú, kevésbé ingadozó árfolyamú állampapír-alapok is.

Azokat a kockázati tényezőket, amelyekkel a befektetési jegyek vásárlásakor egy befektetőnek számolnia kell, az alap kezelési szabályzata részletesen felsorolja. A befektetési döntés előtt mindenképpen érdemes áttanulmányozni ezt a kiadványt.

   

Hirdetmények és Kondíciók