Budapest Alapkezelő

Internetbank / (befektetés)

A befektetési iskola - Haladó

Milyen kapcsolat áll fenn a forintpiac és állampapírpiac között?

A legegyszerűbb összefüggés abban áll, hogy az állampapírokba fektetőknek jelentős hányada külföldi intézmény. Ez azt jelenti, hogy ha állampapírt szeretnének vásárolni, ahhoz először forintot kell vásárolniuk dollárért vagy euróért, vagyis jelentős külföldi állampapír vételek esetén a forint erősödésére irányuló erők jelennek meg a piacon.

Ellenkező esetben, ha a külföldiek eladják az állampapírjaikat, forintot kapnak, amit pedig igyekeznek minél hamarabb átváltani saját devizájukra (mivel nem kívánják a forint árfolyamkockázatát viselni) vagy olyan devizára, amelyben tovább befektetik. A forint eladás pedig értelemszerűen a forint gyengülésének irányába hat.

Természetesen a két piacnak nem kell feltétlenül együtt mozognia. A forintpiacon nem csak azért vásárolnak forintot, hogy állampapírt vásároljanak, költhetik működő tőke beruházásokra, részvényvásárlásokra, stb. Illetve belföldiek is adhatnak-vehetnek állampapírokat, és ezek a tranzakciók általában nem járnak konverzióval (átváltással).

Milyen kapcsolat van a piaci hozamok és állampapírpiac között?

Az állampapírok árfolyama és a piaci hozamszint kapcsolata fordított arányossággal jellemezhető. Vagyis, ha a piacon elvárt hozamszintek emelkednek, az állampapírok árfolyamai csökkenek, és fordított esetben a hozamszint csökkenése az árfolyamok emelkedését eredményezi.


3/4

Hirdetmények és Kondíciók