Budapest Alapkezelő

Internetbank / (befektetés)

A befektetési iskola - Haladó

Hogyan hat a forintárfolyam változása a nemzetközi alapokra?

A nemzetközi alapok döntő részben olyan értékpapírokat tartalmaznak, amelyeket külföldön bocsátottak ki, és árfolyamukat nem forintban jegyzik. Mivel a befektetési alapokba fektetők viszont forintban vásárolhatják meg, illetve adhatják el befektetési jegyeiket, a nemzetközi alapok portfólióját alkotó értékpapírok árfolyamát át kell számolni forintra. Ez azt jelenti, hogy a külföldi értékpapírok árfolyam-ingadozásból eredő kockázaton felül a forint árfolyam-ingadozásából következő kockázatokat is viseli a befektető.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a forint erősödése negatív, míg gyengülése pozitív irányban hat a befektetési jegy árfolyamára. Ugyanis ha a forint erősödik az adott devizával (jellemzően euró vagy dollár) szemben, akkor is csökken a külföldi papír forintban kifejezett árfolyama, ha annak az eredeti pénznemben kifejezett árfolyama nem változik.

Nézzünk egy példát:

Tegyük fel, hogy egy magyar befektetési alap (pl. nemzetközi kötvényalap) csak egyfajta kötvényt tartalmaz. Ez egy euróban kibocsátott német kötvény, melynek árfolyama egy nap alatt 100 euróról 102 euróra nő, azonban az euró árfolyama eközben 250 forintról 245 forintra csökken, azaz a forint erősödik (mivel kevesebb forintot kell adnunk egy euróért).

Az alap árfolyama ezen a napon csökken annak ellenére, hogy a német kötvény árfolyama emelkedett, mert korábban 100 euró x 250 forint = 25 000 Ft-ot ért egy kötvény, most pedig csak 102 euró x 245 forint = 24 990 Ft-ot.

4/4