Budapest Alapkezelő

Internetbank / (befektetés)

Hozamszámítás adatbázisból

Mielőtt az Internetes oldalunk segítségével kiszámolná befektetésének hozamát, feltétlenül olvassa el a hozamszámítással és a táblázat kitöltésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A kiszámolt adatok tájékoztató jellegűek, az alap további teljesítményére nem nyújtanak garanciát!


 Időszak kezdete:
 Időszak vége:


Fontos tudnivalók

A hozamokat az alábbi képletekkel számoljuk:

Egy éven belüli befektetés esetén:

képlet

Kamatos kamat 365 napot meghaladó befektetés esetén

képlet

Ne1 - nettó eszközérték (árfolyam) a vásárlás napján Ne2 - nettó eszközérték (árfolyam) az eladás napján nap - a befektetés időtartama napokban

A hozamszámításkor vegye figyelembe a következőket tanácsokat:

  • Nagyon rövid távra (általában 3 hónapnál rövidebb időre) nem érdemes hozamot számolni, mert az gyakran hamis (irreális) képet ad az alap teljesítményéről. Hasonló a helyzet a hosszabb távra számolt hozam esetén is akkor, ha a számításban használt valamelyik árfolyam átmenetileg kiemelkedően magas, vagy kiemelkedően alacsony volt.
  • Ha a vétel és az eladás között a befektetési alap hozamot fizetett, akkor a fenti képletek használatakor az eladási árfolyamot korrigálni kell a kifizetett hozam mértékével.
  • Az említett képletek nemcsak a befektetési alapok, hanem minden olyan befektetés hozamának kiszámításához használhatók, ahol egy bevétel és egy kiadás áll szemben egymással. Ekkor a képletekben az eladási árfolyam helyett a visszakapott összeget, a vételi árfolyam helyett pedig a befektetett összeget kell használni.

Kapcsolódó oldalak