Budapest Lízing

Internetbank / (befektetés)

Tájékoztatás a hiteltörlesztési moratóriumról

A Magyarország Kormánya által 2020. március 18-án meghozott 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet értelmében az adósok hitel- és kölcsönszerződéséből, illetve pénzügyi lízingszerződéséből (a továbbiakban: szerződés) eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségeik teljesítésére fizetési haladékot kaptak (a továbbiakban: fizetési moratórium):

Mit kell tudni a 2020. március 18-án kihirdetett 47/2020. (III. 18.) Korm.rendeletről?

  • A rendelet értelmében fizetési moratórium lépett életbe a 2020. március 18-án huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján egyes már folyósított vállalati kölcsönökre és pénzügyi lízingekre  2020. december 31-ig.
  • A moratórium valamennyi hitel- és kölcsönszerződésre, illetve pénzügyi lízingszerződésre vonatkozik
  • Ez idő alatt a vállalati ügyfeleknek nincs tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége.
  • A Budapest Lízing március 18-i hatállyal leállította a fizetési moratórium által érintett hitelek és lízingdíjak beszedését ügyfeleitől.
  • A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama meghosszabbodik.


Fontos kiemelni, hogy a fizetési moratórium automatikus, azonban nem kötelező érvényű  A fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.
A moratórium csak fizetési halasztást eredményez, így a moratórium időszaka alatt a fennálló kölcsöntartozása tovább kamatozik. A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot (és díjat, amennyiben a szerződés alapján az ügyfelet díjfizetési kötelezettség is terheli) a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A fizetési moratórium és az arra vonatkozó részletszabályok folytán a kölcsön eredeti futamideje meghosszabbításra fog kerülni, azaz később kerül visszafizetésre a kölcsön, lízing! A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat (és díj) összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét.


Hiteltörlesztés a moratórium ideje alatt

A fentieket figyelembe véve minden ügyfelünknek azt javasoljuk, hogy az anyagi lehetőségeit mérlegelve döntse el, továbbra is fizetni tudja-e hitelei törlesztőrészleteit. Amennyiben Ön úgy dönt, hogy a szerződési feltételeknek megfelelően továbbra is törleszt, arról az itt elérhető nyilatkozat kitöltésével rendelkezhet, amelyet aláírást követően megküldhet postai úton a Budapest Lízing Zrt. címére (1138 Budapest, Váci út 193.) vagy elektronikusan a lizinginfo@budapestbank.hu e-mail címre.


Kérdése esetén keresse üzletkötőjét vagy kérjen visszahívást e-mail címünkön, és kollegáink mihamarabb felveszik a kapcsolatot Önnel!


A nyilatkozat feldolgozását követően bankunk értesíti Önt.

Amennyiben Ön nyilatkozott, majd később mégis élni kíván a fizetési moratórium lehetőségével, úgy Önnek ehhez a fizetési moratórium időtartama alatt bármikor joga van. Ehhez nincs szükség külön nyilatkozatra. Azokban az esetekben, amikor Ön fizeti a törlesztőrészletet, elegendő nem teljesíteni a fizetést. Amennyiben nem áll rendelkezésre a törlesztőrészlet fedezete, a késedelem jogkövetkezményei nem állnak be, hanem automatikusan a fizetési moratórium szabályai lépnek hatályba az adott szerződés tekintetében.


Bankunk mindent elkövet annak érdekében, hogy a Kormány szándékaival is összhangban segítse ügyfeleit.


Felhívjuk figyelmüket, hogy a jelenlegi tájékoztatót a jelenleg rendelkezésre álló jogszabályi rendelkezések alapján állítottuk össze, és a későbbiekben változhat. A vonatkozó jogszabály értelmezése és egyeztetése a jogalkotóval folyamatban van.

 

NyilatkozatKapcsolódó oldalak