Önkéntes Nyugdíjpénztár

Internetbank Befektetés

Amit az önkéntes nyugdípénztári megtakarítás után igénybe vehető adótámogatásról tudni kell

 • Minden önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett 1000 Ft-ja után idén is plusz 200 Ft adótámogatás jár, amely a jövedelem nagyságától függetlenül igényelhető!
 • A Pénztárba egyéni tagdíjbefizetésként, vagy támogatói adomány formájában befizetett összeg 20%-át, maximum 150.000 Ft-ot a személyi jövedelemadó bevallásban megtett rendelkezés alapján, adótámogatás formájában visszaigényelhet!
 • Ez nem jelent mást, mint azt, hogy minden önkéntes nyugdíjpénztárban megtakarított 1000 Ft-ja után plusz 200 Ft-ot (maximum 150.000 Ft-ot) kap jóváírásként a nyugdíjpénztári egyéni számlájára, amelyet egyébként az idei évre vonatkozóan személyi jövedelemadóként be kellene fizetnie.
 • A fentieken kívül kérjük, vegye figyelembe azon összegeket is, amelyeket idei évben esetleg más önkéntes nyugdíjpénztárba, és/vagy egészségpénztárba befizet, mivel a két pénztártípusban egyszerre történő megtakarítás esetén a maximális adótámogatás összege 150.000 Ft.
 • A támogatást a nyugdíjpénztári számláján írja jóvá az Adóhatóság.

Miért fontos a nyugdíjcélú előtakarékosság?

A magánnyugdíj-rendszert érintő változások miatt az egyéni nyugdíjcélú takarékoskodás most mindenki számára fontosabbá vált, mint valaha. Mindenkire igaz ugyanis, bármilyen anyagi körülmények között éljen is aktív évei alatt, hogy addigi igényeiből engednie kell, ha nyugdíjasként kizárólag az állami nyugdíjból kíván megélni.

A nyugdíjcélú megtakarításokat bármilyen formában lehet gyűjteni, de természetesen vannak olyan konstrukciók, amelyeket kifejezetten erre a célra találtak ki, ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár is, amely egy kiváló hosszú távú megtakarítási lehetőség, mert

 • a befektetés hozama kamatadó- és eho mentes
 • jövedelem nagyságától függetlenül az egyéni befizetések után akár +150 ezer Ft-os adótámogatás jár.
 • a választható portfóliós rendszernek köszönhetően eldöntheti, hogy megtakarítása milyen típusú befektetésbe kerüljön
 • a munkáltató is fizethet be az Ön pénztári egyéni számlájára, ennek neve munkáltatói-hozzájárulás, sok helyen ezt az ún. Cafeteria rendszer keretében lehet kiválasztani – ekkor egy kedvezően adózó jövedelemből takarékoskodhat, ugyanakkor FONTOS, hogy a munkáltató által befizetett hozzájárulás után a tag a személyi jövedelemadójából nem igényelhet adótámogatást, ezt csak az egyéni befizetései és az adományok alapján kérheti.
 • a megtakarítás teljes összege nyugdíjba vonuláskor, vagy a nyugdíjkorhatár elérésekor adómentesen felvehető, emiatt a nyugdíjazáshoz közel állóknak, vagy már nyugdíjban lévőknek is kifejezetten előnyös! Itt fontos megjegyezni, hogy a 2013. január 1. előtt belépő pénztártagok esetében 3 éves, míg az utána belépők számára már 10 éves pénztártagsági jogviszony is szükséges a szolgáltatás adómentességéhez!
 • 10 éves pénztártagsági jogviszonyt követően 3 évente adómentesen felvehető a hozamrész.

Befizetés önkéntes nyugdíjpénztárba

A pénztártagjaink a Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztár alábbi számlaszámára történő átutalással, vagy a Budapest Bank bármely fiókjában készpénzbefizetéssel növelhetik nyugdíjcélú megtakarításaikat:

10101511-57844901-01000001

FONTOS, hogy a beazonosíthatóság érdekében a közlemény rovatban minden esetben fel kell tüntetni a tagi azonosító számot, vagy az adószámot, de semmi mást!
Munkáltatói hozzájárulás választása esetén a munkáltató számára általában meg kell adni az önkéntes nyugdíjpénztár nevét, valamint be kell mutatni a tagság igazolására szolgáló dokumentumot.