132010/02

Internetbankra váltani

Címkék: megéri

Egyre elterjedtebbek itthon is az internetalapú banki szolgáltatások. Az ilyen konstrukciók díjazzák, hogy az ügyfél igénybe veszi a modern technológiát, és kevesebb személyi és anyagi erőforrást használ fel a banki műveleteihez. Olyan, mintha a nappalijában lenne egy non-stop nyitva tartó bankfiók, amit csak Ön használ.

Az internetbank elérése egy webes felületen történik, csupán egy egyszerű, ingyenes, a számítógépeken előre telepített böngészőprogram kell hozzá.

Az internet alapú bankszámlák általános előnyei:

2008. március 17-étől – elsőként a magyar bankpiacon – a Budapest Bank bevezette a hiteles elektronikus bankszámlakivonatot. A bankszámlakivonatok ebben a formában - visszamneőlegesen 2008. január 1-től érhetők el a Business Terminalon keresztül. A hiteles elektronikus kivonat - mind jogi, mind számviteli szempontból - egyenértékű a papíralapú bankszámlakivonattal, így képes kiváltani azt.

Mennyire biztonságos?

A Budapest Bank és az Ön számítógépe közötti kommunikációt a legmodernebb technológiával titkosítják, így nem kell attól tartania, hogy a kapcsolat során bizalmas információi illetéktelen kezekbe jutnak. Az internetbank rendszerbe egy, egy alkalomra generált, egyszeri belépést biztosító, egyedi kóddal tud belépni.

Ezt az egyszeri belépést biztosító kódot Ön SMS-ben vagy e-mailben kaphatja meg. Az ilyen változó belépési kód előnye, hogy egy használat után a jelszó érvénytelenné válik, nem lehet vele újra belépni a rendszerbe. Ezért még ha az egyszer már felhasznált kód illetéktelen kezekbe is kerülne valamilyen módon, nem tudnának vele mit kezdeni.

Mire kell vigyázni?

Ön egy-két egyszerű szabály betartásával minimalizálhatja az internetbank használatából adódó veszélyeket. A legfontosabb az, hogy a hozzáférést biztosító felhasználóneve és jelszava ne jusson az illetéktelen személyek kezébe, függetlenül attól, hogy állandó vagy a generált jelszóról van szó. A leggyakoribb csalásoknak kétféle fajtája létezik: amikor Ön adja meg jelszavát akaratán kívül egy illetéktelennek, vagy ha trükkös weboldalakkal csalják ki Öntől.

Megkeresés illetéktelen személyek által

Előfordulhat, hogy kap egy e-mailt, SMS-t vagy telefonhívást, amelyben ilyen-olyan ürüggyel arra kérik, adja meg a jelszavát. Az ilyen megkeresések mindig illetéktelen személyektől történnek. Ha Önnek jelszót kell megadnia, azt mindig személyesen kell megtennie bankja egy fiókjában. Az Ön bankja soha, semmilyen körülmények között nem kéri az Ön jelszavát sem e-mailen, sem telefonon. Ha ilyet tapasztal, hívja a Budapest Bank Telebankját és jelentse az esetet a banknak.

Trükkös weboldalak

Előfordulhat, hogy egy weboldal nyereményeket vagy kedvezményeket ígér, ha Ön megadja a jelszavát. Az ilyen oldalak egytől egyig csalók weboldalai, az Ön bankja sosem kéri az Ön jelszavát külső (nem az internetbankhoz tartozó) oldalakon. Egy szinttel kifinomultabb módszer, amikor az Ön internetbankjának álcázott ártó weboldallal akarják becsapni. Ilyen esetekben a bank weboldalához megtévesztően hasonló dizájnnal és funkciókkal rendelkező weboldalt készítenek a csalók. Sok esetben egy, látszólag az Ön bankjától kapott e-mail tartalmaz egy linket, ami a trükkös weboldalra viszi. Soha ne klikkeljen emailben kapott linkekre, mindig kézzel írja be az internetbank címét.

Soha ne klikkeljen e-mailben kapott linkekre, mindig kézzel írja be az internetbank címét! Mindig győződjön meg arról, hogy valóban a bank igazi weboldalán jár-e!

Hogyan vehetők észre a trükkös weboldalak?

Az Ön bankja webcímének az utolsó része így néz ki a Budapest Bank esetében:

http://www.budapestbank.hu

A .hu előtti szó a domainnév, ez jelzi, hogy ki a webcím működtetője és tulajdonosa. A ".hu" kiterjesztés azt jelzi, hogy a szolgáltatás Magyarországon található. A legtöbb esetben a webcím folytatódik:

http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/lakossag/index.php

Az is lehetséges, hogy a webcím előtt is vannak karakterek, pl.:

ibank.budapestbank.hu

A fentiek teljesen szabályos, az Ön bankjához tartozó internetes címek, mert a webcím végén együtt, a megfelelő sorrendben tartalmazzák a domain nevet.

A csalók webcíme valahogy így néz ki:

budapestbank.net

vagy bármilyen más kiterjesztés, vagy:

budapestbank.internetbank.hu

Sokszor egy rövid nemzetközi webcím (példánkban "xx.com") alatt fut a csaló weboldal, pl.:

budapestbank.xx.com vagy budapestbank.hu.xx.com

Ha megfigyeli, a megtévesztő "budapestbank" szó sosem a közvetlenül a kiterjesztés (webcím végén található .hu vagy .com) előtt található, hanem elöl a webcímben. Ha ilyen webcímmel találkozik, sose adja meg a jelszavát, és jelentse bankjának a gyanús weboldalt.

További biztonsági tanácsokat az alábbi weboldalon talál:
http://www.budapestbank.hu/info/doc_biztonsag.php