072011/12

Akciós prémium betét

Címkék: megéri

Fialtassuk pénzünket biztonságosan!

A kockázatmentes megtakarítások közkedvelt formája a bankbetét, amely népszerűségét többek között kiszámíthatóságának, rövid futamidejének és biztonságos voltának köszönheti. A bankbetét formájában lekötött pénzösszeg a futamidő végén előre meghatározott kamattal gyarapodik, így pontosan ki tudjuk számolni, hogy az adott idő elteltével mennyi pénz áll majd rendelkezésünkre. A kamat mértéke jellemzően annál nagyobb, minél hosszabb a lekötés időtávja. A Budapest Banknál betétet 100.000 forinttól a több millió forintos összegig köthetünk, a lekötési idő általában 1-36 hónap, a lekötés pedig lehet eseti vagy ismétlődő.

A kiszámíthatóságon túl a bankbetét az egyik legbiztonságosabb megtakarítási forma is egyben, hiszen a bankbetétekre – a törvényben meghatározott értékhatárig - az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciát vállal arra az esetre, ha a bank fizetésképtelenné válik.

Mire érdemes figyelni bankbetét lekötésénél?

A bankok általában éves kamatot használnak a kamat feltüntetésekor. Azonban törvény kötelezi a bankokat az Egységesített Betéti Kamatláb Mutató (EBKM) feltüntetésére. Az EBKM segítségével összehasonlíthatóvá válnak a banki lekötések fajtái.

Ha akciós betéti ajánlattal találkozunk, érdemes tisztázni, hogy az akciós lekötés a teljes futamidőre vonatkozik-e vagy csak egy részére!

A forintbetéteket általában 1-12 hónapos időszakokra lehet lekötni. Amennyiben ennél hosszabb időre nélkülözni tudjuk pénzünket, előfordulhat, hogy optimálisabb megoldás számunkra egy megtakarítási számla vagy olyan termék, amellyel magasabb hozamot tudunk elérni.

A bankbetétek kamata után úgynevezett kamatadót kell fizetni! Ennek mértéke a jelenlegi jogszabályok szerint 16%. Létezik azonban olyan megoldás (az ún. Tartós Befektetési Szerződés), amellyel ez elkerülhető. Erről bővebben itt: link

Fontos tudni, hogy amennyiben a bankbetétet a lejárat előtt felbontjuk, akár a teljes kamatot is elveszíthetjük – kivéve azokat az ajánlatokat, ahol a bank előre meghatározza, hogy feltörés esetén mennyi kamatot fizet.

A Budapest Bank Akciós Prémium Betétje egyedülálló módon kombinálja a hosszabb távú kedvező fix kamatot a rugalmassággal, hiszen a kamat nagy részét időarányosan akkor is megkapja az ügyfél, ha bármilyen előre nem látható ok miatt fel kellene törnie (meg kell szüntetnie) a betétjét a lekötés második hónapja és a lejárat között.

Az Akciós 6 hónapos Prémium betét 5,5%-os éves kamatot (EBKM = 5,5%) fizet a lejáratkor, de időarányosan éves 5%-os felmondásos kamattal számolhatunk hónapon túli feltörés esetén is. Így a konstrukcióval lényegében látra szólóan 5%-os kamatot biztosít. A betéti lehetőség 2011. december 30-ig, legalább 100 ezer forintos összegtől köthető.

Az Akciós 6 hónapos Prémium Betétről további részletek:

http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/lakossag/megt-betetek-prem-akcios.php