042011/12

Arany alap

Címkék: megéri

Az arany mindörökké

Az aranyat a világon mindenhol elismerik, függetlenül kulturális hagyományoktól, földrajzi elhelyezkedéstől, politikai berendezkedéstől vagy gazdasági helyzettől. Értéke a mai napig minden manipulációtól független és általános érvényű maradt. Pozíciója biztos, hiszen a rendelkezésre álló aranymennyiség évtizedek óta nem változott drasztikusan. Az arany iránti kereslet titka roppant egyszerű: az emberek veszik, mert hisznek benne. Ráadásul az egyre nagyobb inflációs várakozások tovább erősítik az aranyba vetett hitet, hiszen a sárga fémbe fektetett pénzek képesek ellenállni az inflációnak és megőrizhetik értéküket. A klasszikus mondás szerint az előrelátó befektetők vagyonuk egyharmadát ingatlanban, egyharmadát részvényben, egyharmadát pedig aranyban tartják. Még ha a befektetés javallott összetétele idővel változott is, az arany biztonságába vetett bizalom töretlen.

Az aranyat nem csak fizikai valójában – ékszerek, tömb arany - lehet megvenni, szert tehetünk rá többféle értékpapír formájában is. Ezek nagy előnye, hogy értékesítés tekintetében rendkívül rugalmasak és egyáltalán nem kell tárolási költséggel számolnunk. Azonban nem könnyű a választás a sokféle értékpapír között, hiszen kockázatukat vizsgálva például igen szerteágazóak lehetnek.

Létezik a piacon egy lehetőség is, amely egyesíti az arany értékállóságát és biztonságát az értékpapírok rugalmasságával és kényelmével: a Budapest Alapkezelő közel egy éve elindította egyedi befektetési alapját, a Budapest Arany Alapok Alapját. Az alappal az ügyfelek maximálisan részesedhetnek a nemesfém piacának hozamából, hiszen a befektetés jelentős részét tőzsdén kereskedett alapokon (ETF) keresztül fizikai aranyba fekteti az alapkezelő. A megtakarítási lehetőségen keresztül a befektetők a pénzüket fizikai aranyban helyezik el, viszont párezer forintért, akár havonta is be lehet fektetni az alapba. Nem kell tehát sokmillió forintért aranytömböt vásárolnunk, és sokszázezer forintért őriztetnünk azt. Az Arany Alapok Alapjának segítségével bármelyik napon be lehet fektetni a nemesfémbe, illetve pénzzé lehet tenni a megtakarításainkat az aktuális piaci áron. Bele kell írni a MiFID kategóriát valahová. Célszerű lenne abba a részletes leírásba írni, ahová a m link mutat. Aranybefektetés akár 10 ezer forinttól?

További részletek: http://www.budapestbank.hu/csoport/alapkezelo/hun/befalap-aranyalapokalapja.php