262011/01

Éljünk energiatudatosan!

Címkék: megoldások

Többünknek ismerős lehet a helyzet: a fűtési szezon után egy hatalmas kiegyenlítő számlát kapunk a szolgáltatótól. „Hát, ezzel nem számoltunk” – mondjuk. Természetesen nem tudhatjuk előre, milyen hideg lesz a tél, de a fűtőanyag-felhasználásunkat napi szinten követhetjük.

Ha mindennap felírjuk, mennyit fogyasztottunk, akkor egyrészt ütemezni tudjuk a költségeinket, így nem ér minket meglepetés. Másrészt sokkal tudatosabban fogunk hozzáállni a fogyasztáshoz, mert kézzelfogható, napi adatokat kapunk, nem pedig egy kibogozhatatlan számlát hónapok múlva. A számlák fizetésénél nem kell megvárnunk az óraleolvasást, magunk is beküldhetjük a fogyasztásunk. Kérhetünk havi átalány számítását, amelynek összegét természetesen bármikor díjtalanul módosíthatjuk. E megoldás előnye, hogy a megemelkedett téli rezsit a nyári hónapokra szétosztva fizethetjük ki. Ügyeljünk azonban arra, hogy szükség esetén megemeljük a havi fizetendő összeget, mert ezzel a megoldással lehet a legkönnyebben alulbecsülni a fogyasztást. Számolja ki, mennyi az átlagos rezsije a hideg időszakban! Gondoljon bele, hogy mennyi mindenre tudná fordítani azt a pénzt, amit 10%-kal kevesebb energiafelhasználással megtakarít.

Most pedig nézzünk néhány konkrét és egyszerű tippet, melyek segítenek az energiatudatosabb életvitel kialakításában.

Használjunk takarékos fűtési és melegvíz-szolgáltató rendszereket

A statisztikai adatok szerint egy háztartás energiafelhasználásának 85%-át a fűtés és a meleg víz előállítása teszi ki. Ebből következik, hogy itt tudunk a legtöbbet megspórolni.

Figyeljünk a hőmérsékletre:

Szigeteljünk:

Háztartási gépek, berendezések

Világítás

Főzés