312011/08

Nem árt résen lenni iskolakezdéskor

Címkék: aktuális

Bár a családok jó részének még a nyaraláson járnak a gondolatai, hamar eljön az iskolakezdés ideje, amire igencsak fel kell készülni. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy pontosan mire lesz csemeténknek szüksége, és mit hol érdemes jó áron beszerezni. Ebben kívánunk segítséget nyújtani.
Különösen azok a szülők lepődhetnek meg az iskolakezdés költségein, akiknek most kezdi az általános vagy középiskolát a gyermeke.Bár intézményenként változó, kinek mennyire kell mélyen a pénztárcájába nyúlnia, a legapróbbak esetében a legszerényebb helyeken körülbelül hétezer-tízezer forintba kerülnek a tankönyvek, és aki felkutatja, hogy hol juthat legolcsóbban a tanszerekhez, az is legkevesebb 10-15 ezer forintot otthagy a boltokban. És ebben csak a legalapvetőbb, kötelező tanszerek vannak benne, például a tornaruha vagy az iskolatáska, a tolltartó még külön kiadás. Főleg utóbbi műfajból igen széles a választék, és a legdrágább holmik akár ötször annyiba is kerülhetnek, mint az olcsóbb, egyszerűbb párjaik. Amire érdemes odafigyelni: vannak olyan dolgok, amin nem érdemes spórolni. Például a legolcsóbb vízfestéknek hiába vonzó az ára, ha az alig hagy nyomot a papíron…

HIPERMARKETBEN OLCSÓBB?

Előbbi helyen 35 forintért is találtunk például füzetet, de ez esetben igen nagy a szórás, attól függően, hogy négyzethálóst, vonalast, sima „mezeit” vagy mondjuk valamely együttes képével ellátottat, ragasztottat vagy spirált választunk. Ezenkívül még a hiperek közt is vannak különbségek, és mivel senkinek nincs ideje, lehetősége végigjárni egy-egy tárgy kedvéért a különböző áruházakat – és már csak a benzinköltség miatt sem érné meg –, ajánljuk az internetet, azon belül is az ár-összehasonlító oldalak használatát.

Még egy hipermarketben is megszaladhat a fiunkra, lányunkra költött összeg, hiszen egy pókemberes spirálfüzettel már 815 forinttal, míg egy trendi, nagyon „csajos” New York-ossal már 1045 forinttal is szegényebbek lehetünk. Sokan viszont úgy gondolják, hogy megéri erre költeni, mert a gyerek szívesebben veszi elő a számára tetsző füzetet, és lelkesebben használja. Ha megteheti egy szülő, hogy rákölti azt a néhány forint pluszt, akkor miért ne tegye, ha ez inspirálóan hathat a füzet használójára. A hiperáruházakban ma már olyan, az elsős általános iskolásoknak szükséges alapfelszerelésekhez is juthatunk, mint például az írólap vagy szóképtartó, tehát nem feltétlenül kell szakboltba mennünk. Természetesen túl nagy választékban ne reménykedjünk, ha a hipermarket az elsődleges célpont, már ami az iskolaszerek beszerzését illeti. Tolltartóból és iskolatáskából csak egy-egy fajta terméket találtunk, ráadásul ez utóbbi árban (3055 forint) még fölé is ment a bevásárlóközpontban található legolcsóbb iskolatáskánál (2900 forint).

KÖZÉPISKOLÁSOKRA TÖBBET KELL KÖLTENI

Mire az ember fia, lánya középiskolába megy, a szülőnek még jobban össze kell kapnia magát, hogy állni tudja a tanszerek árát. Eleve a tankönyvek többe kerülnek, 13-15 ezer forinttal mindenképp kell számolni és nagyjából plusz tízezer forintot kóstálnak az egyéb tanszerek, úgymint jegyzetfüzetek, tollak és társaik. A tankönyvek árát általában az idegennyelv-tankönyvek dobják meg, hiszen az iskolásoknak – pontosabban a szüleiknek – esetenként 8-12 ezer forintot is ki kell fizetniük ezekért. De ha nem költségként, hanem befektetésként fogjuk fel ezeket a kiadásokat, akkor egyből könnyebben fizetünk a pénztárnál. Márpedig mibe érdemes befektetni, ha nem gyermekünk taníttatásába? De egy elsős középiskolás fiúnak szüksége lesz például egy öltönyre is, meg elegáns cipőre, ami szintén több tízezer forintra rúghat – pénztárcánktól függően. A lányoknak ugyan nem kell öltöny, se kiskosztüm, de azért a „csajos” ünneplőruhák és elegáns cipők árai is fel tudnak szökni az egekbe.

Ebben az életkorban igencsak megnő a gyerekek öntudata, legtöbben már nem érik be az egyszerű, olcsó holmikkal, mint még általános iskolás korukban. Azoknak a szülőknek ajánljuk az internet okos használatát, akiknek gyermeke ragaszkodik a márkás, magasabb árfekvésű holmikhoz, azonban a család ezt mégsem engedheti meg magának. Az utóbbi évek újdonsága az online licitálós piactér – ahol mindent megtalálunk, ha ügyesek vagyunk, egy kicsivel olcsóbban, mint a boltban. Iskolakezdés témakörben hemzsegnek a találatok, gondolhatunk táskára, tolltartókra, ruhákra vagy bármire. Megkaphatunk mindent használtan is, újonnan is, és legtöbbször a kereslet határozza meg az árat. Tehát, ha szerencsénk van, nem licitálnak ránk, és a megajánlott alacsony összegért is elvihetjük a kiszemelt árut.

Érdemes figyelni az akciókat, árkedvezményeket is, hiszen a nagyobb hiper- és szupermarketekben szinte biztosan indítanak ilyet minden évben. Ennek az időpontját azonban szívesebben teszik az iskolakezdés idejéhez közel, azaz inkább nyár végén csaphatunk le a leárazott termékekre. A szülők szeretik a legtöbbet megadni gyermeküknek, így ebben az esetben is sokszor elszalad velük a ló és felesleges dolgokat szereznek be, amiket nagy eséllyel nem is fognak a gyerekek használni az iskolában. Hogy ezt elkerüljük, érdemes a tapasztalt eladók segítségét kérni, akik sok esetben jobban tudják, milyen árucikkekre van feltétlen szükség és melyekre nem. De nem árt egy konkrét listával útnak indulni, akkor biztosan nem veszünk felesleges dolgokat, ugyanakkor nem felejtünk el semmi fontosat.

A FŐISKOLÁSOK, EGYETEMISTÁK OLCSÓBBAN MEGÚSZHATJÁK

Aki főiskolára vagy egyetemre készül, annak könnyebb dolga lehet, vagy éppen nehezebb, ha nem rendelkezik még laptoppal vagy számítógéppel. Egy tavaly a felsőoktatásba került fiatalember elmondása szerint, ő például semmit nem költött tankönyvekre, hiszen ma már kézről kézre járnak ezek. De a kevésbé élelmeseknek is, akik nem tudják az összes könyvet megszerezni a felsőbb évesektől, lehetőségük van mindazokat kikölcsönözni a könyvtárból. Ugyanakkor, aki szeret vadonatúj tankönyvekből tanulni, annak érdemes a nagyobb, tankönyveket árusító boltok akcióit figyelni, ahol félév elején gyakran 25-30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatunk.

Sok esetben még jegyzetfüzetre, tollra sem kell költeniük, hiszen a legtöbb fiatal már használ laptopot, mire elkezdi a főiskolát, ez pedig kitűnően alkalmas jegyzetelésre, sőt a dolgozatokat is már a legtöbb helyen elektronikus úton kell leadni, tehát szinte már nélkülözhetetlen dolog egy laptop. Ebben a kérdésben is érdemes jó alaposan körülnézni, és felmérni az árérték arányokat. Mivel ez egy igen bonyolult terület annak, aki nem ért a műszaki adatok értelmezéséhez, mindenképpen ajánljuk, hogy szánjon rá egy kis időt. Kérdezze meg ismerőseit, vagy látogasson el legalább egy ezzel foglalkozó topikba az interneten. Írja fel egy papírra, hogy melyek azok a tulajdonságok, amivel mindenképpen rendelkezzen jövőbeli laptopja, és ehhez képest tájékozódjon az árakról. Ehhez pedig érdemes igénybe venni ár-összehasonlító oldalakat, kifejezetten műszaki cikk témakörben. Pluszköltség lehet még esetleg egy pendrive beszerzése, hiszen nagyon sok fiatal már ezen tárolja dokumentumait (órarend, jegyzetek…). Ennek az ára 2000 forinttól kezdődik, és a határ a csillagos ég – lehet kapni 174 ezer forintért is –, bár ez utóbbit valószínűleg nem az egyetemisták fogják megvenni.