032011/12

LÉL

Címkék: megéri

Megtakarítás lépésről lépésre

Megdöbbentő, de a teljes magyar felnőtt lakosságban 20%-ot sem éri el azok aránya, akik rendelkeznek megtakarítással. Fontos kérdés pedig, hogy ne éljük fel teljes egészében a havi jövedelmünket, hanem előrelátóan gondoskodjunk saját magunk és családunk, szeretteink biztonságáról.

A megtakarítási célok különbözőek lehetnek: gyűjthetünk nyugdíjas éveinkre (link a Nyeszhez), lakáscélra, autóra, tehetünk félre gyermekeink jövőjére gondolva, vagy csak egyszerűen azért, hogy vész esetén legyen tartalékunk.

Tévhit a rendszeres megtakarításokkal kapcsolatban, hogy azt csak nagy lemondások árán, vagy nagy összegek félretételével érdemes elkezdeni. Több év alatt akár havi pár ezer forintból is szép summa gyűlhet össze, ráadásul ha a félretett pénzt nem a párnahuzatban tartjuk, megtakarításunk folymatosan kamatozik is.

A megtakarítást sosem késő tehát elkezdeni és minden forint számíthat. A piacon léteznek ma már olyan banki konstrukciók is, amelyek lehetővé teszik, hogy havonta egy bizonyos, általunk választott összeget félretegyünk, a bank pedig az általunk kiválasztott megtakarítási formában fialtatja pénzünket, így akár befektetési alapokon keresztül, értékpapírokban is gyarapíthatjuk megtakarításainkat.

A Budapest Bank Lépésről lépésre nevű szolgáltatása lehetővé teszi, hogy a rendszeres megtakarításaink havonta automatikusan egy kiválasztott befektetési alapba kerüljenek. A szolgáltatás rugalmas, hiszen a konkrét befektetési alapot, a rendszeres befektetés összegét és a befektetés időpontját mindenki maga választhatja meg. Maga a befektetés külön ügyintézést nem igényel, elég egyszer megadni a rendszeres értékpapír vételre vonatkozó megbízást. Ezt követően havonta a beérkezett fix összegekből a bank automatikusan a megadott alap befektetési jegyeit vásárolja meg. Több Lépésről lépésre megbízással különböző alapokba is befektethetünk. A Lépésről lépésre szolgáltatás díjmenetesen igényelhető, és akár már havi 10 ezer forinttól is elérhető. (ezt fogalmazzuk át, mert nem érthető: díjmentes vs. 10 ezer forint) A szolgáltatás NYESZ értékpapírszámlával is kombinálható, így a rendszeres havi megtakarítás akár adóelőnnyel is kiegészíthető.

További részletek:

http://www.budapestbank.hu/csoport/alapkezelo/hun/spec-lepes.php