312011/09

Most tegyünk a biztonságért

Címkék: megéri

Az élet tele van váratlan eseményekkel: miért ne csökkentené a bizonytalanságokat ott, ahol lehet?

Számos olyan helyzet adódhat, amikor ráébredünk a biztosításkötés jelentőségére. Optimizmusunktól – vagy inkább realitásérzékünktől – függően előbb-utóbb szinte mindannyian szembesülünk a ténnyel, hogy az élet sajnos tartogat veszélyeket. Nem kell ehhez feltétlenül extrém sportokat űzni vagy egyéb kockázatoknak kitenni magunkat – elég „csak” élni.

Az emberek egy része gondolkodás nélkül köt biztosítást kocsijára, lakására vagy egyéb nagy értékű vagyontárgyára. Vannak, akik akkor sem hezitálnak, ha külföldre utaznak, mivel számításba veszik, hogy elveszik a poggyászuk, vagy esetleg baj éri őket az utazás során.

Érdekes módon a legértékesebb tulajdonunkra, az életünkre, az egészségünkre vagy akár – a rendszeres jövedelemnek köszönhető – kiegyensúlyozott anyagi helyzetünkre már ritkábban gondolunk olyan értékként, mint amit félteni kell. Pedig ezen értékeink biztosítása a magunk és családunk érdekében talán még fontosabb, mint a pótolható vagyontárgyaink biztonsága.

ÉLET- ÉS BALESET-BIZTOSÍTÁS

Az életünk végéig tartó egészséget vagy a hosszú életet senki, így egy bank sem tudja garantálni. Abban viszont tudunk segíteni, hogy biztos hátteret nyújtsunk, ha netalán váratlan esemény következik be a család életében. Bár Magyarországon az állami egészségügyi szolgáltatásokat díjmentesen vehetjük igénybe, azonban egy igazán komoly betegség vagy egy váratlan baleset sajnos ki tudja üríteni a családi kasszát. Ilyenkor mindenki pénzt és erőt nem kímélve keresi a legjobb megoldást a maga vagy a családtagja számára, amely sokszor kívül esik az állam által nyújtott szolgáltatások körén. Később viszont szembesülhetünk azzal, milyen nehéz pótolni a jövedelmünk kiesését vagy a felélt tartalékainkat. „Kár, hogy nem kötöttem korábban biztosítást...” „Nem gondoltam, hogy ez velem is megtörténhet...” „Ha magamra nem is, legalább a családomra gondolhattam volna…” – állapítjuk meg szomorúan utólag, amikor már késő. Ezért is fontos, hogy felkészüljünk a váratlan helyzetekre.

JÖVEDELEMBIZTOSÍTÁS

A megszokott jövedelmünk biztosítása most, amikor érezzük a gazdasági válság hatását, különösen aktuális. A munkanélküliségi ráta ma Magyarországon 10-11 százalék körüli, ami igen magasnak mondható. Szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki az elmúlt évek gazdasági eseményei miatt veszítette el korábban biztosnak hitt állását. A munkanélküliek között sokan vannak, akik évek, évtizedek óta megbízható alkalmazottai voltak az adott cégnek, és főnökük legnagyobb bánatára kellett megválni tőlük. Ez azt jelzi, hogy nem feltétlenül a teljesítménytől, mint inkább a gazdasági helyzettől függ, megmarad-e a munkahelyünk.

A munkanélküliek magas aránya nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az utóbbi években folyamatosan hallunk hiteltörlesztési nehézségekkel küzdő emberekről, hiszen sokan azért kerültek nehéz helyzetbe, mert időközben elveszítették az állásukat. De átmeneti időre kieshet jövedelmünk egy elhúzódó betegség esetén is, amikor a jogszabályi változások folytán a táppénz összege is csökken, és jóval alacsonyabb, mint a megszokott jövedelmünk. A hitelünket azonban ilyenkor is ugyanúgy törleszteni kell, mint azelőtt, és az egyéb kiadásaink sem „mennek szabadságra”. Ezekre az esetekre jelent megoldást a jövedelembiztosítás. Rendkívül kedvező áron, alacsony havi díjak mellett köthet biztosítást arra az esetre, ha egy betegség vagy munkanélküliség miatt hosszabb ideig jövedelem nélkül marad. Ezekben a váratlan helyzetekben a bank biztosítja átmenetileg a korábban megszokott életszínvonalának fenntartását.

FIGYELEM! Kérjük, hogy a biztosítás további, részletes feltételeiről, így például a kizárásokról, mentesülésekről a www.budapestbank.hu/biztositas oldalon található Általános Biztosítási Feltételekből tájékozódjon. Kérdéseivel hívja a Telebankot: 1440, +36 1 4507777 A Budapest Bank az ING Biztosító Zrt./Cardif Biztosító Zrt. függő ügynökeként jár el.