052011/12

NYESZ

Címkék: megéri

Gondoskodjunk a nyugdíjas évekről kamatadó-mentesen, állami támogatással

Miközben a nyugati társadalmakban a nyugdíjcélú öngondoskodás szinte természetes dolognak számít, felmérések szerint a magyarok többsége igen kicsi figyelmet szentel ennek a kérdésnek, holott egyre többen gondolkodnak úgy, hogy nem várhatják csak az államtól, hogy gondoskodjon időskoruk anyagi biztonságáról. Érdemes minél előbb elkezdeni a nyugdíjcélú takarékoskodást, hiszen már havi pár ezer forint félre tételével is jelentős mértékben gyarapíthatjuk öregkori jövedelmünket. Ráadásul a nyugdíj-előtakarékosságot az állam is többféle módon támogatja.

A Nyugdíj-előtakarékossági Számlát, azaz a NYESZ-t a nyugdíjrendszer negyedik pillérének is szokták nevezni. A konstrukció – a későbbi előnyökön, azaz a nyugdíj-kiegészítésen túl – leginkább az állam által nyújtott adókedvezmény miatt kedvelt. Nézzük meg, hogyan is működik ez a gyakorlatban!

A NYESZ egy befektetési számla, amely egy ügyfélszámlából és egy értékpapírszámlából áll. A befizetéseink az ügyfélszámlára kerülnek, az itt gyűlő összegről pedig saját magunk dönthetünk, azaz mi magunk választjuk ki, hogy mikor és milyen értékpapírokat vásároljunk belőle. Az, hogy milyen befektetési eszközök közül választhatunk, függ az adott szolgáltatótól is – ennek érdemes utánanézni a hirdetményekben. Jellemzően állampapírok, részvények, kötvények és befektetési alapok jegyei kerülhetnek a portfolióba (bankbetétek tehát nem). Fontos azonban, hogy az összetételen bármikor változtathatunk!

Értékpapírokon keresztül akár olyan időtálló befektetések hozamából is részesedhetünk, mint az arany. - link

Mekkora összeget és mikor helyezhetünk el a nyugdíj-előtakarékossági számlán? Tetszés szerint bármekkorát, bármikor, bármilyen gyakorisággal. A NYESZ-en takarékoskodók ráadásul az állami támogatás miatt éves szinten akár 130 ezer forintot is visszakaphatnak a befizetett személyi jövedelemadóból. Ez a kedvezmény az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításoktól független, tehát ha mindkettővel rendelkezünk, évente akár 260 ezer forint is visszajárhat az adónkból!

Mikor vehetjük fel az itt gyűlő megtakarításokat? Általában a nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy nyugdíjba vonuláskor, de minimum 3 év takarékoskodás után juthatunk hozzá a hozamokkal növelt tőkéhez valamint az állami támogatások összegeihez és azok hozamához. A NYESZ további előnye, hogy az itt befektetett megtakarítás hozamát a hatályos szabályok szerint nem terheli a 16%-os kamatadó.

További részletek: http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/lakossag/megt-betetek-nyesz.php