062011/12

TBSZ, 7.75%-os ajánlat

Címkék: megéri

Megtakarítás kamatadó-mentesen

Adót fizetni senki sem szeret, azonban nem mindenki tudja, hogy a megtakarításaink után járó kamatot 16%-os adókötelezettség terheli. Ez alól azonban bármiféle trükközés vagy pénzügyi bűvészmutatvány nélkül mentesülhetünk, amennyiben a megfelelő szolgáltatást választjuk. Erre többféle megoldás kínálkozik: a nyugdíjcélú megtakarítások, mint pl. a Nyesz (link) után többnyire nem kell kamatadót fizetni. Rövidebb távon is van azonban lehetőségünk megtakarított pénzünket adómentesen gyarapítani.

Azokra a megtakarításokra, amelyekre a következő 3-5 évben előreláthatóan nem lesz szükségünk, érdemes Tartós Befektetési Szerződést (TBSZ) kötnünk. A konstrukció három év elteltével részleges, öt évet követően pedig teljes adómentességet ígér az elért hozamra. Szükség esetén azonban bármikor hozzáférhetünk a pénzünkhöz az általános 16%-os kamatadó kifizetésével. A számla betéti és értékpapír számlaként is elérhető. A TBSZ az év során bármikor nyitható, de bankonként és évenként legfeljebb egy értékpapír és egy betétszámla megengedett. A két számla egymástól függetlenül működik, köztük vagy szolgáltatók közti átcsoportosításra a törvényi szabályozás alapján nincsen lehetőség.

A TBSZ gyűjtőéve a megnyitás naptári éve, a gyűjtőévben a kezdeti minimum 25.000 Ft-os befizetésen túl tetszőleges összegekkel lehet gyarapítani a megtakarítást. A TBSZ-re alapvetően forint összegeket lehet elhelyezni. A számláról megtakarítást felvenni a gyűjtőév során is csak a szerződés megszüntetése mellett lehet, de tudni kell, hogy a törvényi szabályozás szerint gyűjtőévben lezárt számla már nem nyitható újra ugyanannál a szolgáltatónál. A gyűjtőévet követően a megtakarítást a hozamok gyarapítják.

Amennyiben a tőkegyűjtés évét követően további új megtakarítást is tervezünk, az új évben új TBSZ számlát nyithatunk, hogy azon helyezzük el a további megtakarításainkat.

A Budapest Bank 2011. november 21. és 2011. december 30. között TBSZ-en leköthető akciós 36 hónapos Prémium Betét ajánlattal teszi még vonzóbbá ezt a megtakarítási formát. A betét akciós éves kamata 7,75%, különlegessége abban rejlik, hogy a kamat nagy részét időarányosan akkor is megkapja az ügyfél, ha bármilyen előre nem látható ok miatt fel kellene törnie (meg kell szüntetnie) a betétjét a lekötés második hónapja és a futamidő vége között. Ez esetben ugyanis időarányosan éves 4%-os felmondásos kamatot fizetünk a lekötés és feltörés közti időszakra. Így lényegében látra szólóan 4%-os kamattal számolhatunk. A betét már 100.000 Ft megtakarítási összegtől elérhető.

A TBSZ-ről további részletek:

http://www.budapestbank.hu/szolgaltatas/lakossag/megt-betetek-prem-akcios-36-honap.php