272012/06

A Balatontól Bilbaóig

Címkék: Aktuális

TRÜKKÖK SPÓROLÁSRA

Kis hazánkban manapság ismét a „Balaton- nyaralás” szókapcsolat vetődik fel először. Az apartmanok közül már akár 10 000 forintért találhatunk szállást naponta – még Siófokon is –, igaz, az étkezésről magunknak kell gondoskodnunk. A tó másodvonalában szállást keresők (Pécsely, Kékkút) még ennél is olcsóbban juthatnak szálláshoz, különösen, ha a last minute ajánlatokat böngészik át. Ha kevésbé zajos helyre vágyunk, keressük fel a Tisza-tavat vagy környékét, ahol ugyanennyi pénzért már a reggeli is belefér. Az extra szolgáltatások azonban mindig plusz költséget jelentenek, itt csak rajtunk múlik, mennyit tudunk lealkudni a meghirdetett árhoz képest. S akkor még nem szóltunk a többlépcsős nyaralásról: ha szabadságunkat több részletben is ki tudjuk venni, költséghatékonyabb több hosszú hétvégét betervezni lakhelyünk környékén.

HOVA ÉRDEMES?

Az utóbbi időben népszerűvé vált Románia: egyre több magyar választja úti célul a viszonylag közeli Erdélyt, de a tengerpartokra is mind többen látogatnak el. Ez utóbbit azonban már érdemes inkább repülővel megközelíteni, mert egyrészt messze van (a monarchikus hangulatú fekete-tengerparti Constanza például autóúton bő 1000 km-re fekszik Budapesttől), másrészt csak az út töredékét tudjuk autópályán megtenni. S ha már Fekete-tenger, ne feledkezzünk meg Bulgáriáról sem: Várna még mindig csodálatos, a tengerparti szállások pedig, ha nem is mindig a legjobb minőségűek, de olcsónak számítanak. A viszonylagos közelség és a tengerpart miatt Horvátország vagy Montenegró szinte tálcán kínálják magukat. Horvátország már csak a magas benzinárak és az autópályadíjak miatt sem olcsó mulatság, ám ha néhány dologról lemondunk, alig valamivel kell többet költenünk itt, mint a Balatonon. Sőt, ha jól tudunk alkudni, és nem ragaszkodunk ahhoz, hogy minden nap étteremben együnk, még kevesebb pénzért megúszhatjuk a kirándulást.

Ha lehet, igyekezzünk főidény előtt (május végén- júniusban) vagy után (szeptember közepén) odautazni, ilyenkor az árak lényegesen alacsonyabbak a főszezonhoz képest, a víz is meleg, ráadásul az utcákon is harmadannyi a turista. Útközben tehetünk egy kitérőt a Plitvicei-tavakhoz (plusz egy nap az útitervben). A tavak beiktatásával ráadásul két legyet ütünk egy csapásra: hegyvidék és tenger egy út alatt kipipálható. A horvát szigeteket is meglátogathatjuk, ha megalkuszunk valamelyik kis halászhajó tulajdonosával, esetleg bérelhetünk vitorlást (figyelem, a kaució jócskán megterheli a pénztárcát, de az út végén visszajár). Hajóról, különösen vitorlásról felfedezni az Adriát semmivel sem összehasonlítható érzés. Aki inkább a repülőre szavaz, az kedvére válogathat a fapados járatok közül, amelyekkel számos európai fővárosba és nagyvárosba is eljuthatunk. Az utazás ezen típusánál érdemes figyelembe venni, hogy a repülőtéri transzferek adott esetben többet kóstálnak, mint maga a repülőjegy.

A rekkenő hőségben célszerű az észak-európai városokat meglátogatni: például Krakkóban a Zsidó Kulturális Fesztivál (jún. 29-júl.8.), Edinburgh-ben a város nevét viselő fesztivál-sorozat (májustól szeptemberig) oltja kultúrszomjunkat, míg a baszkföldi Bilbaóban többek között a Frank Gehry által tervezett világhírű Guggenheim Múzeum kiállításai várnak bennünket. A hegyvidéket kedvelők számára optimális helyen fekszik kis hazánk. A Kárpát- medencéből elindulva bő két órás autózással elérjük a magas hegységeket. A népszerű célpontok (Júliai-Alpok, Tátra, Osztrák Alpok stb.) mellett sok meglepetéssel szolgálhat a Kárpátok kevéssé ismert hegyvonulata. Az Északkeleti- Kárpátok Ukrajnában elterülő része (Ukrán-Kárpátok) nem tartozik a felkapott úticélok közé, így egy kis szervezéssel és utánajárással harmadannyiból kihozható egy hosszú hétvége, mint ugyanaz a Magas- Tátrában. Az Erdélyben lévő Máramarosi- havasok szintén felejthetetlen látvány nyújtanak majd minden évszakban