142012/11

Bankok a jövőből

Címkék: friss

Bankok a kövőből

A pénzügyi és a banki technológia folyamatosan fejlődik. A világ más – nem feltétlenül gazdagabb, de mindenképpen innovatívabb – tájain változatos módokon igyekeznek az ügyfelek kedvében járni, és megkönnyíteni a különböző pénzügyi szolgáltatások igénybevételét.

Készpénz nélkül is megy?

Amíg itthon még sokan és sokszor fizetnek készpénzzel, addig Európa legrégebbi papírpénz előállítója, Svédország már azon gondolkodik, szükség van-e egyáltalán a pénzre fizikai valóságában? A skandináv ország egyébként is híres praktikus gondolkodásáról: a pénzt könnyű elveszíteni, helyettesítsük azt virtuálisan. A hozzáférést pedig oldjuk meg kreatívan: SMS-ekkel, utazókártyával (tömegközlekedésben egyúttal a bérletet is a sutba dobva), bank és hitelkártyákkal. Az elképzelést az is támogatja, hogy a pénznyomtatás drága dolog, fajlagosan drágább, mint a plasztikkártyák előállítása.

Mobiltárca

Miért ne lehetne mobilkészülékünk pénztárcánk és bank- vagy hitelkártyánk is? A Google Wallet nevű alkalmazás a már egyre elterjedtebb PayPass kártyák működését továbbgondolva egyesíti a kényelmet, a biztonságot és az egyszerűséget. A Google saját áruházából letölthető szoftver segítségével a szó szoros értelmében vett mobiltárcává varázsolhatjuk NFC (Near Field Communication) képes okostelefonunkat. A szoftver lehetővé teszi, hogy bank- vagy hitelkártyáink adatait elektronikusan tároljuk a Google által biztosított felületen, amelyet mobiltelefonunkon keresztül érhetünk el. A telefon segítségével egyszerűen fizethetünk: nem kell mást tennünk, csak egy, a rendszerrel kompatibilis leolvasó készülékhez közelítenünk mobilunkkal, és jóváhagyni a kijelzőnkön feltűnő összeget. Telefonunkhoz több kártya is hozzárendelhető, így elegendő csak a mobilunkat magunkkal vinni vásárláshoz. A biztonságról a PIN-kódon túl a telefon képernyőzárjának alkalmazásával, a Wallet applikáció ideiglenes letiltásával, illetve a kártyák adatainak speciális tárolásával gondoskodhatunk.Önkiszolgáló bankfiókok

A török Zirat Bankot a bankautomaták ihlették meg, ők azonban szó szerint értelmezték ezt a kifejezést, és bankalkalmazott nélkül működő automatizált bankfiókokat alakítottak ki. A formatervezett, leginkább a játéktermekben látott autós szimulátorokra emlékeztető kis kioszkokban kezdeményezhetünk átutalásokat, pénz be- és kifizetéseket, vásárolhatunk és eladhatunk devizát. Ha szükségünk van személyes segítségre is, akkor a bank ügyfélközpontjával egy monitoron keresztül videokapcsolatot létesíthetünk.