052012/07

Irány London

Címkék: aktuális

IRÁNY LONDON

Az első és legfontosabb, hogy hogyan jussunk el a brit fővárosba. Értelemszerűen a repülőgép a leggyorsabb. A British Airways napi három járatot indít Budapestről: az árak (lapzártánk időpontjában) 41 000 forintnál kezdődnek.

A fapados légitársaságok (WizzAir, Ryanair) ugyan olcsóbban kínálják a jegyeket, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a várostól messzebb fekvő repülőtéren szállnak le gépeik, ahonnan még igen borsos áron (gyakran a repülőjegy árával megegyező összegért) jutunk be Londonba. Alternatívaként szóba jöhet még a buszozás is, bár ez esetben is csaknem 50 000 forinttal érdemes számolni – és mintegy 23 órás zötykölődéssel. Akár busszal, akár repülővel megyünk, a turistarohamra való tekintettel időben foglaljuk le jegyünket.

A szállás esetében sem érdemes sokat té– továzni: a helyek gyorsan fogynak (a szervezők mintegy 300 000 olimpiai turistát várnak az ebben az időszakban ideutazó 1,5 millió látogatón felül), és a játékok nyitóünnepségéhez közeledve az árak is emelkednek (lapzártánkkor az olimpia teljes idejére 620 fonttól kezdődtek az egyágyas szobaárak). Ha nem kizárólag az olimpiára vagyunk kíváncsiak, érdemes a városközpontban szállást keresni.

A városban való közlekedéshez érdemes a turistáknak ajánlott London Pass-t megvásárolni (a felnőtt, 6 napos kártya 149 fontot kóstál), amely az utazás mellett kedvezményt (esetenként ingyenes belépést) biztosít több népszerű turistalátványosságba. Az 1-6 zónás Travelcarddal kombinálva még olcsóbb az utazás (további információkat a www.londonpass.com oldalon találunk). Az eredendően is zsúfolt város ad helyet a 204 országból érkező 17 000 sportolónak is, akik esetenként szintén körbenéznek Londonban. Figyelem, aláírásgyűjtők álljanak készenlétben!

A sporteseményeket több helyszínen rendezik meg. Az Olimpiai Park a vizes sportok otthona lesz, és itt található az olimpiai stadion is, ahol a július 27-i nyitó- és az augusztus 12-i záróünnepség mellett az atlétikai versenyeket is tartják. Emellett London különböző sportlétesítményeiben is rendeznek eseményeket, például az ExCel (amely az olimpiai stadion után a legnagyobb olimpiai épület) a küzdősportoknak, a Mall pedig a kerékpárversenyeknek ad helyet. London környékén szintén lesznek sportversenyeket, pl. a várostól mintegy 38 km-re fekvő Dorney-tónál rendezik az evezős számokat. Belépőjegyet Magyarországról legegyszerűbben az www.london2012.com oldalon keresztül vehetünk. Az árak 10 fonttól kezdődnek mind az olimpiai, mind a paralimpiai játékok esetében; áruk nagyban függ a rendezvény jellegétől és idejétől. A vízilabda selejtezőkre például minimum 20, míg a döntőre már 65 fontot kell leszurkolnunk. London hatalmas város, de nem kell megijednünk: a város számtalan pontján elhelyezett olimpiai információs központok felkészülten várják az érdeklődőket.

A nagy roham után is érdemes Londonba látogatni: a paralimpiai játékok augusztus 29-én kezdődnek. A 20 különböző versenyszámot felvonultató rendezvény szeptember 9-ig tart. A london2012.com és a visitlondon. com weboldalak minderről részletesebb információt is adnak!