012012/08

Békéscsaba, ahol kolbászból van a kerítés…

Címkék: aktuális

Békéscsaba, ahol kolbászból van a kerítés…

Idén például október 19-től 22-ig. A Csabai Kolbászfesztivál egyértelműen az egyik legrangosabb hazai gasztro¬nómiai fesztivál – nem utolsósorban a hír¬neves csabai kolbász miatt. Azonban Bé¬késcsaba nem kizárólag ebben a legjobb.

Békés megye 64 ezer lakosú központja számos dologra lehet büszke. Például két hungarikumnak a gazdája: a már említett Csabai Kolbász mellett a Békési szilvapá¬linkának is. Utóbbi a Szatmári szilvapálin¬ka legerősebb és legismertebb ellenfele. A minden év júniusában megrendezésre kerülő Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé pedig az ország leglátogatottabb sörfeszti¬válja, amely 11 éves múltra tekinthet vissza.A már az ókorban is lakott helység egyike azon hazai településeknek, ahol télen a leg¬kevesebb hó esik az országban, nyáron a legnagyobb a meleg, és egész évben a leg¬többet süt a nap. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk ezen szegletét tekinthetjük az ország egyik éléskamrájának. További érde¬kesség, hogy a nagy számban itt élő szlovák nemzetiség, valamint a román határ közel¬sége miatt az Alföld szegletében megbúvó város sajátos multikulturális jelleggel bír.

A Viharsarok központja – az elnevezés az 1937-ben hasonló címmel megjelent Féja Géza jegyezte szociológia tanulmány után vált ismertté – dinamikusan fejlődő város. A foglalkoztatási ráta például az országos átlagnál magasabb, dacára an¬nak, hogy Békéscsabát a mai napig nem kötötték be az autópálya-hálózatba. A helyi konzervgyár, valamint a tésztagyár megszűnése és bezárása után úgy tűnt, Békéscsaba is egyike lesz a rendszervál¬tás áldozatainak. Mára azonban a helyzet megváltozott: több nagyvállalat vagy azok leányvállalata választotta székhelyéül a várost, így például itt található a Buda¬pest Bank csaknem 800 főt foglalkoztató háttérműveleti központja is.Látnivalók tekintetében is számos mű¬emlékkel büszkélkedhet Békéscsaba: a barokk, neoromán és romantikus stí¬lusban épült templomokkal, polgári házakkal tarkított városban található Evangélikus nagytemplom Közép-Euró¬pa legnagyobb ilyen jellegű építménye, a Békéscsabai Jókai Színház pedig az Alföld első kőszínháza volt. Akit a mű¬emlékek mellett vagy helyett inkább a gasztronómia hoz lázba, szintén nem csalódik: a helyi ízeket kínáló vendéglők mellett igazi különlegességnek számít a legkifinomultabb ízléssel rendelkezők igényeit is kielégítő Brill Étterem, ahol számos különleges, száz százalékig ter¬mészetes alapanyagokból készült fogást kóstolhatunk meg.