072013/01

Tanácsok a hideg napokra

Címkék: aktuális

Tanácsok a hideg napokra

Nem kell feltétlenül sokat költenünk otthonunkra, ha csökkenteni szeretnénk rezsiköltségeinket, hiszen odafigyeléssel és néhány kiegészítővel is jelentős összegeket spórolhatunk meg. Természetesen a költségesebb megoldások még hatékonyabbak lehetnek, és a hosszú távú megtérülés érdekében akár hitel segítségével is érdemes belevágnunk a nagyobb korszerűsítési beruházásokba.

A hideg megérkezte előtt érdemes a fűtési rendszert is kicsit „emlékeztetni” arra, hogy mi a dolga. Az első hűvösebb éjszaka után kapcsoljuk be a fűtést, de ne pörgessük maximumra! A lerakódott szennyeződést fellazítva kitisztíthatjuk a csöveket, egyúttal meggyőződhetünk róla, hogy a rendszer jól működik-e a hosszú pihenő után. A jól szigetelő nyílászárókkal rengeteget lehet spórolni. Ha nincs pénzünk a cseréjükre, első lépésként elegendő, ha öntapadós szigetelőcsíkokat helyezünk el az ablakok és az ajtók belső felén. A meleg levegő így nem tud megszökni, azaz kevesebb ideig kell fűteni ugyanazon hőmérséklet eléréséhez. Az ablaktáblára ragasztható hőfogó fólia szintén nem kerül sokba, ráadásul kettős haszonnal is bír: télen visszaveri a hideg ablakról a hőt, így erősíti a fűtés hatását, nyáron pedig nem engedi be kintről a meleget, így légkondicionálóként is működik. A radiátorok és konvektorok mögé szerelhető hővisszaverő fóliák segítségével pedig a hideg fal helyett a szobába jut vissza a meleg.Önálló fűtési rendszerrel (pl. kandallóval) rendelkező házak esetében már jóval a fűtési szezon kezdete előtt vásároljunk akciós áron tűzifát, brikettet, ha megtehetjük, akkor akár az egész szezonra elegendő mennyiséget! A kémény, a kazán és a konvektorok átvizsgáltatásáról se feledkezzünk meg, nem csak az energiatakarékosság, hanem biztonságunk miatt is. A megfelelő hőmérséklet biztosításával szintén sokat megtakaríthatunk. Gázfűtéses lakásban nappal tartsuk a termosztátot 20-22 fokon, éjszakára pedig vegyük le a fűtést: kisebb lesz a gázszámla, és frissebb fejjel ébredünk. Ha szellőztetünk, a fűtést mindig vegyük vissza – nem kell az utcát fűteni, és a napi 8-10 perces alkalmankénti szellőztetés ideje alatt kevesebb energiát fogyasztunk. Az előszobában (ha a bejárati ajtó közvetlenül a szabadba nyílik) szereljünk fel egy vastag, földig érő függönyt! Ez megfogja a kintről érkező hideget, így az nem hűti ki a lakást, és bennünket is megvéd a hirtelen hőmérsékletcsökkenéstől. A fenti megoldásokon túl akár egy jól megválasztott hitellel is sokat megtakaríthatunk. Az erre a célra igénybe vehető személyi kölcsön segítségével ugyanis olyan energiahatékonyságot elősegítő beruházásokat végezhetünk el otthonunkon, amelyek segítségével jelentősen csökkenthetjük gáz-, villany- vagy vízszámlánkat.

ECO személyi kölcsön

Ha komolyabb beruházásra van szükségünk rezsiköltségeink csökkentése érdekében, válasszuk a Budapest Bank ECO személyi kölcsönét*. Az ajánlat részeként a bank által megbízott szakemberek mérik fel és készítik el az igénylő lakásának energetikai tanúsítványát, és készítenek egyedi korszerűsítési tervet. Amennyiben sor kerül a hitelfolyósításra, a bank a felmérés költségeiből visszatérít 15.000 forintot.

Csoportos beszedési megbízás

Feledékenységünk miatt nem maradunk a tél közepén áram vagy gáz nélkül, ha közüzemi számláinkat csoportos beszedési megbízás segítségével fizetjük. Mindössze egy dolgot kell észben tartanunk: a folyószámlánkon mindig legyen elegendő pénz a számlák kiegyenlítéséhez.

Lakásbiztosítás

A lakásbiztosításon nem érdemes spórolni, hiszen egy háztartási baleset vagy természeti kár, netán hívatlan látogató érkezése esetén könnyen előfordulhat, hogy az okozott kár helyrehozásához nagyobb összegre van szükségünk, mint amennyi a pénztárcánkban van. A Budapest Banknál is elérhető Házőrző családi otthonbiztosítás** különböző csomagjaival lehetőség van akár egy nagy havazás okozta kár rendezésére is, de akkor sem maradunk anyagi segítség nélkül, ha a felettünk lakó elfelej-tette elzárni a vízcsapot. Az otthonbiztosítást a Generali-Providencia Biztosító Zrt. nyújtja***.

*AZ ECO hitelkonstrukció célhoz kötött, kizárólag energetikai korszerűsítésre lehet igényelni és felhasználni. Az igénylőnek a hiteligényléshez rendelkeznie kell egy az igénylés benyújtásakor 90 napnál nem régebbi energiatanúsítvánnyal. THM 28,5% , a THM 3.000.000 Ft hitelösszeg 60 hónap futamidőre vonatkozik, meghatározása az aktuális – nem kedvezményes - díjak (ideértve a kamatot, díjat, jutalékot, költséget), illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, és a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. Az egyedi THM mértéke az Ön jóváhagyott hitelének futamidejétől és a konstrukció díjaitól függ. A pontos törlesztőrészletet a Bank a jóváhagyás napján határozza meg. A törlesztőrészlet nagysága a hitel jóváhagyásának időpontjától függően minimálisan változhat, melynek mértékéről előzetesen telefonon tájékoztatjuk ügyfeleinket. A kamat típusa rögzített és garantált, azt a Bank nem jogosult egyoldalúan módosítani. Az aktuális kondíciókat a Bank mindenkor hatályos Személyi Kölcsönre vonatkozó hirdetményei tartalmazzák. A Bank a kölcsönt a hitelbírálat feltételei alapján nyújtja. Ez a hirdetés nem minősül a Ptk. 211.§-a szerinti ajánlattételnek. A Budapest Bank önként csatlakozott és alávetette magát a lakossági hitelfelvevőkkel szembeni, tisztességes magatartásról szóló Magatartási Kódex rendelkezéseinek, amely megtekinthető a budapestbank.hu/eco honlapon. **Házőrző családi otthonbiztosítás feltételeiről részletes leírást (például kizárásokat, mentesüléseket, felmondás, lemondás) a Terméktájékoztatóban és Biztosítási Feltételekben talál, amelyet szíveskedjen figyelmesen elolvasni. Bővebb információt kaphat a www.budapestbank.hu weboldalon, vagy a Budapest Telebank (1440) munkatársaitól ***A biztosítás részletes feltételeit (pl. kizárások, mentesülések) elolvashatja a Budapest Bank honlapján a Lakosság/ Biztosítások menüpont alatt, vagy érdeklődjön bankfiókjainkban.