Business Partner Díj 2009
Business Partner Díj 2009

Fókuszban a példaértékű válságkezelés. Olvassa el cikkeinket, tekintse meg a videókat és szavazzon!

Az év kreatív megoldása
Az év kreatív megoldása

A MOST! kampány bannere „Az Év Honlapja” pályázaton elnyerte „Az Év Kreatív Megoldása” címet.

Most Önre figyelünk!
Most Önre figyelünk!

Írja meg pénzügyi sikereit az elmúlt hónapból! A következő MOST! nemcsak Önnek, hanem talán Önről is szól!

Idézet
MOST aktuális - Mi változott bennünk a nehéz időkben?

Válaszok a válságra – innovatív életstratégiák

Válaszok a válságra - Innovatív életstratégiákAz elhúzódó bizonytalanságban a sikeres életstratégia a kezdeményezőkészség és az aktív hozzáállás. Ez a gondolkodás elutasítja a panaszkultúrát, és tagadja a „majd lesz valahogy” hozzáállást. Pontosan erre jöttek rá alábbi történeteink főszereplői, megálljt parancsoltak a sodródásnak, és megpróbáltak erőt meríteni a megújuláshoz.

A Veszprémben élő, nyugdíjas éveik előtt álló Kissék frankalapú lakáshitelük drágulását tapasztalva döntötték el, hogy szorult helyzetükre válaszként megvalósítják évek óta tervezgetett elképzelésüket.

Az ország különböző pontjain élő család elhatározta: együtt, egy Balaton-parti kertes házban szeretnék tölteni öregkorukat. Kiszámolták: a megfeneklett ingatlanárak és az igen nagy kínálat miatt jó eséllyel tudnak áron alul ingatlanhoz jutni.

„Rájöttünk, ha összefogunk, lakásainkat eladjuk és hiteleinket visszafizetjük, egy új házra összességében kevesebb hitelt kell felvegyünk, mint amennyit most külön-külön fizetünk, így mindnyájan kellemes környezetben élhetünk, ráadásul az eddigieknél olcsóbban” – meséli a nagyszabású terveket Kiss László. „Azt
gondoljuk, hogy a balatoni kilátáshoz nem lesz nehéz hozzászokni, és a családnak a nyaralásra sem kell pénzt költenie” – teszi hozzá mosolyogva.

Kiss elképzelhetőnek tartja, hogy az autóját egy kisebbre kell cserélnie a ház átalakítása kapcsán felmerülő költségek miatt. De nem is baj – mondja –, úgyis túl nagy volt már, a gyerekeimnek meg már saját autójuk van. De lehet, hogy erre nem kerül sor – fűzi hozzá reménykedve. Ha ugyanis összefogunk és odaállunk, olcsóbban meg tudjuk oldani a költözést, sőt, a kisebb felújítási munkákat is el tudja végezni a család. A gyerekeket meg is kértem – folytatja Kiss –, hogy tartalékolják a szabadság egy részét. „Ha nem gyengül ennyit a forint, még most is csak álmodoznánk a lakásunkban és nem történt volna semmi” – vonja le a konklúziót.

Hobbiból pénz – egy megvalósuló gyerekkori álom

Hobbiból pénz - Egy megvalósuló gyerekkori álomKamaszkoromban készítettem az első hangfalamat, azóta is megvan, és kifogástalanul szól – büszkélkedik Bizsók Vajk Béla. Vajk hivatása szerint építésztechnikus, jelenleg egy fővárosi tervezőiroda alkalmazottja. Párjával néhány éve vették meg első közös otthonukat, és vállalták az ezzel járó hitelfelvételt.

Az építőipar nehéz helyzete miatt Vajk úgy látta jónak: az eddig csak a tervei között szereplő vállalkozás beindítását nem halogatja tovább. „Mikor, ha nem most?” – kérdezi a fiatal vállalkozó. „Ha mindig csak várnék a megfelelő pillanatra, akkor minden bizonnyal elszalasztanám” – magyarázza. „Sokan próbáltak lebeszélni, de úgy gondoltam, hogy a gazdaságban zajló negatív folyamatok nem jelenthetik azt, hogy egy-egy jó ötlet a jövőben vagy akár most azonnal ne lenne eladható” – teszi hozzá.

Vajk magánszorgalommal és innovatív gondolkodással megpróbálja leküzdeni a kezdeti nehézségeket – ami persze sok fáradsággal jár. A munkaidő végén nem hazamegy, hanem sokszor nyakába veszi a várost és megpróbál vállalkozásához partnereket találni. Felkeresi azokat az üzleteket, melyek vállalkozása beszállítóiként vagy forgalmazóiként szóba jöhetnek.

Ha éppen nem ezt teszi, akkor a pesti belváros egy alagsori asztalosműhelyében gyártja a megálmodott hangfalakat. Mindezt jelentős árkedvezménnyel teheti, mert a műhely tulajdonos-üzemeltetője fantáziát lát terveiben és elhivatottságában. A fiatal vállalkozó ismerőseit is igyekszik bevonni a vállalkozás elindításába: honlapot készít az informatikus, látványterveket az iparművész, reklámszövegeket a kommunikációs pályára készülő barát. „Egyelőre senkinek nem tudok fizetni, ennek ellenére többen is próbálnak segíteni. Jóleső érzés megtapasztalni, hogyha az ember igazán akar valamit, akkor mindig vannak, akik mögé állnak.”

Helyzetelemzés, pénzügyi tervezés

Helyzetelemzés, pénzügyi szervezésKomlós Balázs kiskereskedő nem álmai megvalósításáért, hanem lakása és egzisztenciája megőrzéséért, és gyermekei iskoláztatási költségei miatt kellett változtasson életstratégiáján. „Érezhetően csökkent a forgalom, több megrendelést is visszamondtak az új évben, a kieső bevételeket egyelőre nem tudom pótolni” – sorolja nehézségeit.

Komlós évekig jellemzően a vállalkozása bevételeire alapozva vett fel hitelt, amit jellemzően lakásfelújításra és fogyasztási cikkekre költött. Kisebbik fia éppen érettségizik, a nagyobbik már felsőfokú szakképző tanfolyamra jár, amit az édesapa fizet. „Hidegzuhanyként ért a január és a február. Elhatároztam, hogy összeállítok egy családi költségvetést és egy hónapon át minden pénzmozgást követek, még ha csak száz forintról
van is szó” – meséli.

Komlós a vállalkozásában is alkalmazott technikával kezdte követni a háztartás kiadásait. Egy hónap elteltével fájó lépésekre szánta el magát: a hitelekre felvett fogyasztási cikkektől megvált, már csak autója és lakása törlesztőjét fizeti. Nagyobbik fiát megkérte: vállaljon nyárra alkalmi munkát, így az ősszel esedékes tandíjrészletet nem neki kell összespórolnia.

„Jó, hogy idejében ültem le számolni – mondja. Így a tartalékaim felélését talán megúszom. Úgy döntöttem, hogy elkezdek takarékoskodni, mert nem tudom, hogy mit hoz a jövő. Most megtapasztaltam, hogy az átmeneti anyagi nehézségeket jelentősebb tartalékokkal és alacsonyabb kiadásokkal könnyebb átvészelni. Ezt korábban is tudtam, csak nem éltem ennek megfelelően, most azonban igyekszem változtatni ezen.”

Mérő: rövid távon lemondás, hosszú távon lehetőség

Mérő: Rövid távon lemondás, hosszú távon lehetőségHosszú távú lehetőségként tekint a gazdasági válságra a matematikus-pszichológus Mérő László is. Szerinte a történések sok szempontból kijózanító hatásúak, ugyanis van néhány ember, aki most ébred rá: változtatni kell az életstratégiáján, esetleg a tevékenységén is.

A válság felgyorsíthatja az innovatív tevékenységeket, aminek persze a fejlesztésekben lemaradók a vesztesei lehetnek, ezért érdemes ebben az időszakban is igyekezni és terveket szőni. „Nagyon sok mindent ráfogunk a válságra, aminek nincs is köze hozzá. Ez jellemző a cégek esetében, és személyes életünkben is. Pedig azok, akik nem veszítették el az állásukat, valójában alig érzik az új keletű nehézségeket. Sajnos az emberek többsége
hajlamos felnagyítani a dolgokat” – mondja Mérő.

„Eddig két ismerősöm veszítette el az állását. Egyikük az autóiparban, másikuk az építőiparban dolgozott. Már mindkettőjüknek van munkájuk. Az egyik barátomat a szerencse segítette az új állásához, másikuk olyan munkát végez, amit korábban elutasított volna. Nem volt más választása: vett egy mély levegőt és belevágott. Ma mindketten jól vannak, dolgoznak és van jövedelmük” – újságolja a publicista.

„Én a személyes és a szakmai életemben próbálom nem rávetíteni a válságra azt, ami valójában nincs vele összefüggésben. Persze engem is érint a dolog. Jelenleg egy üzletitanácsadóképzést próbálunk kiszervezni az állami felsőoktatási rendszerből a magánszférába. Lehet, hogy válság nélkül ezt csak egy-két év múlva tettük volna meg.”

Ez a cikk a MOST! Magazin 2009. nyári számában jelent meg.