Budapest Bank

Internetbank / (befektetés)

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy külföldi utazás esetén lehetősége van bejelenteni (Telebankon, Fiókban, Internetbankon) a külföldön történő bankkártya használatot.

Gyanús, külföldi kártyaforgalom esetén a pénzügyi szolgáltató zárolhatja a kártyát, ilyenkor a pénzügyi szolgáltató keresheti az ügyfelet, ezért célszerű a banknál bejelentett elérhetőségeit az utazás előtt aktualizálni.

Külföldi tartózkodás során is van lehetősége rendelkezni bankszámlája felett a hazai kibocsátású kártyája segítségével.

Azonban tekintettel kell lenni arra, hogy nem feltétlenül használható minden hazai kibocsátású bankkártya külföldön ATM-eknél és vásárlásra.

A kártya használata előtt külföldön is mindig ellenőrizni kell, hogy:

  • a kártyán található védjegy/logó fel van-e tüntetve az ATM berendezésen,
  • illetve ki van-e ragasztva az elfogadóhely bejáratán vagy a pénztárban.
Amennyiben megtalálható a védjegy, akkor használható a kártya az ATM-eknél illetve végezhető vele fizetés.

Azok a kártyák, amelyeken csak a hazai kibocsátó bank védjegye szerepel, nem használhatók külföldön. A bankkártya külföldi használatát terhelő díjakról, költségekről részletesebb információt a Bank vonatkozó hirdetményeiben vagy az MNB Kártyahasználat költségei tájékoztatóban olvashat.

Különösen külföldi utazások kapcsán előfordulhat, hogy autóbérléshez, vagy szállodafoglaláshoz kapcsolódó bankkártyával történő fizetés esetén zárolnak bizonyos összeget a bankszámlán. A zárolás eredeti célja a szolgáltató (szálloda, autókölcsönző) védelme a fizetés elmulasztása ellen, illetve az esetlegesen okozott károk megtérítése érdekében. Ennek kapcsán probléma adódhat abból, ha annak ellenére, hogy az igénybe vett szolgáltatásért a kártyával rendben megtörtént a fizetés, a letét zárolásának feloldására – a szolgáltató mulasztása következtében - mégsem kerül sor. Ennek következményeként a számlán lévő, egyébként jogosan rendelkezésre álló pénzhez nem tud hozzáférni.

Amennyiben a számlán lévő pénz bizonyos hányadának indokolatlan zárolása tapasztalható, haladéktalanul fel kell vennie a kapcsolatot a Bankkal az ügy mielőbbi kivizsgálása, és a zárolás mielőbbi feloldása érdekében.

A kártyahasználat éppolyan felelősségteljes művelet külföldön is, mint itthoni használat esetén. Sajnos a külföldi bűnözők sok esetben épp arra utaznak, hogy a helyi viszonyokat esetleg nem ismerő turistákat megtévesszék.

Ne feledje!
  1. Külföldön se tévessze szem elől a kártyáját!
  2. A kártya érvényességi idejét ellenőrizze utazása előtt, mert a feltüntetett lejárati idő után a kártya sem készpénzfelvételre sem vásárlásra nem használható!
  3. Gondolja végig, hogy a beállított kártyahasználati limitek külföldön is megfelelőek-e!
  4. Írja fel, vagy jegyezze meg azt a telefonszámot, melynek segítségével bankkártyája letiltását külföldről elvégezheti

Bővebb információt itt talál:

https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/bankkartyak/bankkartya-hasznalat/bankkartyahasznalat-kulfoldon
https://www.mnb.hu/letoltes/12-a-bankkartya-hasznalata-1.pdf