Budapest Bank

Internetbank / (befektetés)

A Budapest Bank társadalmi szerepvállalása

A felelős gondolkodás és működés a Budapest Bank csoport tevékenységének minden szintjén érvényesül. Társadalmi felelősségvállalási stratégiánkat a teljes működési környezetet érintő felelős magatartás, a munkatársak, ügyfelek és üzleti partnerek iránti felelősség, valamint a civil társadalom iránti elkötelezettség határozzák meg.


Társadalmi felelősségvállalási (CSR) stratégiánkat a fenntarthatóság és innováció jellemzi. Elsősorban hosszú távra szóló programokban gondolkodunk, ugyanakkor érzékenyek maradunk az aktuális környezeti, társadalmi problémákra, és támogatjuk azok helyi szinten történő kezelését.

A fenti elvekre építő társadalmi szerepvállalásunk legfontosabb pillérei a pénzügyi kultúra fejlesztése, az önkéntesség és a közösségi értékek támogatása.

Saját alapítványainkon és programjainkon keresztül, valamint nonprofit szervezetekkel való együttműködéseink keretében aktív szerepet vállalunk a kultúra, a szellemi élet, az oktatás és a szociálisan hátrányos helyzetűek támogatásában. Fontos számunkra a társadalmi problémák helyi szinten történő kezelése.

Részletes aktuális információ a bank honlapján is közzétett, két évenként elkészített Társadalmi Felelősségvállalási Jelentésben található.

BÉKÉSCSABAI BANKMŰVELETI KÖZPONT

2006-ban azért hoztuk létre Bankműveleti Központunkat Békéscsabán, hogy biztosítsa a növekvő számú bankműveleti háttérfeladatok hatékonyabb elvégzését. Az operációs központ ma már stratégiai szerepet tölt be a bank életében és az ügyfeleinek kiszolgálásában, hiszen itt zajlik a Budapest Bank háttérműveleteinek 80 százaléka. Jelenleg a térség egyik legnagyobb munkáltatója vagyunk.

Békéscsabai adományozási programunkon és saját alapítványunkon keresztül, valamint elismert non-profit szervezetekkel való együttműködéseink keretében aktív szerepet vállalunk a kultúra, a szellemi élet, az oktatás és a szociálisan hátrányos helyzetűek támogatásában. Az elmúlt évek során a Budapest Bank összesen közel 150 millió forintot adományozott sport-, oktatási- és kulturális célok támogatására, békéscsabai programok megvalósítására.

2013-ban elindítottuk a Budapest Bank Békéscsabáért Programot, amelynek keretében azok a Magyarországon bejegyzett nonprofit szervezetek juthatnak 100 és 500 ezer forint közötti támogatáshoz, amelyek tevékenységük révén hozzájárulnak Békéscsaba és agglomerációja fejlődéséhez.

A Budapest Bank Békéscsabáért Program 2014-ben első helyen végzett a Magyar Adományozói Fórum (MAF) Társadalmi Befektetések Díjának „Legsikeresebb Partneri Együttműködések” kategóriájában. A program hozzájárult ahhoz is, hogy a Budapest Bank második helyezést ért el a MasterCard Az év bankja 2014 versenyének „Az év társadalmilag felelős bankja” kategóriájában.

A Budapest Bank társadalmi felelősségvállalási stratégiájában kiemelt helyen szerepel a pénzügyi tudatosság, a kultúra és szellemi élet, az oktatás fejlesztése, valamint a szociálisan hátrányos helyzetűek támogatása. A „Budapest Bank Budapestért” és a „Budapest Bank az Oktatásért és a Magyar Pénzügyi Kultúráért” Alapítványokkal, valamint a „Budapest Bank Békéscsabáért” Programmal az elmúlt 24 évben összesen mintegy 900 millió forinttal támogatta a közérdekű kezdeményezéseket.

Tovább a Budapest Bank alapítványainak oldalára

Tovább a Budapest Bank Békéscsabáért Program oldalára

A Budapest Bank társadalmi felelősségvállalási programjában, így alapítványainak működésében is fontos szerephez jut a kulturális és szellemi értékek megóvása és gyarapítása, az egészségileg és szociálisan hátrányos helyzetűek támogatása, a magyar pénzügyi kultúra és oktatás színvonalának fejlesztése.

A Budapest Bank két legnagyobb önálló jogi személyként működő alapítványa az 1991 óta működő és pályázati rendszerben támogatást nyújtó „Budapest Bank Budapestért” és a „Budapest Bank az oktatásért és a magyar pénzügyi kultúráért” Alapítvány. Az alapítványok működését, infrastruktúráját a Bank biztosítja. A közismert és neves szakemberekből álló kuratórium irányításával a két alapítvány az elmúlt évtizedekben több tízezer pályázatot bírált el, és több ezer nyertes pályázónak közel egymilliárd forint támogatást juttatott.

„BUDAPEST BANK BUDAPESTÉRT” ALAPÍTVÁNY

A Budapest Bank 1991-ben azzal a céllal hozta létre az alapítványt, hogy hozzájáruljon a főváros szellemi és kulturális értékeinek gyarapításához, a kulturális értékek megőrzéséhez, az egészségügyi problémák enyhítéséhez, a város arculatának és polgárai életminőségének javításához. Az alapítvány széles körű, közérdekű tevékenységével hiánypótló és sajátos szerepet tölt be a főváros támogatásában, szándéka szerint így kívánja Budapestet segíteni abban, hogy Magyarország európai szintű fővárosa legyen.

„BUDAPEST BANK AZ OKTATÁSÉRT ÉS A MAGYAR PÉNZÜGYI KULTÚRÁÉRT” ALAPÍTVÁNY

A Budapest Bank 1991 szeptemberében hozta létre alapítványát a magyar közép- és felsőfokú pénzügyi, közgazdasági oktatás, kutatás és kultúra fejlesztésére, segítésére. Az alapítvány az ország bármely területén - és lehetőségeihez mérten a határon túl - támogatni kívánja a magyar pénzügyi és közgazdasági oktatás tartalmi színvonalának, szakmai felkészültségének javítását, tárgyi feltételeinek bővítését, a szakirodalmi ellátottság fejlesztését, és a pénzügyi kultúra színvonalának emelését.

Az alapítványok a társadalmi nyilvánosság széles körű figyelme mellett működnek: az aktuális pályázati kiírások, a nyertes pályázók névsora, és a pályázati működést érintő valamennyi információ és dokumentum, valamint az alapítványok beszámolói megtalálhatók a honlapunkon.

Tovább az alapítványok oldalára

Vállalati kultúránkban kiemelt szerepet kap az önkéntesség, amely munkatársaink személyes elkötelezettségén keresztül is érvényesül. Számos önkéntes munkavégzéssel járó programunk munkatársi kezdeményezésre, az általuk választott konkrét céllal jön létre.

A „Törődés Napja”

Törődés Napja nevű önkéntes akciósorozatunk 15 éves múltra tekint vissza. Minden évben kétszer, tavasszal és ősszel a résztvevő fiókok kiválasztanak egy-egy helyi, gyermek- és ifjúsági, oktatási vagy egészségügyi intézményt, amelyet munkatársaink és családtagjaik önkéntes munkájukkal szépítenek meg.

A Törődés Napja keretében évente több száz munkatársunk összesen mintegy 2600 önkéntes órával nyújt segítséget a különböző helyi intézmények felújításához, rendbetételéhez. A Budapest Bank az akciókat anyagilag is támogatja.

„ÖNKÉNTESSÉGÉRT DÍJ”

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) 2009-ben alapította az „Önkéntességért díjat”, amellyel az önkéntesség hazai presztízsének és ismertségének növelését és széles körben való elismerését szeretné elősegíteni. „Az év vállalati önkéntes programja” díjat első alkalommal a Budapest Bank kapta a Törődés napja önkéntes rendezvénysorozat elismeréseként.

2010 óta a bank évről-évre támogatóként csatlakozik a kezdeményezéshez. A bank által alapított „Esélyegyenlőségért Különdíjjal” azt a szervezetet vagy magánszemélyt ismerjük el, aki a legtöbbet teszi az esélyegyenlőség előmozdításáért.

VÉRADÁS

A Magyar Vöröskereszttel együttműködve évente 4-4 alkalommal szervezünk véradást budapesti és békéscsabai központjainkban. Alkalmanként 50-70 munkatársunk jelentkezik önkéntes véradónak. Elkötelezettségünket bizonyítja, hogy a Magyar Vöröskereszt 2013-ban is „Véradóbarát Munkahely” díjban részesítette a békéscsabai Bankműveleti Központunkat, mert sokszoros véradóként, jó példával elől járva segíti a hazai véradó-mozgalmat és hozzájárul az emberi életek megmentéséhez.

ADOMÁNYGYŰJTÉSEK

Munkatársaink rendszeresen szerveznek adománygyűjtéseket, jótékonysági vásárokat, ezzel is támogatva a rászorulókat.

A Budapest Bank kiemelt figyelmet fordít a lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztésére. A hazai bankok közül elsőként kezdtünk el foglalkozni a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztésével, és mára több mint két évtizedes tapasztalatot halmoztunk fel ezen a területen. Alább néhány példa:

„BUDAPEST BANK AZ OKTATÁSÉRT ÉS A MAGYAR PÉNZÜGYI KULTÚRÁÉRT” ALAPÍTVÁNY

A Budapest Bank 1991 szeptemberében hozta létre alapítványát a magyar közép- és felsőfokú pénzügyi, közgazdasági oktatás, kutatás és kultúra fejlesztésére, segítésére. Az alapítvány az ország bármely területén - és lehetőségeihez mérten a határon túl - támogatni kívánja a magyar pénzügyi és közgazdasági oktatás tartalmi színvonalának, szakmai felkészültségének javítását, tárgyi feltételeinek bővítését, a szakirodalmi ellátottság fejlesztését, és a pénzügyi kultúra színvonalának emelését.

DOBBANTÓ, BUDAPEST BANK – PÉNZÜGYEKRŐL NŐKNEK

2010-ben indított programunk célja, hogy a nők pénzügyi ismereteinek bővítésével, vállalkozói tudatosságuk fejlesztésével segítsük érvényesülésüket az üzleti életben. Központi eleme a hat héten át tartó, 12 napos kompetenciafejlesztő tréning, ahol a 20-22 résztvevő a vállalkozás indításával, fejlesztésével, marketingjével, menedzsmentjével, pénzügyi forrásteremtéssel és adózással kapcsolatos ismereteket sajátíthat el. A Dobbantó tréning a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány közreműködésével valósul meg. A program keretében mindenki számára nyitott klubeseményeket is szervezünk, ahol az érdeklődők szakmai előadásokat hallgathatnak és kapcsolatokat építhetnek. További információk a Dobbantó honlapján olvashatók: www.dobbanto.seed.hu

MOST! MAGAZIN

A lakosság 2009 óta tájékozódhat színes, olvasmányos formában a pénzügyi világról MOST! című magazinunkból, amely útmutatóként is szolgál a pénzügyek tudatosabb kezelésében. A magazin szerkesztése során arra törekszünk, hogy szórakoztató köntösben, de gyakorlatias módon mutassuk be olvasóinknak a pénzügyi-banki termékeket.

KOLLÉGÁINK ELŐADÁSAI

A pénzügyi tudatosság javítását célzó kezdeményezések felkarolásában egyre növekvő szerepet töltenek be munkatársaink is. Rendszeresen kapunk megkereséseket oktatási és nonprofit szervezetektől, illetve kollegáink proaktívan is teremtenek lehetőséget arra, hogy pénzügyi ismeretterjesztő előadásokat tartsanak helyi oktatási intézményekben.

PÉNZÜGYI IRÁNYTŰ PROGRAM

Bankunk 2011 és 2014 között aktívan részt vett a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által életre hívott Pénziránytű Alapítvány, valamint a hazai pénzügyi szektor összefogásával megvalósított Pénzügyi Iránytű Programban (korábbi nevén Mindennapi Pénzügyeink Program). A Budapest Bank a pénzügyi támogatás mellett a kezdeményezés során megjelenő pénzügyi edukációs cikkekhez rendszeresen nyújtott szakértői véleményt. A program keretében 2011 és 2014 között több mint 100 olyan cikk jelent meg, amelyhez munkatársaink biztosítottak segítséget.

Pénz7

Magyarország 2015-ben csatlakozott ahhoz, az Európa szerte 23 országban egy időben zajló „European Money Week” kezdeményezéshez, melynek célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyi ismeretek fejlesztését, felhívja az ifjúság figyelmét a pénzügyi tudatosság fontosságára. Szakmai programoktól iskolákban futó speciális eseményeken át játékos versenyekig számos csatornán találkozhatunk márciustól a Pénz7 eseménysorozatával, amelyet a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben szervezett.

A Budapest Bank csatlakozott a programhoz és önkénteseink a Pénz7 eseménysorozat keretében általános és középiskolai osztályoknak tartottak előadásokat.

A Pénz7 szervezői egy pénzügyi tudatossági portált is létrehoztak, a diákoknak, pedagógusoknak, és a pénzügyi szakma képviselőinek egyaránt hasznos tudásbázist biztosítva. A honlap ezen a címen érhető el: http://penz7.hu/