Budapest Bank

Internetbank / (befektetés)

Új koraszülöttmentő rohamkocsit vett át a Peter Cerny Alapítvány

2018 . október 02, 12:37 , Budapest, 2018. október 2. – Új rohamkocsival bővült a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat gépjárműflottája a Budapest Bank, az Orbico Hungary és a Shell Hungary közös jótékonysági kezdeményezésének köszönhetően. A három társaság, valamint két – magát megnevezni nem kívánó – magánszemély együttesen 35 millió forinttal támogatta, hogy az alapítvány egy újabb, koraszülöttek mentésére és szállítására alkalmas gépjárművet állítson forgalomba. A vadonatúj, új arculati elemekkel megjelenő rohamkocsit 2018. október 2-án adták át az alapítvány bázisán. Évente több mint 4.000 koraszülött mentésében és szállításában segédkezik a Peter Cerny Alapítvány hat koraszülött mentő és szállító rohamkocsija. Ez a gépjárműflotta bővül most egy újabb rohamkocsival a Budapest Bank, az Orbico Hungary és a Shell Hungary, valamint két – magát megnevezni nem kívánó - magánszemély adományának köszönhetően, akik összesen 35 millió forinttal járultak hozzá a Peter Cerny Alapítvány újabb gépjárművének beszerzéséhez.

Az új, Németországban kialakított neonatológiai rohamkocsival már október folyamán találkozhatunk Budapest utcáin. Megkülönböztethetőségét segíti, hogy a gépjármű külsején a mentőautókra jellemző sárga alapszín mellett a babákra utaló rózsaszín és kék színárnyalatok fognak dominálni.

„Az elmúlt három évtizedben 78 ezer esetben tudtunk segítséget nyújtani, ami nem jöhetett volna létre rendszeres és állandó segítőink, valamint az alkalmi támogatóink nélkül. Éppen ezért rendkívül hálásak vagyunk, hogy a Budapest Bank, az Orbico Hungary és a Shell Hungary összefogásának, valamint a magánadományoknak köszönhetően egy újabb, speciális koraszülött mentésre kialakított rohamkocsit állíthatunk most forgalomba” – mondta Dr. Somogyvári Zsolt főorvos, szakmai vezető a Peter Cerny Alapítvány képviselőjeként.

„Bankunk társadalmi felelősségvállalása részeként kiemelt figyelmet fordít a gyermekek életkörülményeinek javításának támogatására. Ennek jegyében 2005 óta, immár 13 éve támogatjuk a Peter Cerny Alapítványt. Egy nagyon speciális területen nyújtanak kritikus segítséget, a gyermekek pedig az alapítvány példaértékű munkájának és elhivatottságának köszönhetően új lehetőséget kapnak a teljes élet megéléséhez. Kevés, ennél nemesebb küldetést tudok elképzelni. Nagyon jó érzéssel tölti el minden munkatársunkat – akik akciónk nyomán maguk is az alapítvány támogatójává váltak –, hogy ilyen értékes ügy mellé álltunk” – nyilatkozta Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

A több mint egy évtizedes együttműködés során számos, a koraszülöttek mentéséhez elengedhetetlen eszköz beszerzését tették lehetővé a Budapest Bank adományai, többek közt egy új rohamkocsit, teljes mentőautó berendezést, valamint új koraszülött lélegeztető gépet és inkubátorrendszert is vásárolhatott így az alapítvány.

„Az Orbico Hungary Kft. évek óta örömmel támogatja a Peter Cerny Alapítvány fáradhatatlan munkáját, ugyanis rendkívül fontosnak tartjuk a gyermekmentő szervezet küldetését, a koraszülött csöppségekről való gondoskodást. Büszke vagyok és nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az Orbico Hungary Kft. kenőanyag üzletága által biztosított kiváló minőségű Shell Rimula motorolajjal mi is nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gördülékenyen menjen a koraszülött gyermekek megmentése és kórházakba juttatása, hiszen a mentőautók rendelkezésre állása és üzembiztonsága jelentős mértékben megnőtt az utóbbi időben. Ezen támogatáson felül idén a teljes vállalat összefogott és segítettünk az új koraszülött mentőautó beszerzésében is. Szívből reméljük, hogy az ajándék mentőautóval most ismételten segíteni tudunk a koraszülött kisgyermekeknek, ugyanis a legújabb technológia és a gyorsaság életeket menthet” – mondta Kerekes László, az Orbico Hungary Kft. ügyvezetője.

Az alapítvány elkötelezett munkáját a Shell Hungary egészen a kezdetek óta támogatja, és ezt az együttműködést két éve teljesen új alapokra helyezték a partnerek. Amellett, hogy a Shell biztosítja az üzemanyagot a mentőautókba, amelyek évente közel 200 ezer kilométert tesznek meg a koraszülöttekkel, vásárlóikat, partnereiket és munkatársaikat is igyekeznek aktívan bevonni a kezdeményezésbe.

„Az állandó üzemanyag-támogatás mellett egyéb hozzájárulásokkal is szeretnénk segíteni az alapítványt; és vásárlóink figyelmét is szeretnénk felhívni a Peter Cerny tevékenységére azzal, hogy ösztönözzük őket egy nemes cél támogatására. A tavalyi évben egy régóta vágyott légzéstámogató eszköz megvásárlásához tudtunk hozzájárulni, legutóbb pedig szeptember közepén volt példa hasonló gyűjtőakcióra, amely során az összegyűlt összeget az új mentőautó megvásárlására fordította az alapítvány. A Shellnél fontos számunkra, hogy támogassuk a helyi közösségek jóllétéhez hozzájáruló szervezeteket, akár az innovatív technológiáinkat kamatoztatva, akár felkarolva egy-egy jó ügyet” – tette hozzá Bujdosó Andrea, a Shell Hungary igazgatóságának elnöke.

„Az élet elvesztésének lehetősége felfoghatatlan, különösen, ha csecsemőkről van szó. Alapítványunk több mint 29 éve dolgozik azon, hogy a közép-magyarországi területen szakmai ellátást és segítséget biztosítson. Hiánypótló szolgáltatásunkkal hozzájárultunk, hogy az újszülött halálozás értéke Magyarországon a korábbi 20 ezrelék feletti értékről 3,4 ezrelékre csökkent” – tette hozzá Dr. Somogyvári Zsolt.

Érdekességek a Peter Cerny Alapítványról és a koraszülöttmentés területéről

•A Peter Cerny Alapítvány 1989 óta működik, és ma már évente több mint 4ezer koraszülött mentésében és szállításában segédkezik.

•Szülőszobai vagy más helyszínen történő újraélesztést mintegy 1.400 alkalommal végeztek az alapítvány szakemberei az elmúlt közel három évtizedben.

•A mostani a 20. állami támogatás nélkül, vállalati és magánszemély támogatók segítségével beszerzett és felszerelt neonatológiai rohamkocsija az alapítványnak.

•A jelenlegi flotta összesen hét koraszülöttmentő és -szállító rohamkocsiból áll.

•Magyarországon átlagosan minden tizenkettedik kisbaba kis súllyal, vagy koraszülöttként jön a világra.

•A 2000 gramm alatti koraszülöttek minden esetben azonnali intenzív ellátást igényelnek.

•Az életképesség határa az 1997. évi egészségügyi törvény szerint a 24. betöltött hét és a 400-450 grammos testtömeg. Az alapítvány munkatársai nem egy esetben ilyen extrém kis súllyal született koraszülötteket láttak el sikerrel.

Kapcsolódó dokumentumok:

Teljes sajtóközlemény