Új gépek és berendezések finanszírozására igényelnének NHP fixet a kkv-k

2019 . május 08, 15:01 , Budapest, 2019. május 07. – Főként új gépek és berendezések beszerzésére vennék igénybe a kkv-vezetők a megújult Növekedési Hitelprogramot (NHP), amely januárban indult el NHP fix néven– derült ki a Budapest Bank 300 cégvezető körében elvégzett kutatásából .1 Az igénylésen gondolkodó hazai cégeknek átlagosan 40 millió forintra lenne szükségük fejlesztési céljaik megvalósításához, és átlag 5 és fél évet szánnának a törlesztésre. A Budapest Bank 2019 első negyedévében jelentős érdeklődést tapasztalt a program iránt kkv-k részéről, és az év hátralevő részében is az igénylési kedv fennmaradására számít.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013-ban indította el Növekedési Hitelprogramját, amelynek célja a hazai vállalatok finanszírozási lehetőségeinek javítása volt kedvező, refinanszírozott banki hitelek segítségével. Idén januárban a jegybank újabb alacsony és fix kamatozású hitelprogramot indított NHP fix néven. A jegybank célja a konstrukcióval, hogy a hazai mikro-, kis- és középvállalatok alacsony kockázatú és hosszú távon kiszámítható hitelhez juthassanak új beruházásaik megvalósításához.

Szintet léphetnek a vállalatok

A jegybanki adatok szerint az előző szakaszokban 40.000 mikro-, kis- és középvállalatok jutott kedvező finanszírozáshoz több mint 2.800 milliárd forint összegben, döntően beruházási, illetve eszközbeszerzési célra. A Budapest Bank felmérése alapján a korábbi igénylők több mint 90%-a tekintette komoly segítségnek az NHP-t, továbbá hetedük azt vallotta, hogy a konstrukciónak köszönhetően tudott szintet lépni vállalatuk. A hitelprogram neve tehát jól cseng a kkv-k számára, így nem meglepő, hogy a termék újraindulása azonnal felkeltette az érdeklődést.

Azok a cégvezetők, akik gondolkodnak az idei évtől elérhető NHP fix igénylésében, elsősorban új gépek és berendezések beszerzését jelölték meg célként, átlagosan közel 40 millió forint értékben. A hitel törlesztésére pedig jellemzően az 5, illetve 5 és fél éves futamidőt tartják a legideálisabbnak a megkérdezettek. A bank saját ügyfélkörében egyébként az eddigi tapasztalatok alapján ennél magasabb, 106 millió forint az NHP fix keretében igényelt átlag hitelösszeg, az átlag futamidő pedig 7,5 év. A lízing esetében pedig alacsonyabb, 21 milliós átlag hitelösszeg jellemző 4,2 év átlag futamidővel.

Kiderült, mennyi a vonzó kamat

A kutatás eredményei alapján azok, akik nem szeretnének az NHP fix nyújtotta lehetőséggel élni, ezt elsősorban azzal indokolják, hogy nem terveznek semmilyen beruházást a közeljövőben. Szintén kiderült, hogy a hazai kkv-k többsége 2% vagy 3% körüli kamatot tart kedvezőnek egy 5 éves, fix kamatozású beruházási hitel esetében, így az NHP fix a nagy többség számára ebből a szempontból is kedvező. Kelet-Magyarországon egyébként inkább a 2%-os kamatot tartják elfogadhatónak, míg Nyugat-Magyarországon akár a 3-4%-os kamatot is.

„Bár a Monetáris Tanács 2019 első negyedévében változatlanul hagyta az alapkamatot, számos elemző szerint akár még idén megkezdődhet a kamatemelési ciklus. A hosszú lejáratú hiteleknél ez a vállalatok számára kockázatot hordozhat, ezért banki oldalon mi is arra ösztönözzük őket, hogy éljenek az olyan kiszámítható finanszírozási lehetőségekkel, mint az NHP fix” – mondta el Váczi Dávid, a Budapest Bank vállalati értékesítés támogatási vezetője.

A banktól várnak hiteles tájékoztatást

A hazai, 10-249 főt alkalmazó kkv-k vezetőinek többsége (77 százalék) az elmúlt évek során már hallott a Növekedési Hitelprogramról, míg a 2019 januárjában induló NHP fixről a kkv-k vezetők közel 40%-a értesült eddig. Az új konstrukcióról főként a 700 millió forint feletti bevétellel rendelkező, illetve a 2019-ben beruházást tervező vállalatoknak van tudomása.

Kiderült továbbá, hogy a cégvezetők a bankokat tartják a legfontosabb és messze a leghitelesebb információforrásnak finanszírozási és hitelezési kérdésekben. Első helyen a banki kapcsolattartók szerepelnek, ezt követik a banki honlapok és bankoktól kapott elektronikus üzenetek. Ennek köszönhetően az NHP-ről és az NHP fixről is elsősorban a banki szakemberektől értesültek a kkv-k tulajdonosai. Legtöbben nem tudják még, hogy mikor nyújtják be hitelkérelmüket, viszont kevés kivétellel a főbankhoz fognak fordulni az igénylés során.

„A Budapest Bank csoport NHP fix keretében leszerződött hitel- és lízingállománya az év első 3 hónapjában meghaladta a 12 milliárd forintot, és ezután is jelentős érdeklődésre számítunk. Bankunk kiemelt célcsoportként tekint a magyar kkv-szektorra, 200 milliós éves nettó árbevétel felett dedikált kapcsolattartóinkkal és minden esetben az adott vállalkozásra szabott, egyedi finanszírozási konstrukciók kialakításával járulunk hozzá a hazai kis- és középvállalatok fejlődéséhez – fűzte hozzá Váczi Dávid.

Az NHP fixről

Az NHP fix keretén belül vállalatonként minimum 3 millió, maximum 1 milliárd forintos hitelösszeg áll rendelkezésre, csak forintban és csak új beruházásra, amely lehet ingatlan, vagy új és használt eszközök beszerzése egyaránt, ideértve a lízinget is. A fix kamat mértéke maximum 2,5% lehet, a futamidő pedig 3-tól 10 évig terjedhet. A finanszírozott beruházáshoz EU-s támogatás is kapcsolódhat, viszont forgóeszköz-finanszírozásra és üzletrész megvásárlására nem használható a konstrukció.

1A kutatást a Budapest Bank megbízásából a Scale Research végezte 2019. február 22-e és március 5-e között, 300 db, magyarországi telephellyel rendelkező, 200 millió és 10 milliárd forint közötti nettó árbevétellel, 10-249 fős létszámmal rendelkező kis- és középvállalat tulajdonosa/ügyvezetője körében.

Budapest Bank Sajtóosztály

Mobil: 06 30 9 226 226

HÁHNER Petra, PR menedzser

Tel.: (1) 450-7316

Mobil: 06 20 7 460 620

Email: petra.hahner@budapestbank.hu

A Budapest Bank az első hazai kereskedelmi bankok között jött létre 1987-ben, a nyolc hazai nagybank egyike. A bank teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat kínál mind a lakosság, mind a vállalatok számára. Országos hálózata csaknem 100 bankfiókot foglal magában. A Budapest Bank Zrt. főbb leányvállalatai a Budapest Alapkezelő Zrt. és a Budapest Lízing Zrt. Tulajdonosa 2015. június 29. óta a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-én keresztül a magyar állam. További információk elérhetők a www.budapestbank.hu oldalon, a sajtóközlemények pedig a www.budapestbank.hu/sajtoszoba linken.