Másfélszeresére növelte lakossági hitelkihelyezéseit tavaly a Budapest Bank

2018 . február 21, 10:10 , Budapest, 2018. február 21. – A Budapest Bank új lakossági hitelkihelyezése a piaci átlag fölött , 50 százalékkal, a teljes lakossági hitelállomány pedig 4,6 százalékkal, 335 milliárd forintra nőtt tavaly. A legnagyobb növekedést a jelzáloghitel-kihelyezésben és a személyi kölcsön kihelyezés terén érte el a pénzintézet. A bank várakozásai szerint 2018-ban tovább folytatódik a hitelpiaci élénkülés, a célja pedig továbbra is a piaci szintet meghaladó növekedés a kulcsterületeken.

2016-ban újra bővülésnek indult a Budapest Banknál a lakossági hitelállomány, 2017-ben pedig látványosan gyorsult a növekedés.

A jelzáloghitelezés terén kiemelkedően, 63%-kal nőtt az új kihelyezések volumene (a teljes piac 29%-kal növekedett1). Az aktivitás élénkülését az ingatlanfejlesztési projektek, a CSOK és Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kihelyezés is segítették. A bank által kihelyezett jelzáloghitelek kamatai tavaly tovább csökkentek, az éves átlagos THM mértéke 0,5%-kal lett kevesebb. Az átlagos folyósított hitelösszeg 2017-ben 11,6 millió forint volt, ami 600 ezer forintos növekedés az előző évhez képest. Az ügyfelek nagyobb része (60%) 5 vagy 10 éves kamatperiódusban veszi fel jelzáloghitelét. A fix kamatozású hitelek aránya folyamatosan nő, 2017-ben a hitelek 58%-át tette ki, a növekedési trend pedig folytatódik, idén ugyanis már 67%-on áll ez a mutató.

Szintén jóval a piaci átlag felett bővült a bank személyi kölcsön folyósítása: míg az előző évhez képest 48%-al nőtt a piac1, addig a banknál éves szinten 66%-kal növekedett a személyi kölcsön kihelyezések volumene. Pozitív hatással voltak a hitelfelvételi kedvre az alacsonyabb kamatok is, hiszen az éves átlagos THM szint 2,8%-kal csökkent tavaly 2016-hoz képest. Az átlagos hitelösszeg 50%-kal 1,5 millióra, az átlagos futamidő pedig 68 hónapra nőtt.

Az új hitelkártyák kibocsátása is megugrott 2016-hoz képest: 49%-kal több, összesen 90 ezer hitelkártyát bocsátott ki a bank, ezzel tartotta piaci pozícióját, mint az egyik legnagyobb hitelkártya kibocsátó. A Budapest Bank autófinanszírozási üzletága 30%-kal több új hitelt helyezett ki tavaly.

„A Budapest Bank ügyfélszám és a fiókhálózat nagysága tekintetében jelenleg a negyedik legnagyobb lakossági bank, és célunk, hogy erősítsük a pozíciónkat. Ezt segítette, hogy 2017-ben kiemelten sikeresek voltunk a lakossági jelzáloghitelezés, személyihitel-kihelyezés és a hitelkártya kibocsátás területein, ahol 2018-ban is a piaci átlagot meghaladó növekedést várunk” – mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője. „A stratégiánk fontos eleme a digitalizáció: az elmúlt év jelentős elektronikus csatorna fejlesztései után idén számos újdonsággal készülünk, amelyek várakozásaink szerint jelentősen növelik az ügyfélélményt, és egyszerűbbé teszik ügyfeleink számára az ügyintézést.” További információ:

Budapest Bank csoport

KISS Alexandra Ivette, kommunikációs munkatárs
Email: alexandraivette.kiss@budapestbank.hu

Budapest Alapkezelő

A Budapest Alapkezelő idén 25 éve, 1992-ben jött létre a Budapest Bank 100 százalékos tulajdonú leányvállalataként. Főként befektetési alapok szervezésével, menedzselésével, nyugdíj- és egészségpénztári vagyonkezeléssel foglalkozik. Jelenleg 29 befektetési alap és 2 nyugdíjpénztár vagyonáért felel. Alapjai között egyaránt megtalálhatók a hagyományos pénzpiaci, kötvény és részvény alapok csakúgy, mint a befektetési piacon nagy népszerűségnek örvendő abszolút hozamú, vegyes és portfólió alapok.

A Budapest Bank az egyik legelső hazai kereskedelmi bankként 1987-ben jött létre, a bank teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat kínál mind a lakosság, mind a vállalkozások számára. Országos hálózata csaknem 100 bankfiókot foglal magában, a nyolc hazai nagybank egyike. A Budapest Bank Zrt. főbb leányvállalatai a Budapest Alapkezelő Zrt. és a Budapest Lízing Zrt. További információk elérhetők a www.budapestbank.hu/sajtoszoba weboldalon.