Kiemelkedően jó évet zárt tavaly a Budapest Bank

2018 . március 09, 11:27 , Budapest, 2018. március 9. – 2017-ben is kiválóan teljesített a Budapest Bank csoport, amely 3,5%-kal növelte mérlegfőösszegét az előző év azonos időszakához képest, és 14,6 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el a magyar számviteli szabályok szerint készült konszolidált (nem auditált) beszámolója szerint. A nyereség főként az új hitelkihelyezés növekedésének, illetve az annak nyomán növekvő hitelállománynak, valamint a javuló értékvesztés-képzésnek tulajdonítható.

A Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában álló Budapest Bank csoport mérlegfőösszegét 3,5%-kal 1.034 milliárd forintra növelte 2017-ben. A bankcsoport tavaly is kiválóan teljesített: adózott nyeresége 14,6 milliárd forint volt. A kiemelkedő nyereséget főként az új hitelkihelyezések – különösen a jelzáloghitelezés, személyi kölcsönök és vállalati lízing terén elért – növekedése, illetve az ennek nyomán növekvő hitelportfolió eredményezte. A bankcsoport organikus növekedésén túl 2,1 milliárd forint értékben járult hozzá az eredményhez a javuló portfoliónak köszönhető egyszeri értékvesztés és céltartalék felszabadítás.

A pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya (671 milliárd forint) 13,5%-kal, ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya (699 milliárd forint) pedig 2,2%-kal növekedett. A bankcsoport működési költségei 2017-ben az előző évi szinten maradtak. A bankot továbbra is stabil likviditás és forrásellátottság jellemzi, tőkemegfelelési mutatója tovább erősödött (14,3%)*, ami messze a hatóságilag előírt követelmények fölötti szinten van, azaz a bank önfinanszírozó módon képes biztosítani a további növekedést is.

A bankcsoport lakossági hitelállománya 2017 végére 335 milliárd forintra nőtt (4,6%), amelynek fő mozgatórugója a tavalyi erőteljes hitelezési aktivitás. Az új hitelkihelyezés erőteljesen növekedett: a bank 63%-kal több jelzáloghitelt és 66%-kal több személyi kölcsönt helyezett ki tavaly 2016-hoz képest, ami jelentősen meghaladja a piaci növekedési szintet* (említési sorrendben 28% és 47%). A pénzintézet az autóhitelezés terén is erősített: az előző évinél 30%-kal jobb eredményt ért el. Partneri együttműködései révén a bank hitelkártya-kibocsátói pozícióját is tovább erősítette: az év során 90 ezer új hitelkártyát bocsátott ki. A Money+ privátbanki üzletágnak és a megújított prémiumbanki szolgáltatásoknak köszönhetően a Budapest Alapkezelő által kezelt teljes vagyon 4,9%-kal 567 milliárd forintra növekedett, míg a Budapest Banknál elhelyezett lakossági lekötött betét és látra szóló állomány 5,6%-kal nőtt a tavalyi évhez képest.

A vállalati üzletág továbbra is dinamikusan növekedett: a Budapest Bank elsősorban kis- és középvállalatokra szakosodott üzletága teljes kihelyezett vállalati hitel- és lízing állományát (vállalat, lízing, mikro együtt) 13%-kal, 411 milliárdra növelte. A leszerződött hitel- és lízingállomány** 618 milliárd forintra nőtt, miközben a portfólió minősége továbbra is kiváló. A bankcsoport vállalati lízingállománya 29%-kal 99,4 milliárd forintra, az új lízing állomány pedig 14%-kal 53,7 milliárd forintra nőtt – ezzel a Budapest Lízing továbbra is piacvezető az új vállalati lízing kihelyezések tekintetében. A bank az új ügyfél akvizícióban is sikeres volt: a piacon a második legtöbb új kkv számlát nyitotta többek között az olyan szinergiák kihasználásának köszönhetően, mint az MFB Pontok vagy a lízing jelentette keresztértékesítési lehetőségek. Az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 22%-kal nőtt.

„A Budapest Bank időtálló és következetesen megvalósított stratégiája biztosítja, hogy a bank folyamatosan eredményesen működött az elmúlt évtizedekben, válságos és változásokkal teli időkben is. A stratégiai folytonosságnak köszönhetően a bank 2017-ben is megvalósította ambiciózus növekedési terveit, és továbbra is kiszámíthatóan teljesítette nyereségterveit. Ezen stabil alapokra, és munkatársaink kiemelkedő szakértelmére építkezik idei üzleti tervünk is: 2018-ban is célunk, hogy az elmúlt év üzleti dinamikáját fenntartva növekedjünk tovább. A korábbi üzleti fókuszterületek mellett 2018-ban a lakossági számlanyitások terén a korábbinál erőteljesebb bővülést tervezünk. Idén még több új digitális szolgáltatással lépünk majd piacra, amivel szeretnénk tovább javítani az ügyfélkiszolgálás minőségét” – mondta el Lélfai Koppány a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója.

Budapest Bank Kommunikációs Osztály

A Budapest Bank az egyik legelső hazai kereskedelmi bankként 1987-ben jött létre. A bank teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat kínál mind a lakosság, mind a vállalkozások számára. Országos hálózata csaknem 100 bankfiókot foglal magában, a nyolc hazai nagybank egyike. A Budapest Bank Zrt. főbb leányvállalatai a Budapest Alapkezelő Zrt. és a Budapest Lízing Zrt. További információk elérhetők a www.budapestbank.hu oldalon, a sajtóközlemények pedig a www.budapestbank.hu/sajtoszoba linken.