Budapest Bank: erőteljes üzleti növekedés

2018 . szeptember 10, 09:59 , Budapest, 2018. szeptember 10. – 2018 első félévében is az elvárásoknak megfelelően, kiegyensúlyozottan jól teljesített a Budapest Bank csoport, amely 18%-kal növelte mérlegfőösszegét, és az előző év azonos időszakához hasonló, 9 milliárd forint feletti konszolidált (nem auditált) adózás utáni eredményt ért el. Az eredmény elsősorban a 2016 második féléve óta tartó üzleti növekedésnek, valamint a stabil és jó minőségű hitelportfóliónak tulajdonítható.

A Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában álló Budapest Bank csoport mérlegfőösszegét az erőteljes üzleti növekedés nyomán 18%-kal 1.146 milliárd forintra növelte a tavalyi év azonos időszakához képest. A bankcsoport továbbra is kiegyensúlyozottan nyereséges volt 2018 első félévében, és 9,2 milliárd forintos adózott nyereséget ért el. A nyereséget főként az új hitelkihelyezések – különösen a jelzáloghitelezés, személyi kölcsönök és vállalati hitelezés terén elért – növekedése, illetve az ennek nyomán növekvő hitelportfolió eredményezte, és pozitívan befolyásolta azt a folyamatosan javuló portfólióra képzett értékvesztés csökkenése is. Az eredményt továbbra is jelentősen befolyásolta a tartósan alacsony kamatkörnyezet.

„A Budapest Bank időtálló és következetesen végrehajtott stratégiájának köszönhetően 2018 első félévében is sikerrel valósította meg ambiciózus növekedési terveit, és túlteljesítette eredmény tervét. Idén is a stabil alapokra építve, a 2017-es év üzleti dinamikáját fenntartva növekedtünk tovább” – mondta el Lélfai Koppány, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója.

Az erőteljes üzleti növekedés nyomán a pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya (709 milliárd forint) 18%-kal, ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya pedig 28%-kal (808 milliárd forint) növekedett. A bankcsoport működési költségei a jelentős üzleti növekedés mellett is szinten maradtak 2018 első félévében (19 milliárd, 1%-os változás). A bankot továbbra is stabil likviditás és forrásellátottság jellemzi, tőkemegfelelési mutatója (15,39%)1 a hatóság által előírt követelmények fölött van.

A Budapest Bank vállalati üzletága, amely elsősorban a hazai kis- és középvállalatok kiszolgálására fókuszál, sikeresen használta ki a gazdasági konjunktúra időszakát, és a rendkívül éles árazási és kockázati verseny ellenére közel egyharmadával növelte portfolióját, megőrizve annak kiváló minőségét. A leszerződött vállalati hitelállomány2 (a mikrovállalatokkal együtt, lízing nélkül) 28 %-kal, 652 milliárd forintra nőtt, a lízingállomány pedig 27%-kal, 113 milliárd forintra bővült. A mikrovállalkozásoknak 56%-kal több új hitelt folyósított a bank az első félévben, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A vállalati üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 31 %-kal, 484 milliárd forintra nőtt. A kiemelkedő eredmények hátterében az uniós források közvetítését végző MFB Pontokban rejlő lehetőségek kiaknázása, valamint a magyar kkv-szektor mély ismerete és az ügyfelekkel való személyes kapcsolattartás állnak. Mindezeknek köszönhetően a bank továbbra is sikeres az új ügyfél akvizícióban: az elmúlt egy évben a piacon a második legtöbb új számlát nyitotta a kkv szegmensben.

A lakossági üzletág is kiemelkedően jól teljesített: 2018 első félévében az előző év azonos időszakához képest 51%-kal több személyi kölcsönt, 54%-kal több jelzáloghitelt, valamint 40%-kal több autóhitelt helyezett ki a bank. A jelzáloghitelek esetében ez az eredmény jelentősen magasabb a piaci változásnál (40%), míg a személyi kölcsönök terén a piaccal megegyező mértékben nőtt a bank új hitelkihelyezése. A 2017-es üzleti fókuszterületek, a jelzálog- és személyi hitelezés mellett 2018-ban a lakossági számlanyitások terén a korábbinál erőteljesebb bővülést ért el a bank, összesen 41%-kal több számlát nyitott, mint az előző év első hat hónapjában. Ezeknek az eredményeképpen a bank lakossági bruttó hitelállománya 12 hónap alatt 4,2%-kal bővült, így az év első felének végén 335 milliárd forintot tett ki. A lakossági folyószámla és lekötött betétállomány az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 16%-kal növekedett.
Idén számos új digitális szolgáltatással lépett piacra a bank; digitális stratégiája megvalósításának fontos mérföldköve volt a Budapest Bank Mobilfizetés elindítása. Célja ezzel a szolgáltatással is tovább javítani az ügyfélélmény minőségét, ezáltal is pozitívan megkülönböztetve magát a piacon.

A Budapest Bank az egyik legnagyobb hazai hitelkártya-kibocsátóként tovább erősítette pozícióját partneri együttműködései révén, az első félévben 30ezer új hitelkártyát bocsátott ki, és június végén a betéti kártyákkal együtt már több mint félmillió aktív kártyát kezelt. A bank a második félévben új kártyarendszert vezet be; ez a korábbi tulajdonosról, a GE-ről való leválás utolsó, legnagyobb szabású projektje.

Főbb konszolidált mérleg adatok, 2018. első félév (HUF, millió) Figyelem: A bank idén először készíti féléves pénzügyi beszámolóját IFRS számviteli szabályok szerint, korábban az MSZSZ (Magyar Számviteli Szabályok) szerint készült a mérleg, így a 2017 és a 2018 félévi adatok összevethetősége korlátos.

2017. félév MSZSZ 2018. félév IFRS változás
Mérlegfőösszeg 968 367 1 146 040 18,3%
Ügyfelekkel szembeni kötelezettségek 632 926 807 860 27,6%
Ügyfelekkel szembeni követelések (nettó) 603 143 709 200 17,6%
Nettó árbevétel 33 831 34 910 3,2%
Működési költségek (értékcsökkenés nélkül) 19 181 19 390 1%
Követelésekre képzett értékvesztés és kockázati céltartalék (+képzés / - felszabadítás) -2 943 -2 720 -7,6%
Adózás előtti eredmény (konszolidált) 11 010 10 430 -5,3%
Adózás utáni eredmény (konszolidált) 9 915 9 180 -7,4%
Hitel a betét %-ában 89,97 74,71
ROA 2,02% 1,69%
ROE 14,75% 12,22%
Tőkemegfelelési mutató 15,19% 15,39%

A Budapest Bank az egyik legelső hazai kereskedelmi bankként 30 éve, 1987-ben jött létre. A bank teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat kínál mind a lakosság, mind a vállalkozások számára. Országos hálózata csaknem 100 bankfiókot foglal magában, a nyolc hazai nagybank egyike. A Budapest Bank Zrt. főbb leányvállalatai a Budapest Alapkezelő Zrt. és a Budapest Lízing Zrt. További információk elérhetők a www.budapestbank.hu/sajtoszoba weboldalon.