Folytatódott a lendületes üzleti növekedés a Budapest Bankban

2019 . szeptember 16, 13:33 , Budapest, 2019 szeptember 16. – 2019. első félévében is kiválóan teljesített a Budapest Bank csoport, amely 18%-kal 1.357 milliárd forintra növelte mérlegfőösszegét az előző év azonos időszakához képest. A bank lakossági hitelállománya 16%-kal, leszerződött vállalati hitelállománya pedig 24%-kal bővült. A pénzintézet IFRS szabályok szerint készült konszolidált (nem auditált) beszámolója szerint 6,4 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ami elsősorban az új hitelkihelyezések és a hitelállomány dinamikus növekedésének, valamint a folyamatosan javuló portfólióminőségnek köszönhető.

A Budapest Bank csoport mérlegfőösszege 2019. első félévében is szignifikáns növekedést mutatott, és 18%-kal 1.357 milliárd forintra emelkedett. A bank adózott nyeresége 6,4 milliárd forint volt. A nyereséget elsősorban az új hitelkihelyezések – különösen a jelzáloghitelezés, a személyi kölcsönök, valamint a vállalati hitelezés és lízing terén elért – piac feletti növekedése, az ennek nyomán erőteljesen bővülő hitelportfolió, valamint az emelkedő kamat-, díj- és jutalékbevételek (22%-os, illetve 10%-os növekedés) eredményezték. A pénzintézet ügyfelekkel szembeni nettó követelésállománya 27%-kal (906 milliárd forintra), ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya pedig 19%-kal (961 milliárd forintra) nőtt. A működési költségek a szigorú költséggazdálkodásnak és -hatékonyságnak köszönhetően szinten maradtak.

Az üzleti eredmény egyik motorja a lendületes és erőteljes növekedést mutató lakossági üzletág volt: a lakossági bruttó hitelállomány 16%-kal 398 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a legnagyobb növekedést a személyi kölcsön állomány (25%), a jelzáloghitel állomány (19%), valamint az autóhitel-portfolió (16%) mutatta. Mindez annak köszönhető, hogy ezekben a kulcsszegmensekben az új hitelkihelyezések a piaci átlagot jelentősen meghaladva nőttek: 2018 első félévéhez képest a teljes lakossági üzletág folyósításai 50%-kal emelkedtek, amelyen belül 48%-kal több személyi kölcsönt, 46%-kal több autóhitelt, valamint 64%-kal több jelzáloghitelt helyezett ki a Budapest Bank.

A bank a digitalizáció területén újabb fontos lépéseket tett az elmúlt félévben: elindult az online számlanyitás lehetősége, a hazai piacon elsőként vált elérhetővé az online autólízing igénylés, emellett a bank mobilalkalmazása is új funkciókkal egészült ki. Ezen felül a pénzintézet a fenntarthatósági törekvéseivel összehangban új „ökoszolgáltatásokkal” is bővítette termékkínálatát, amelyeket az ügyfelek otthonuk energetikai korszerűsítéséhez, illetve alacsonyabb környezetterhelésű gépjárművek vásárlásához igényelhetnek.

A Budapest Bank hazai kis- és középvállalatokra szakosodott vállalati üzletága kiváló ügyfélkörének, mélyreható piacismeretének és szakértőinek köszönhetően változatlanul a vállalati bankpiac meghatározó, élvonalbeli szereplője. Ez az első félév eredményeiben is visszatükröződik: a bank leszerződött vállalati hitelállománya1 (a mikrovállalatokkal együtt, lízing nélkül) 24%-kal 700 milliárd forintra nőtt, míg az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 18%-kal 400 milliárd forintra emelkedett. Mindehhez jelentősen hozzájárult, hogy a bank 24%-kal több új kkv ügyfelet akvirált az első félévben, mint a tavalyi év azonos időszakában, amivel piacvezető az új kkv ügyfelek szerzése tekintetében a középvállalati szegmensben2. A pénzintézet kkv hitelállománya 25%-kal nőtt ez idő alatt, 2019 első félévének végén pedig a Budapest Lízinggel együtt 9,9% volt a kkv hitelezés terén a bank piaci részesedése. A bank mikrovállalati üzletága szintén kiválóan teljesített: a mikrovállalkozások hitelállománya 17%-kal nőtt, az új folyósítások 27%-kal emelkedtek, míg az új ügyfelek száma 42%-kal bővült. Ezen felül a bankcsoport a lízingállományát is jelentősen, 16%-kal 130 milliárd forintra növelte, és 5%-kal több új lízinget helyezett az előző év azonos időszakához képest.

„A Budapest Bank 2019 első félévében is megvalósította ambiciózus növekedési terveit, és továbbra is maximálisan teljesítette a tulajdonos által elvárt nyereségtervet. Fontos kiemelni, hogy míg az egy évvel korábbi eredményhez jelentős mértékben hozzájárult az értékvesztés és céltartalék felszabadítás, valamint néhány egyszeri tétel, addig a mostani nyereségszerkezetünk sokkal egészségesebb, mert az eredmény a piaci átlagot több területen is felülmúló üzleti növekedésből ered. Mindezek nyomán arra számítunk, hogy 2019 év végére ezt a lendületet fenntartva még hatékonyabb működés mellett teljesítjük terveinket, és bővülünk tovább a kulcs területeken” – mondta el dr. Lélfai Koppány a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója.

1 A kihelyezett hiteleket, a hitelgaranciákat és a ki nem használt hitelkereteket egyaránt figyelembe véve, mikrovállalati hitelekkel, lízing nélkül.
2 Forrás: Opten. Középvállalati ügyfélszegmens: 700 millió és 10 milliárd forint közötti árbevétel.

Budapest Bank Kommunikációs Osztály:
TÖLGYES Orsolya, kommunikációs vezető
Email: orsolya.tolgyes@budapestbank.hu

A Budapest Bank az első hazai kereskedelmi bankok között jött létre 1987-ben, a nyolc hazai nagybank egyike. A bank teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat kínál mind a lakosság, mind a vállalatok számára. Országos hálózata csaknem 100 bankfiókot foglal magában. A Budapest Bank Zrt. főbb leányvállalatai a Budapest Alapkezelő Zrt. és a Budapest Lízing Zrt. Tulajdonosa 2015. június 29. óta a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-én keresztül a magyar állam. További információk elérhetők a www.budapestbank.hu oldalon, a sajtóközlemények pedig a www.budapestbank.hu/sajtoszoba linken.