Budapest Bank

Internetbank / (befektetés)

A Budapest Bank vezető szerepre tör a kkv szegmensben

2019 . szeptember 26, 14:23 , Budapest, 2019 szeptember 26. – Dinamikusan növekedett a Budapest Bank vállalati üzletága 2019. első félévében: a bank leszerződött vállalati hitelállománya 24%-kal 700 milliárd forintra nőtt, míg az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 18%-kal 400 milliárd forintra emelkedett. A bank számára stratégiai fontosságú kkv szektorban szintén kiváló eredmények születtek: 23%-kal nőtt a pénzintézet kkv hitelállománya, az új ügyfelek számát pedig 24%-kal sikerült növelni.

 

A Budapest Bank hazai kis- és középvállalatokra szakosodott vállalati üzletága évek óta a vállalati bankpiac meghatározó, élvonalbeli szereplője. Ezt igazolják vissza 2019. első félévének eredményei is: a bank leszerződött vállalati hitelállománya (a mikrovállalatokkal együtt, lízing nélkül) 24%-kal 700 milliárd forintra nőtt, míg az üzletág folyószámla és lekötött betét állománya 18%-kal 400 milliárd forintra emelkedett. 2019. első félévében az új hitelkihelyezések összege meghaladta a 204 milliárd forintot, ami 44%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A vállalati üzletág bevételei is erőteljesen nőttek: 21%-kal emelkedtek az elmúlt év azonos időszakához képest. A folyamatos termékfejlesztésnek, és ezáltal a termékportfólió bővítésének köszönhetően a bevételeken belül kimagasló a treasury szolgáltatásokból származó növekedés aránya, amely 27%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Budapest Banknál évtizedek óta stratégiai fontosságú sikerterületnek számít a hazai kkv-k finanszírozása és kiszolgálása: a teljes vállalati hitelportfólióban mintegy 80 százalék e szegmens aránya. Ezt a kiváló kkv-finanszírozási eredmények is alátámasztják, így 2019 első félévében a bank 30%-kal több kkv hitelszerződést kötött, kkv hitelállománya 25%-kal nőtt, és a Budapest Lízinggel együtt 9,9% volt e szegmensben a bank piaci részesedése.

A fenti eredmények a meglévő ügyfelek magas szintű kiszolgálása mellett annak is köszönhetők, hogy ebben az időszakban 24%-kal több új kkv ügyfelet akvirált a bank, mint a tavalyi első félévben, így 2019 második negyedévében a pénzintézet új ügyfelek szerzése tekintetében első helyezést ért el a piacon a kis- és középvállalati szegmensben.

A Budapest Bank tradicionálisan meghatározó szerepet tölt be a hazai agrárcégek finanszírozásában is, amelyek a vállalati hitelportfolió mintegy 30 százalékát teszik ki. Évről évre folyamatosan növekszik az agráriumba kihelyezett kölcsönök volumene, ez az egyik legerőteljesebben fejlődő banki szegmens. Ezt a trendet igazolta vissza 2019. első 6 hónapja is, amely során 12,5 %-kal nőtt a bank agrárhitel állománya az egy évvel korábbihoz képest.

A Budapest Bank az NHP Fix programból is aktívan kiveszi részét, amelynek a keretében leszerződött hitel- és lízingállománya 2019 augusztusában meghaladta a 21,5 milliárd forintot. Ezzel a bank a kkv hitelezésben elért piacrészét meghaladó, 15,7 %-os piaci részesedést ért el ezen a területen.

Mindezeken felül a bankcsoport a lízingállományát is jelentősen, 16%-kal 130 milliárd forintra növelte, és 5%-kal több új lízinget helyezett ki az előző év azonos időszakához képest. A Budapest Lízing több területen is kiváló piaci pozícióval rendelkezik, így a vállalati termelőeszköz-finanszírozásban elért 14%-os a részesedéssel immár harmadik éve piacvezető szerepet tölt be.

A hazai kis- és középvállalkozások adják a magyar gazdaság egyik fő erejét, teszik ki a működő hazai vállalkozások több mint 90 százalékát, foglalkoztatják a munkavállalók felét, és adják a GDP negyedét. A stabil és hosszú távú fejlődésükben, növekedésükben való aktív szerepvállalásunk további erősítése stratégiai fontosságú cél a számunkra. Az ügyfelekért folytatott intenzív banki versenyben a professzionális kiszolgálásra és kapcsolattartásra, a működésük és egyedi igényeik megértése mellett kialakított finanszírozásra, és a termékfejlesztésre helyezzük a hangsúlyt. Ezekre, illetve a kiváló teljesítményünkre alapozva továbbra is ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé ebben a szegmensben, és a piaci átlagot meghaladó növekedést tervezünk mind a hitelállományokban, mind az ügyfélszámban a következő években” – mondta el Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

További információ:
Budapest Bank Kommunikációs Osztály:
TÖLGYES Orsolya, kommunikációs vezető

A szerkesztők figyelmébe:
Budapest Bank
A Budapest Bank az első hazai kereskedelmi bankok között jött létre 1987-ben, a nyolc hazai nagybank egyike. A bank teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat kínál mind a lakosság, mind a vállalatok számára. Országos hálózata csaknem 100 bankfiókot foglal magában. A Budapest Bank Zrt. főbb leányvállalatai a Budapest Alapkezelő Zrt. és a Budapest Lízing Zrt. Tulajdonosa 2015. június 29. óta a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-én keresztül a magyar állam. További információk elérhetők a www.budapestbank.hu oldalon, a sajtóközlemények pedig a www.budapestbank.hu/sajtoszoba linken.


Kapcsolódó dokumentumok:

Teljes sajtóközlemény