Készpénzfüggők a magyarok a vakáció alatt

2014 . július 16, 10:35 , A magyar lakosság valamivel kevesebb mint fele vakációzik az idén, a belföldi utazási célpontok a legnépszerűbbek – derült ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból. A felmérés szerint a többség a spórolt pénzét költi a pihenés alatt, csak kevesen vesznek igénybe hitelt. Nyaralás alatt az emberek kétharmada készpénzzel fizet, a második legnépszerűbb fizetési mód a bankkártya.

Idén a hazai lakosság 46%-a tervez üdülést. A Budapest Bank felméréséből az is kiderült: a nyaralást tervezők 79%-a júliusban vagy augusztusban utazik el, és átlagosan nyolc napot szán a pihenésre. A legtöbben a fiatalabb, 18-29 éves korosztályból (57%), a legkevesebben a 40-49 évesek közül (33%) vakációznak. A nyaralók 80%-a családostól, egy háztartásból átlagosan 2-3 fővel utazik.

A felmérés szerint a többség belföldi utazási célpontot választ: 36% nyaral a Balatonnál, míg 51% más hazai helyen tölti a szabadságát. Európai tengerpartra idén a vakációzók 16%-a jut el, és nagyjából ugyanennyien mennek egyéb európai helyre. Európán kívülre mindössze 5% tervez utazást.

Erre spórolunk évközben

A nyaralásra a családok átlagosan 118 ezer forintot szánnak. Egynegyedük 50 ezer forint alatti összegből gazdálkodik, minden második válaszadó pedig 50 és 150 ezer forintot költ a nyári pihenés alatt.

A felmerült költségeket a nyaralók 69%-a előre spórolt pénzből fedezi. Azok, akiknek van tartalékuk, jellemzően az üdülés felét tudják ebből finanszírozni. A nyaralók 34%-a mondta, hogy a kiadásokat az aktuális havi bevételekből fedezi, 22%-uk pedig a SZÉP-kártyán lévő összegből igyekszik kigazdálkodni a vakációt. Banki kölcsönt 6% vesz igénybe — leggyakrabban a hitelkártya-keretet használják erre a célra (4%).

Készpénz vagy bankkártya?

Noha a nyaralás alatt a nálunk lévő túl sok készpénz számos probléma forrása lehet — pl. elveszítjük, ellopják, netán túlköltekezésre ösztönöz —, a vakációzók többsége mégis ezt a fizetési módot részesíti előnyben. Az utazásért, a szállásért, étkezésért, belépőjegyekért és a nyaralás alatt felmerülő egyéb kiadásokért 68%-ban készpénzzel, 18%-ban bankkártyával fizetnek.

„A Budapest Banknál biztonsági megfontolásból azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy ahol csak lehet, törekedjenek a bankkártyás fizetésre, így kevesebb készpénzt kell maguknál őrizniük. Csak a tervezett költségvetés 20-30%-át javasolt készpénzben magunkkal vinni arra az esetre, ha valahol nem fogadnának el kártyát, és nincs a közelben ATM sem. Természetesen a kártya használata során is érdemes figyelni az alapvető biztonsági szempontokra, például arra, hogy a fizetés során soha ne veszítsék a kártyát szem elől. Az utazás tervezésekor fontos tudni, hogy sok bankkártyához utasbiztosítás is jár, amely akár a családra is kiterjeszthető, ha pedig folyószámla-hitelkeretet is igénylünk a nyaralás előtt, úgy a felmerülő nem várt kiadásokra is lesz biztonsági tartalékunk” — mondta Zsoldics Arthur, a Budapest Bank Lakossági Fizetési és Számlavezetési Szolgáltatások termékfejlesztési vezetője.

A teljes sajtóközlemény az alábbi linken érhető el: