Folytatódó befektetési boom: hasítanak az alapok

2014 . augusztus 07, 09:32 , Egy év alatt másfélszeresére nőtt a Budapest Alapkezelő - A piaci átlaghoz(1) képest közel kétszeres, 50%-os növekedést ért el a Budapest Alapkezelő befektetési alapokban kezelt vagyona az elmúlt 12 hónapban. A legtöbb pénz a kötvényalapokba és a likviditási alapokba érkezett, ugyanakkor érezhetően nőtt az érdeklődés a kockázatosabb eszközök iránt is. Az alapkezelő szakemberei szerint a legbiztonságosabb alapok hozamai a következő időszakban veszítenek versenyképességükből, ugyanakkor van még tere a további növekedésnek.

A globális kamatcsökkentési folyamatok világszerte, így Magyarországon is felgyorsították a befektetési alap állományok növekedését. A Budapest Alapkezelő 2014. június 30-án közel 400 milliárd(2) forintnyi vagyont kezelt befektetési alapjaiban. Ez a tavalyi év azonos időszakához képest csaknem 50%-os, míg 2013 év végéhez képest 22%-os növekedést jelent, ami kétszerese a piaci dinamikának.

Az alapkezelő a hazai piacon kívül Csehországban is jelentős sikereket könyvelhetett el, hiszen a cseh piacon értékesített alapok összvagyona egy év alatt mintegy 80%-kal, 65 milliárd forintra nőtt. Ezzel a Budapest Alapkezelő nyilvános alapokon belüli piaci részesedését közel 8%-ra növelte (a magyar és a cseh piacot is figyelembe véve).

A 2014 első félévében beáramlott több mint 25 milliárd forintnyi vagyonnal a legnépszerűbb termék az elsősorban a magyar állam által kibocsátott eszközökbe fektető Budapest Állampapír Befektetési Alap volt. A második legkeresettebb eszköz a Budapest Bonitas Plus likviditási alap volt, ahová közel 14 milliárd forint érkezett, és jó eredményt ért el a 2013-ban indított GE Money Bonus Abszolút Hozam Alapok Alapja is, amelybe idén mintegy 6 milliárd forintot helyeztek el a befektetők.

„Az ügyfelek továbbra is a biztonságot és a likviditást tartják szem előtt, amikor befektetési alapot választanak, ezért változatlanul a pénzpiaci és a rövid kötvényalapok, valamint a tőkevédett alapok a legkeresettebbek. Várakozásaink szerint azonban ezek hozamai a következő időszakban már nem fogják kielégíteni a befektetői elvárásokat, így fokozatosan előtérbe kerülhetnek a magasabb kockázatot képviselő eszközök” – mondta Pázmándi László, a Budapest Alapkezelő vezérigazgató-helyettese.

A kockázatvállalási hajlandóság lassú változását jelzi, hogy a Budapest Alapkezelőnél az első félévben jó eredményt értek el az ésszerű kockázat mellett magasabb hozamlehetőséget ígérő termékek is: így például az idén indult, vagyonának jelentős részét az államkötvényekénél magasabb hozamot ígérő vállalati kötvényekbe fektető GE Money Paradigma Alapba közel 5 milliárd forint érkezett.

Az alapkezelő szakemberei szerint van még tere a további növekedésnek. A rekord alacsony jegybanki alapkamat továbbra is az alapok felé tereli a befektetőket, akik a Budapest Alapkezelő várakozásai szerint a vállalati kötvénypiacon, abból is a rövidebb szegmensbentalálhatják majd meg leginkább számításukat.

(1) A befektetési alapok vagyona 2013. június 30. és 2014. június 30. között 25,3%-kal, 2013. december 31. és 2014. június 30. között 12%-kal nőtt (Forrás: BAMOSZ – 2014. június 30-i adatok alapján).

(2) A Budapest Alapkezelő által befektetési alapokban kezelt vagyon 2014. június 30-án 399,3 milliárd forint volt.

A teljes sajtóközlemény az alábbi linken érhető el: