Budapest Bank

Internetbank / (befektetés)

A szülőknek is nehéz az iskolatáska - Minden hatodik család vesz fel hitelt az iskolakezdés miatt

2014 . szeptember 01, 13:00 , Átlagosan 58 ezer forintba kerül gyermekenként az iskolakezdés az idén, ami jelentős terhet ró a családokra – derült ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból. A felmérés szerint az egyetemista gyermekek őszi elindítása jelenti a legnagyobb terhet. A családok a beiskolázás előtt átlagosan öt hónapig takarékoskodnak, azonban így is minden hatodik szülő tartja elképzelhetőnek, hogy hitelt kell felvennie szeptemberben.

A Budapest Bank felmérése szerint egy egyetemistára a tanévkezdés kapcsán a családok átlagosan 124 ezer, egy középiskolásra közel 64 ezer forintot költenek, az általános iskolások pedig 48 ezer forintba kerülnek. A legnagyobb terhet a megfelelő ruházat és lábbelik, valamint a taneszközök és a tankönyvek beszerzése jelentik: ezek teszik ki a költségek 70%-át. A felsőoktatásban tanulók esetében ezeken kívül a tandíj is jelentős összeget jelent.

Az iskolakezdésre már tavasztól félreteszünk

A családok többsége számára kiemelten fontos cél a gyerekek megfelelő iskoláztatása, amiért jelentősebb anyagi terhet is hajlandóak vállalni. Bár a megkérdezettek 80%-a nyilatkozta, hogy komoly anyagi megterhelést jelent a gyerekek iskoláztatása, tízből hét család mégis törekszik arra, hogy a lehetőségeihez mérten a legjobb minőségű termékeket vegye meg a gyerekek számára. Minden második szülő igyekszik az őszi kiadásokat több hónapra elosztani, és az iskolakezdéssel járó költségekre átlagosan 5 hónapig takarékoskodnak.

Miből telik?

Az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokat általában egy család 60%-ban a havi fizetésből, 40%-ban a kifejezetten erre a célra félretett megtakarításokból, 35%-ban pedig az iskolakezdési támogatásból finanszírozza.

Minden hatodik szülő tartja elképzelhetőnek, hogy hitelt vegyen fel szeptemberben a költségek fedezésére. Közülük minden második család ismerőstől vagy rokontól kérne kölcsön; kb. egyharmaduk használná a folyószámlahitel- illetve hitelkártya-keretét, egyötödük pedig egyéb hitelt venne igénybe.

Év közben is alig csökkennek a költségek

A tanév folyamánátlagosan havonta 49 ezer forintkiadást jelent egy gyermek képzése a különórákat is beleértve. Míg egy általános iskolás esetében a havi költségmintegy38 ezer forint, egy középiskolásnález már közel 55 ezer, egyetemistáknál pedigmeghaladhatja a 113ezer forintot is. Sok „kis” tételből jön össze a havi fizetnivaló:ezek jellemzően az étkezés, az informatikai eszközök beszerzésénekésfenntartásánakdíjai, a különórák költsége és az utazás. Az egyetemistákszüleineklegkomolyabb kiadása alakhatás, azaz a kollégium vagy az albérlet fedezése.

A teljes sajtóközlemény az alábbi linken érhető el:

Kapcsolódó dokumentumok:

Teljes sajtóközlemény