Még várat magára az áttörés a lízingpiacon

2014 . szeptember 02, 13:33 , A Budapest Lízing stagnáló környezetben ért el erőteljes növekedést
Miközben a hazai lízingpiac összességében alig teljesített jobban a múlt év első félévéhez képest (3%), a Budapest Bank csoporthoz tartozó Budapest Lízing 21%-kal növelte állományát és új kihelyezéseit. A dinamikus növekedés motorját a bankcsoporton belüli szinergiák erőteljes kihasználása, valamint a jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP) jelentették. A teljes lízingpiacra vonatkozóan a vállalat szakértői ugyanakkor egyelőre nem várnak változást.

„A teljes piacot tekintve továbbra sem történt elmozdulás, és a második félévben sem várunk áttörést. A haszongépjárművek és az agrárium finanszírozásában legfeljebb egy-egy nagyobb beszerzés mozdíthatja ki a piacot, a gépbeszerzések terén pedig az EU-pályázatok régóta várt megjelenése hozhat némi lendületet. Sokan számítanak a Növekedési Hitelprogram meghosszabbítására is: ha erről év végéig nem születik egyértelmű állásfoglalás, akkor a 2015-re tervezett beruházások egy részét előre hozhatják a vállalkozások. A Budapest Lízing ugyanakkor jó pozícióból indul, hiszen az első félévben a piaci átlagot messze meghaladó eredményt értünk el” — mondta el Toldi Balázs, a Budapest Lízing vezérigazgatója.

A Budapest Lízing egy év alatt több mint 20%-kal, 42 milliárd forintra növelte kihelyezett állományát. Az új kihelyezések az idei első félévben meghaladták a 10 milliárd forintot, ami 21%-os növekedést jelent 2013 első félévéhez képest. Eközben a magyar lízingpiacon az új kihelyezések mindössze 3%-kal növekedtek (178 milliárd forintra).[1]

Különösen nagy sikereket könyvelhetett el a Budapest Lízing az MNB Növekedési Hitelprogramjában. A vállalat az elsők között kezdte el kínálni lízingkonstrukcióit a jegybanki programban, az első félév új volumenét pedig 53%-ban az NHP keretében helyezte ki.

A Budapest Lízing kiemelt piacai a géplízing, a haszongépjármű-finanszírozás és a mezőgazdaság. Ezen belül a legnagyobb növekedést a vállalat a haszongépjárművek finanszírozásában érte el: az ide kihelyezett lízingállomány 23%-kal növekedett (26 milliárd forintra). A géplízing állomány az előző év hasonló időszakához képest szinten maradt, ugyanakkor az új volumen a tavalyi alacsony bázishoz képest már javulást mutatott. A mezőgazdasági lízingállomány 7%-kal, 6,3 milliárd forintra emelkedett.

A Budapest Lízing portfoliójának minősége is jelentősen javult: a 30 napon túli követelések aránya az előző év hasonló időszakához képest 41%-kal csökkent.

[1]Forrás: Magyar Lízingszövetség (http://www.lizingszovetseg.hu/hirek/lezart_statisztikak.4995.html?pageid).

A teljes sajtóközlemény az alábbi linken érhető el: