Ugrás az oldal tartalmáhozUgrás az elsődleges navigációhoz

Tisztelt Ügyfeleink!
Tervezett rendszerkarbantartási munkálatok miatt 2020. szeptember 15. 22:45 és 23:45 között szünetel az internetes vásárláshoz kapcsolódó jóváhagyó SMS kódok kiküldése. Kérjük, internetes vásárlásait időzítse a karbantartási időszakon kívülre.
Megértését és türelmét köszönjük! Budapest Bank Zrt.

Tisztelt Ügyfeleink! Weboldalaink folyamatos fejlesztés alatt állnak. Újabb fejlesztéseink eredményeképpen megújult weboldalunk további funkciókkal segíti fogyatékkal élő ügyfeleink honlapon történő tájékozódását. Jelenlegi új honlapunk már alkalmas a billentyűzettel történő bejárásra, felolvasó szoftverre optimalizált. Hamarosan az akadálymentes szolgáltatási térképünket is elérhetővé tesszük fogyatékkal élő Ügyfeleink részére, melyben magaskontrasztos nézetben jelenítjük majd meg igényeknek megfelelően fiókjainkat. Honlapunkon további akadálymentesítési fejlesztések is folyamatban vannak, melyek későbbi időszakban fognak elérhetővé válni Ügyfeleink számára. Ezek megvalósulásáról további tájékoztató üzenetet fogunk megjeleníteni Ügyfeleink részére.

Megértését és együttműködését köszönjük! Üdvözlettel: Budapest Bank

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy augusztus 29-én (szombaton) a fiókok egységesen15:00 óráig tartanak nyitva.

Fióki időpont kérés Telebank 1440
+36 1 477-7777
Írjon nekünk! Fiókok és ATM-ek Árfolyamok

Tartós Befektetési Szerződés

A Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) olyan középtávú megtakarítási forma, amely által pénze alacsonyabb adó megfizetésével, vagy akár adómentesen gyarapodhat. Míg a TBSZ-en kívüli banki megtakarításokat jellemzően 15%-os kamatadó terheli, a TBSZ keretein belül elhelyezett megtakarítás hozamát nem terheli adó, amennyiben a számláról nem történik kifizetés a számlanyitás évét követő 5. naptári év végéig.

A TBSZ tehát egy keretszerződés, amely lehetővé teszi, hogy Ön a megtakarításainak egy részét – amelyet erre az elkülönített nyilvántartásra egy adott évben befizet – középtávon adómentesen fektesse be. A TBSZ a választási szabadságát sem korlátozza, mert az elhelyezett megtakarítás befektetéséről minden esetben Ön dönt.

Számold ki kalkulátorunk segítségével leendő megtakarításod!

Kiszámolom
bb-building2-desktop.jpg

Hogyan lehet TBSZ-t nyitni?

Tartós Befektetési Szerződés a Budapest Bank bármely bankfiókjában megköthető. Jelenleg értékpapír alapú TBSZ, azaz Tartós Befektetési Értékpapírszámla nyitására van lehetőség. A számlanyitáshoz szükséges az ügyfél adóazonosító jelének a rögzítése. Tartós Befektetési Értékpapírszámla évente, akár minden naptári évben nyitható.*

Hogyan lehet befizetni a TBSZ-re?

A Tartós Befektetési Értékpapírszámlára főszabályként pénzben (átvezetéssel, átutalással, befizetéssel) lehet jóváírni a megtakarítani kívánt összeget. A Tartós Befektetési Értékpapírszámla pénzszámlájának számlaszámát a Tartós Befektetési Szerződés tartalmazza. A számla megnyitását követő első jóváírás el kell hogy érje a 25.000 Ft-ot, de nem kell a teljes (az adott évi TBSZ-re elhelyezni kívánt) megtakarítást egyösszegben befizetni, a megnyitás napja és a naptári év vége között tetszőleges alkalommal ki lehet egészíteni az adott gyűjtőév megtakarítását. A gyűjtőév vége után, a következő naptári évtől az adott TBSZ-re további befizetések már nem helyezhetők el, ekkor új (következő gyűjtőévi) TBSZ megnyitására van lehetőség.

Hogyan lehet befektetni a TBSZ-en?

A Tartós Befektetési Értékpapírszámlához tartozó pénzszámlára befizetett pénzből Ön a választása szerinti értékpapírokat (befektetési jegyeket, állampapírokat) veheti meg a Budapest Bank által forgalmazott értékpapírok közül. Befektetéseit bármikor át is rendezheti, ezek az adott TBSZ nyilvántartási keretein belül maradnak, így az átrendezés során sem kerül levonásra adó az eladott értékpapírok nyeresége után.

Mikor lehet felvenni a TBSZ-re helyezett megtakarítást?

A tartós befektetésbe helyezett megtakarítás célja alapvetően az, hogy a gyűjtőévet követő 5. naptári év elteltével, az elért hozamokkal együtt adómentesen elérhetővé váljon az ügyfél számára. Amennyiben a TBSZ megszüntetésére – ügyfélkérésre - ennél korábban kerül sor, az ügyfélnek adóbevallási és adófizetési kötelezettsége keletkezik, de az így fizetendő adó mértéke (15%) a legkedvezőtlenebb esetben – a gyűjtőévben vagy azt azt követő három éven belüli megszüntetés esetén - sem magasabb a TBSZ-en kívüli megtakarítás normál 15%-os kamatadójánál. Amennyiben pedig az ügyfél által kezdeményezett megszüntetésre a gyűjtőévet követő harmadik naptári év után kerül sor, a tartós befektetésből származó jövedelem adója csak 10%. A TBSZ-ről a gyűjtőévet követő 5. naptári év vége előtt főszabályként csak a szerződés megszüntetésével vonható ki a megtakarítás, a gyűjtőévet követő harmadik év végével azonban egyszeri alkalommal részkivétre is lehetőség van, amennyiben az ügyfél ezt megelőzően úgy rendelkezik, hogy a tartós befektetést a fennmaradó két évre csak részlegesen hosszabbítja meg. Ez esetben a 10%-os adó alapjának megállapítása során is arányosításra kerül sor. **

Van lehetőség a lejáró TBSZ meghosszabbítására?

Igen, mielőtt az Ön Tartós Befektetési Szerződése a gyűjtőévet követő ötödik naptári év végével lejárna, Ön adhat olyan rendelkezést, amellyel meghosszabbítja a szerződést egy újabb öt éves periódusra. Ez esetben a lejáró TBSZ-en lévő megtakarítás a lejárat évében történő gyűjtőévi befizetésnek számít az Ön új gyűjtőéves TBSZ-ére.


*A számla megnyitása előtt kérjük, hogy minden esetben ismerje meg el a Tartós Befektetési Értékpapírszámla Terméktájékoztatóját, Hirdetményét, és Általános Szerződési Feltételeit, valamint az értékpapír szolgáltatásokhoz kapcsolódó egyéb dokumentumokat, így a befektetési szolgáltatási Üzletszabályzatot, ill. a befektetési szolgáltatási Hirdetményt.

**A tartós befektetésből származó jövedelmet a Bank által az ügyfélnek küldött adóigazolás alapján, a tárgyévre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásában, azaz a tárgyévet követő évben kell bevallani és a NAV felé befizetni.

{{ texts.title ? texts.title : 'Kérjen visszahívást a személyre szabott információért' }}

Munkatársunk segít Önnek!

A "Visszahívást szeretnék" gombra való kattintással tudomásul veszed az Adatkezelési tájékoztatónkat és egyúttal hozzájárul az Ön által megadott személyes adatok fentiek szerinti kezeléséhez.

beva

BEVA

Befektető-védelmi Alap

Részletek
mifid

MiFiD

Befektető védelmi szabályozás

Részletek
mnb

MNB

Éretékpapírszámla egyenlegek lekérdezése

Részletek
oba

OBA

Országos Betétbiztosítási Alap

Részletek