Ugrás az oldal tartalmáhozUgrás az elsődleges navigációhoz

Tisztelt Ügyfelünk!
Tervezett karbantartás miatt 2020. augusztus 13-án este 21.00 és 23:59 között a honlapon található űrlapok, valamint letölthető dokumentumok nem lesznek elérhetők. Kérjük, ezek használatát, megtekintését a karbantartási időn túlra időzítsék.

Megértésüket köszönjük! Üdvözlettel: Budapest Bank

MIFID - Befektető védelem

2018. január 3-án hazánkban is életbe léptek az Európai Uniós MiFID 2 irányelv szabályai, amelyek jelentősen megváltoztatták a befektetési szolgáltatók kötelezettségeit.

A Befektető-védelem új szabályai : MIFID2

2018. január 3-án hazánkban is életbe léptek az Európai Uniós MiFID 2 irányelv szabályai, amelyek többek között a piacok szabályozottságának és átláthatóságának növelését, ill. a befektető-védelem erősítését is célozták. Az új előírások jelentősen megváltoztatták a befektetési szolgáltatók kötelezettségeit, többek között a tájékozódási, valamint az eszközök jellemzőivel és költségeivel kapcsolatos ügyfél-tájékoztatási teendőkre vonatkozóan.

FONTOS kiemelni, hogy 2018. január 3-tól bankfiókban csak abban az esetben kezdeményezhet értékpapír tranzakciót, ha az új befektető-védelmi tesztet kitöltötte.

Az új felmérés folyamata

A MIFID2-vel összefüggésben a Budapest Bank (a továbbiakban: Bank) megújította a befektető-védelmi felmérésének folyamatát annak érdekében, hogy az új előírásoknak megfelelően megítélhesse, hogy egy adott pénzügyi eszköz az Ön számára megfelelő/alkalmas, vagy sem.Az új felmérés folyamán az eddig megszokott módon egy tesztet kell kitöltenie, ahol az Ön által megadott információ természetesen szigorú bank- és értékpapírtitkot képez, a megismert adatok kizárólag a befektetéseinek megfelelő elhelyezését támogatják. A befektető-védelmi felmérést a következő szempontok vizsgálatával végezzük el: az Ön befektetésekkel kapcsolatos ismeretei, tapasztalatai, veszteségviselő képessége, a befektetés időtávjára vonatkozó tervei, befektetésének célja, a befektetéseihez való hozzáférést érintő elvárása, valamint a kockázatviselő képessége.

A felmérés konklúziója

A válaszok alapján meghatározzuk a vizsgált szempontok szerint az Ön befektetésekkel kapcsolatos jellemzőit, majd ezeket összevetjük az értékpapírok kibocsátói által meghatározott jellemzőkkel, amelyek leírják, hogy az adott pénzügyi eszközt milyen befektetői kör számára tartják megfelelőnek / alkalmasnak.
Az Ön számára megfelelőnek / alkalmasnak tekinthető pénzügyi eszközök köre azon eszközöket jelenti majd, amelyek esetében a felmérés alapján Ön rendelkezik a javasolt befektetői kör jellemzőivel.
Az egyes eszközök jellemzőiről 2018. januártól a Bank mindenkor hatályos Befektetési szolgáltatásokra vonatkozó Hirdetményéből tájékozódhat.

Befektetővédelmi teszt kitöltése

Magánszemélyek

Magánszemélyek

A személyes ügyintézés gyorsításában kérjük szíves együttműködését: a teszt előzetes kinyomtatásával és kitöltésével sok időt takaríthat meg. A teszt megtalálható a DOKUMENTUMOK között, vagy a Kitöltés gombra kattintva.

Kitöltés

Magánszemélyek

Prémium Ügyfél

Prémium Ügyfélként Önnek a Megfelelési tesztet szükséges töltenie, amely megtalálható a DOKUMENTUMOK között, vagy a Kitöltés gombra kattintva. Kérjük a teszt kitöltésével kapcsolatban forduljon bizalommal az Ön személyes Prémium bankárához!

Kitöltés

Magánszemélyek

Privátbanki Ügyfél

Money+ Ügyfélként befektetési tanácsadás igénybevétele esetén Önnek a szélesebb körű információkat biztosító ún. Alkalmassági tesztet szükséges kitöltenie, amely a befektetési tanácsadás nyújtásának feltétele. A teszt megtalálható a DOKUMENTUMOK között, vagy a Kitöltésgombra kattintva. Kérjük, a teszt kitöltésével kapcsolatban forduljon bizalommal az Ön személyes Money+ bankárához!

Kitöltés

Vállalatok

Jogi személyek

Jogi személyiséggel rendelkező ügyfeleink esetében felhívjuk a figyelmet, hogy a teszt kitöltésére olyan személy jogosult, aki az adott jogi személy Budapest Banknál vezetett értékpapír számlája felett rendelkezési joggal bír. A kitöltés folyamán kérjük figyelembe venni, hogy a kérdések nagy része a képviselt társaságra vonatkozik, a kivételeket az adott kérdés után jelöltük. A teszt megtalálható a DOKUMENTUMOK között, vagy a Kitöltés gombra kattintva.

Kitöltés
beva

BEVA

Befektető-védelmi Alap

Részletek
mifid

MiFiD

Befektető védelmi szabályozás

Részletek
mnb

MNB

Éretékpapírszámla egyenlegek lekérdezése

Részletek
oba

OBA

Országos Betétbiztosítási Alap

Részletek