Budapest Bank

Internetbank / (befektetés)

Budapest Bank Chip Kártya

A Budapest Bank Zrt. a nemzetközi szabványoknak (a továbbiakban: chipesítés) eleget téve megkezdte a chippel ellátott betéti- és hitelkártyák kibocsátását, valamint a mágnescsíkkal rendelkező, lejáró kártyák chipesre cserélését.

A Bank a chipesítést folyamatosan végzi, kártyatípusonként eltérő időzítés szerint. Az egyes kártyatípusok átállásának dátumáról a mindenkor hatályos vonatkozó Hirdetményekben tájékozódhat. Ettől a dátumtól kezdődően az újonnan igényelt, valamint a megújított kártyák már chippel ellátva kerülnek kibocsátásra.

Miben más ez a kártya?

A bankkártyára és a kártyabirtokosra vonatkozó adatokat a mágnescsík mellett a kártya előlapjába beépített chip is tartalmazza ezzel biztosítva a kártya minél szélesebb körű használhatóságát.

Milyen gyakorlati változást okoz a chip kártya?

A chip kártya tudja mindazt, amit a már jól ismert mágnescsíkos bankkártya nyújt a kártyabirtokosnak: használható vásárláshoz kereskedőknél vagy az interneten, készpénzfelvételre, stb. Azonban az új chip-et tartalmazó bankkártyája - szemben a csak mágnescsíkot tartalmazóval - minden vásárlás esetében kérni fog PIN kódot. Ezáltal a kártya használata biztonságosabbá válik, a bankkártyával történő visszaélések kockázata csökken.

Miért marad meg a mágnescsík a kártyán?

Bár a chip technológia világszerte elterjedt megoldás, egyes országokban továbbra is csak a mágnescsíkos kártyákat fogadják el. Így annak érdekében, hogy kártyáját a lehető legtöbb helyen használhassa, a chip mellett a mágnescsík is megmarad az Ön kártyáján.

PIN kód vagy aláírás?

A chippel ellátott bankkártyák esetében vásárlás és készpénzfelvétel során is szükség van PIN kódra. A mágnescsíkos kártyáktól eltérően tehát a chip kártyával történő vásárlás esetén a PIN kód használata kiváltja a bizonylat aláírását. Éppen ezért kérjük, kártyája PIN kódjára fokozottan ügyeljen!

A kártya megújulásával PIN kódja nem változik. Amennyiben kártyája PIN kódját elfelejtette, a Budapest Telebankon keresztül 1440 díj ellenében kérheti PIN kódja újragyártását. Ha szeretne könnyebben megjegyezhető PIN kódot, Budapest Bank ATM-jeinél le is cserélheti azt! A PIN-újragyártás és -csere díját bankkártyája mindenkor hatályos Hirdetménye tartalmazza.

Használat

A chipkártya használata tehát nem különbözik a mágnescsíkos kártyáétól, ugyanúgy alkalmas vásárlásra és készpénzfelvételre, illetve biztosítja mindazokat a szolgáltatásokat, amiket mágnescsíkos kártyájánál már megszokott.

Vásárlás külföldön és interneten

További újdonság, hogy mostantól kezdve a chipes MasterCard Electronic hitelkártyák külföldön is használhatók. Így a Bank által kibocsátott valamennyi bankkártya alkalmas külföldi használatra, vásárlásra és készpénzfelvételre is.