Budapest Bank

Internetbank / (befektetés)

Nyugdíj-Előtakarékossági Számla

Nyugdíj-Előtakarékossági Számla

A Nyugdíj-Előtakarékossági Számla (rövidebb nevén NYESZ-R) egy speciális értékpapírszámla, amely az öngondoskodás államilag támogatott lehetőségét nyitja meg Ön előtt. Ebben a konstrukcióban az előtakarékoskodó a nyugdíjba vonuláskor veheti fel a választott befektetés tőkéjét, annak hozamait, valamint az ehhez kapcsolódó állami előtakarékossági támogatások összegeit azok hozamaival is kiegészítve. Mégpedig mindezt kamatadó-mentesen.

Miért előnyös a Budapest Bank által kínált NYESZ?

  • Mert tetszés szerinti összegek, tetszés szerinti időpontban, ill. gyakorisággal helyezhetők el a NYESZ-R számlán.
  • Mert Ön így megválaszthatja, hogy nyugdíjcélú előtakarékoskodása milyen befektetésbe kerüljön.
  • Önnek a későbbiekben is bármikor lehetősége van változtatni az értékpapírok összetételén.
  • Az állami támogatás miatt: éves szinten akár 100.000 Ft-ot* is visszakaphat a befizetett személyi jövedelemadójából az, aki a NYESZ-R számlán takarékoskodik.
  • Ráadásul az állami támogatás nem az önkéntes nyugdíjpénztári kedvezmény helyett, hanem attól függetlenül vehető igénybe, tehát összesen akár 280.000 Ft* is visszajárhat a személyi jövedelemadó összegéből, amennyiben az ügyfél mind önkéntes nyugdíjpénztárban, mind nyugdíj-előtakarékossági számlán megtakarít.
  • Mert a NYESZ-R számlán befektetett megtakarítás hozamát a hatályos szabályok szerint nem terheli a 15%-os kamatadó.

*a nyugdíjig hátralévő időtől függően, ld. következő pont

HOGYAN LEHET NYESZ-R SZÁMLÁT NYITNI?

NYESZ-R számlát bármelyik BB fiókban, személyesen lehet nyitni. A NYESZ-R megnyitásához az Ön adóazonosító jelére, illetve minimum 5000 forintos kezdőbefizetés szüksége

MILYEN ÉRTÉKPAPÍROK KÖZÜL LEHET VÁLASZTANI?

A Nyugdíj-előtakarékossági Számlán kizárólag értékpapír alapú befektetéseket lehet eszközölni. A Budapest Banknál nyitott NYESZ-R számlán Ön a Budapest Alapkezelő által kezelt, forintban denominált befektetési alapok befektetési jegyeit, illetve a lakossági állampapírok meghatározott körét (KKJ/FKJ/PMÁK/BMÁK) vásárolhatja meg.

MIT JELENT AZ ÁLLAMI ELŐTAKARÉKOSSÁGI TÁMOGATÁS?

  • A NYESZ-R számlára adott naptári évben befizetett összegek 20%-át az előtakarékoskodó a befizetett személyi jövedelemadójából visszaigényelheti.
  • A maximális előtakarékossági támogatás összege a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt elérők esetében 130.000 Ft, egyéb esetben 100.000 Ft.
  • Az adótámogatást a NAV a NYESZ-R számlára utalja, ami szintén befektethető pénzt jelent.

MEDDIG KELL MEGNYITNI A NYESZ-R SZÁMLÁT, HOGY MÁR AZ IDEI ÉVRE IGÉNYBE LEHESSEN VENNI AZ ÁLLAMI ELŐTAKARÉKOSSÁGI TÁMOGATÁST?

Az előtakarékossági támogatás szempontjából az a meghatározó, hogy a NYESZ-R pénzszámlán mikor kerül jóváírásra az előtakarékoskodó befizetése, ezért elvileg akár a decemberi utolsó banki napon is megoldható a nyitás, ill. befizetés, de célszerű ezeket nem az utolsó napokra hagyni.

MIKOR LEHET FELVENNI A NYESZ-R SZÁMLÁN MEGTAKARÍTOTT PÉNZT?

A NYESZ-R számlán tartott megtakarításokhoz Ön normál esetben a nyugdíjba vonulás után, de minimum 10 év takarékoskodás után jut hozzá. Ez ezt jelenti, hogy akár a nyugdíjhatárhoz közelálló vagy nyugdíjas is nyithat NYESZ-R számlát, de min. 10 évig takarékoskodnia kell. A nyugdíj előtti hozzáférés lehetőségét nem zárja ki a törvény, de szigorú adózási és támogatás visszafizetési rendelkezésekhez köti.

HOGYAN HELYEZHETEK EL ÚJABB MEGTAKARÍTÁSOKAT A MEGLÉVŐ NYESZ-R SZÁMLÁMON?

A Budapest Banknál vezetett fizetési számláról átvezethet a NYESZ-R számlájának pénzszámlájára, akár a Budapest Bank internetbanki szolgáltatásának igénybe vételével.

Amennyiben rendelkezik Budapest Online Befektetési rendszerrel, akkor a NYESZ-R pénzszámlájára a normál értékpapírszámlájához tartozó pénzszámláról is indíthat közvetlen átvezetést. A rendszerben az így átvezetett pénzből vásárolhatja meg a NYESZ-R számláján a kiválasztott befektetési instrumentumot.

A NYESZ-R számla pénzszámlájára más banknál vezetett fizetési számlájáról is indíthat átutalást, ill. Budapest Bank fiókban készpénzt is befizethet.

Vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a következő telefonszámon:
06 1 4777 777