Budapest Bank

Internetbank Befektetés

Nyugdíj-Előtakarékossági Számla

Nyugdíj-Előtakarékossági Számla

A Nyugdíj-Előtakarékossági Számla (rövidebb nevén NYESZ) egy speciális értékpapírszámla, amely az öngondoskodás államilag támogatott lehetőségét nyitja meg Ön előtt. Ebben a konstrukcióban az előtakarékoskodó a nyugdíjba vonuláskor veheti fel a választott befektetés tőkéjét, annak hozamait, valamint az ehhez kapcsolódó állami előtakarékossági támogatások összegeit azok hozamaival is kiegészítve. Mégpedig mindezt kamatadó-mentesen.

Miért előnyös a Budapest Bank által kínált NYESZ?

  • Mert tetszés szerinti összegek, tetszés szerinti időpontban, ill. gyakorisággal helyezhetők el a NYESZ-en.
  • Mert Ön így megválaszthatja, hogy nyugdíjcélú előtakarékoskodása milyen befektetésbe kerüljön: a NYESZ Hirdetményben felsorolt befektetési lehetőségekből választhat, tetszőleges portfolió-összetétellel.
  • Sőt, Önnek a későbbiekben is bármikor lehetősége van változtatni az értékpapírok összetételén.
  • Az állami támogatás miatt: éves szinten akár 130.000 Ft-ot* is visszakaphat a befizetett személyi jövedelemadójából az, aki a NYESZ-en takarékoskodik.
  • Ráadásul az állami támogatás nem az önkéntes nyugdíjpénztári kedvezmény helyett, hanem attól függetlenül vehető igénybe, tehát összesen akár 280.000 Ft* is visszajárhat a személyi jövedelemadó összegéből, amennyiben az ügyfél mind önkéntes nyugdíjpénztárban, mind nyugdíj-előtakarékossági számlán megtakarít.
  • Mert a NYESZ-en befektetett megtakarítás hozamát a hatályos szabályok szerint nem terheli a 15%-os kamatadó.

*a nyugdíjig hátralévő időtől függően, ld. következő pont

Mit jelent az állami előtakarékossági támogatás?

  • A NYESZ-re adott naptári évben befizetett összegek 20%-át a az előtakarékoskodó a befizetett személyi jövedelemadójából visszaigényelheti.
  • A 2020. előtt nyugdíjba vonulók esetében a maximális adótámogatás összege 130.000 Ft, egyéb esetben 100.000 Ft.
  • Az adótámogatást a NAV a NYESZ számlára utalja, ami szintén befektethető pénzt jelent.

Mikor lehet felvenni a NYESZ-en megtakarított pénzt?

A NYESZ-en tartott megtakarításokhoz Ön normál esetben a nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy nyugdíjba vonuláskor, de minimum 10 év takarékoskodás után jut hozzá. Ez ezt jelenti, hogy akár a nyugdíjhatárhoz közelálló vagy nyugdíjas is nyithat NYESZ-t, de min. 10 évig takarékoskodnia kell. A nyugdíj előtti hozzáférés lehetőségét nem zárja ki a törvény, de szigorú adózási és támogatás visszafizetési rendelkezésekhez köti.

Milyen értékpapírok közül lehet választani?

A NYESZ Hirdetményben feltüntetett befektetési formák közül lehet választani, elérhetők így pl. a népszerű Budapest alapok, és Ön jegyezhet akár garantált alapot is.

Hogyan lehet NYESZ-t nyitni?

NYESZ-t bármelyik BB fiókban, személyesen lehet nyitni. A NYESZ megnyitásához az Ön adóazonosító jelére is szükség van.

Meddig kell megnyitni a NYESZ-t, hogy már az idei évre igénybe lehessen venni az állami előtakarékossági támogatást?

Az adótámogatás szempontjából az meghatározó, hogy a NYESZ pénzszámlán mikor kerül jóváírásra az előtakarékoskodó befizetése, ezért elvileg akár a decemberi utolsó banki napon is megoldható a nyitás, ill. befizetés, de célszerű ezeket nem az utolsó napokra hagyni.

Kérjük olvassa el a Nyugdíj-előtakarékossági számla tájékoztatót

Hogyan helyezhetek el újabb megtakarításokat a meglévő NYESZ-R számlámon?

A Budapest Banknál vezetett fizetési számláról átvezethet a NYESZ-R számlájának pénzszámlájára, akár a Budapest Bank internetbanki szolgáltatásának igénybe vételével.

Amennyiben rendelkezik Budapest Online Befektetési rendszerrel, akkor a NYESZ-R pénzszámlájára a normál értékpapírszámlájához tartozó pénzszámláról is indíthat közvetlen átvezetést. A rendszerben az így átvezetett pénzből vásárolhatja meg a NYESZ-R számláján a kiválasztott befektetési instruimentumot.

A NYESZ-R számla pénzszámlájára más banknál vezetett fizteési számlájáról is indíthat átutalást, ill. Budapest Bank fiókban készpénzt is befizethet.

Vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal a következő telefonszámon:
06 1 4777 777