Budapest Bank

Internetbank / (befektetés)

MIFID - BEFEKTETŐ VÉDELEM

2018. január 3-án hazánkban is életbe lépnek az Európai Uniós MiFID 2 irányelv szabályai, amelyek jelentősen megváltoztatják a befektetési szolgáltatók kötelezettségeit.

A BEFEKTETŐ-VÉDELEM ÚJ SZABÁLYAI : MIFID2

2018. január 3-án hazánkban is életbe lépnek az Európai Uniós MiFID 2 irányelv szabályai, amelyek többek között a piacok szabályozottságának és átláthatóságának növelését, ill. a befektető-védelem erősítését is célozzák. Az új előírások jelentősen megváltoztatják a befektetési szolgáltatók kötelezettségeit, többek között a tájékozódási, valamint az eszközök jellemzőivel és költségeivel kapcsolatos ügyfél-tájékoztatási teendőkre vonatkozóan.

Ezzel összefüggésben a Budapest Bank (a továbbiakban: Bank) megújítja a befektető-védelmi felmérésének folyamatát annak érdekében, hogy az új előírásoknak megfelelően megítélhesse, hogy egy adott pénzügyi eszköz az Ön számára megfelelő/alkalmas, vagy sem.

Az új felmérés folyamán az eddig megszokott módon egy tesztet kell kitöltenie, ahol az Ön által megadott információ természetesen szigorú bank- és értékpapírtitkot képez, a megismert adatok kizárólag a befektetéseinek megfelelő elhelyezését támogatják. A befektető-védelmi felmérést a következő szempontok vizsgálatával végezzük el: az Ön befektetésekkel kapcsolatos ismeretei, tapasztalatai, veszteségviselő képessége, a befektetés időtávjára vonatkozó tervei, befektetésének célja, a befektetéseihez való hozzáférést érintő elvárása, valamint a kockázatviselő képessége.

A válaszok alapján meghatározzuk a vizsgált szempontok szerint az Ön befektetésekkel kapcsolatos jellemzőit, majd ezeket összevetjük az értékpapírok kibocsátói által meghatározott jellemzőkkel, amelyek leírják, hogy az adott pénzügyi eszközt milyen befektetői kör számára tartják megfelelőnek/alkalmasnak. Az Ön számára megfelelőnek/alkalmasnak tekinthető pénzügyi eszközök köre azon eszközöket jelenti majd, amelyek esetében a felmérés alapján Ön rendelkezik a javasolt befektetői kör jellemzőivel. Az egyes eszközök jellemzőiről 2018. januártól a Bank mindenkor hatályos Befektetési szolgáltatásokra vonatkozó Hirdetményéből tájékozódhat.

FONTOS kiemelni, hogy 2018. január 3-tól bankfiókban csak abban az esetben kezdeményezhet értékpapír tranzakciót, ha az új befektető-védelmi tesztet kitöltötte.

A TESZT KITÖLTÉSE
A teszt kitöltését 2018. január 3-tól személyesen a Bank bármely fiókjában végezheti el.
A személyes ügyintézés gyorsításában kérjük szíves együttműködését: a teszt előzetes kinyomtatásával és kitöltésével sok időt takaríthat meg.
A teszt megtalálható a jobb oldalon a DOKUMENTUMOK között, vagy az alábbi linkekre kattintva: Megfelelési teszt

Privátbanki Ügyfélként befektetési tanácsadás igénybevétele esetén Önnek a szélesebb körű információkat biztosító ún. Alkalmassági tesztet szükséges kitöltenie, amely a befektetési tanácsadás nyújtásának feltétele. A teszt megtalálható a jobb oldalon a DOKUMENTUMOK között, vagy az alábbi linkekre kattintva: Alkalmassági teszt
Kérjük, a teszt kitöltésével kapcsolatban forduljon bizalommal az Ön személyes Money+ bankárához!

Jogi személyiséggel rendelkező ügyfeleink esetében felhívjuk a figyelmet, hogy a teszt kitöltésére olyan személy jogosult, aki az adott jogi személy Budapest Banknál vezetett értékpapír számlája felett rendelkezési joggal bír.
A kitöltés folyamán kérjük figyelembe venni, hogy a kérdések nagy része a képviselt társaságra vonatkozik, a kivételeket az adott kérdés után jelöltük.


 Kapcsolódó termékek